Μεγαλύτερα πρόστιμα και αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να περιορισθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί περιλαμβάνεται η αύξηση του χρόνου κλεισίματος των καταστημάτων σε 72 ώρες αντί 48 που ισχύουν σήμερα στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, καθώς και η επαναφορά των αυτοτελών προστίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αυτοτελή πρόστιμα θα αφορούν τις περιπτώσεις των γιατρών και φροντιστηρίων που εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις, καθώς σήμερα οι ανωτέρω κατηγορίες επαγγελμάτων δεν εντάσσονται στο καθεστώς ΦΠΑ οπότε και δεν επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατά τη διαπίστωση παράβασης μη έκδοσης αποδείξεων (δεν ισχύουν για γιατρούς και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια) επιβάλλουν πρόστιμο στο ήμισυ του αναλογούντος ΦΠΑ το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και 500 ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Τα πρόστιμα αυτά μάλιστα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια πενταετία, ενώ εάν διαπιστωθεί η ίδια παράβαση και άλλη φορά, το πρόστιμο τετραπλασιάζεται. Ετσι στην περίπτωση όπου σε ένα μπαρ διαπιστωθεί ότι δεν εκδόθηκαν 10 αποδείξεις στις οποίες αναλογεί ΦΠΑ 50 ευρώ, το πρόστιμο αυτόματα διαμορφώνεται στα 250 ευρώ. Εάν ο ίδιος επιτηδευματίας μέσα σε μια πενταετία υποπέσει στην ίδια παράβαση, ακόμα και αν δεν έχει εκδώσει ακόμα και μία απόδειξη, το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 500 ευρώ, ενώ η εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης συνεπάγεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.