Έρχεται ύφεση; Αυτά είναι τα 4 πιο ασφαλή επαγγέλματα

Οι προειδοποιήσεις για επικείμενη ύφεση αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να εκτοξεύεται στα ύψη, προκαλώντας χάος στα χρηματιστήρια και οι εταιρείες αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χειρότερο με απολύσεις, πάγωμα προσλήψεων και, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, αναδίπλωση προσφορών.

Η ξαφνική αλλαγή στη δυναμική της αγοράς εργασίας – μετά από μήνες ισχυρών προοπτικών και αύξησης των μισθών για τους εργαζομένους – αρχίζει να προκαλεί έντονο προβληματισμό.

«Οι προοπτικές εργασίας θα γίνουν πολύ χειρότερες» τους επόμενους μήνες, αναφέρει ο Laurence Ball, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Το ερώτημα είναι: «Πόσο χειρότερες;»

Παρότι καμία εργασία δεν είναι εντελώς ανθεκτική στην ύφεση, ορισμένοι τομείς τείνουν να τα πηγαίνουν χειρότερα από άλλους κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, η οποία διήρκεσε από το 2007 έως το 2009, οι κλάδοι των κατασκευών και της μεταποίησης παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στην απασχόληση, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης, οι καταναλωτές συνήθως περιορίζουν τις δαπάνες τους και καθυστερούν τις μεγάλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων και νέων κατοικιών, λέει η Karen Dynan, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Σημειώνει ότι οι κλάδοι αυτοί θα επαναλάβουν το ίδιο μοτίβο, εάν επέλθει σύντομα ύφεση.

Οι δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές θεωρούν ότι οι κλάδοι που είναι ανθεκτικοί στην ύφεση περιλαμβάνουν:

  • την υγειονομική περίθαλψη,
  • το Δημόσιο,
  • τους υπολογιστές και την τεχνολογία πληροφοριών,
  • την εκπαίδευση.

Κοινός παρονομαστής μεταξύ αυτών των κλάδων, εξηγεί ο Ball, είναι ότι είναι λιγότερο ευαίσθητοι στις αλλαγές των επιτοκίων και οι άνθρωποι εξαρτώνται από αυτές τις υπηρεσίες «είτε η οικονομία ανθεί είτε βρίσκεται σε ύφεση».

Η εκπαίδευση είναι ένας σταθερός τομέας στις δύσκολες περιόδους, προσθέτει, ακόμη και όταν τα σχολεία δυσκολεύονται να προσλάβουν ή να διατηρήσουν το προσωπικό τους στον απόηχο της πανδημίας Covid-19. Ο Ball αναμένει ότι θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση για προσωπικό σε κολέγια και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, εάν συμβεί ύφεση, καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα κοιτάξουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση «ως ένα μέσο για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να βελτιώσουν τις προοπτικές εργασίας τους».

«Οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάνε στο κολέγιο εάν η αγορά εργασίας επιδεινωθεί», λέει. «Και αν αποφοιτήσουν από το κολέγιο και η αγορά εργασίας εξακολουθεί να φαίνεται ζοφερή, το μεταπτυχιακό γίνεται πολύ πιο ελκυστικό».

Η Dynan υπογραμμίζει τη σημασία της βελτίωσης των επαγγελματικών δεξιοτήτων, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και απαραίτητοι.

«Δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε πάνω και πέρα ​​από τις συνήθεις εργασιακές σας ευθύνες. Αλλά το να μάθετε ποιες δεξιότητες αναζητούν οι εργοδότες και να είστε σε θέση να αποδώσετε καλά αυτές τις δεξιότητες, είναι η καλύτερη ασφάλισή σας», καταλήγει.

ΠΗΓΗ:https://www.moneyreview.gr

You May Also Like

Επίδομα Θέρμανσης 2021: Πότε θα πληρωθεί η β΄δόση

Επίδομα Θέρμανσης 2021: Πότε θα πληρωθεί η β΄δόση

Ναυάγιο Πύλος: Η Ελληνική ακτοφυλακή ήρθε καταπάνω μας (Βίντεο)

Μαρτυρία επιζήσαντα σε γερμανικό κανάλι

Όλοι στους δρόμους για τα τελευταία ψώνια: Τι ώρα κλείνουν σήμερα τα μαγαζιά

Οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων έως την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Πρόβλεψη της Τσαπανίδου: «Από το… ακορντεόν θα βγούμε τον Ιούνιο, έχουμε σαλτάρει στο σπίτι» (vid)

Η Πόπη Τσαπανίδου προέβλεψε ότι η χώρα μας θα βγει τον Ιούνιο…

Γιος Μίκη Θεοδωράκη: Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό, δεν θα το κάνω τώρα- Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη

«Ο πατέρας μας δεν μας ανήκει»

Θεσσαλονίκη: Πωλούνται πριν βγουν σε αγγελία τα διαμερίσματα μέχρι 200.000 ευρώ

Με… μαγική εικόνα μοιάζουν τα διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, που η τιμή πώλησής τους φτάνει έως 200.000 ευρώ και εκτείνονται σε μέχρι 120 τμ.

Ματίνα Παγώνη: «Οι επισκέψεις στα σπίτια μεταδίδουν τον ιό. Να ανοίξουν καφετέριες να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα

Ματίνα Παγώνη: Οι επισκέψεις στα σπίτια μεταδίδουν τον ιό, βάσει των όσων ανέφερε η…

Άρση μέτρων: Ανοίγουν γυμναστήρια, επανέρχεται η μουσική στις παραλίες

Άρση μέτρων: Ανοίγουν γυμναστήρια, επανέρχεται η μουσική στις παραλίες

Η πέτρινη κατοικία στο Πήλιο που βρίσκεται μέσα σε ένα κατάφυτο ελαιώνα, με ανυπέρβλητη θέα στον Παγασητικό

Η πέτρινη κατοικία στο Πήλιο που βρίσκεται μέσα σε ένα κατάφυτο ελαιώνα,…