Σε καμιά δημοκρατική χώρα του κόσμου δεν διαρκούν τα μέτρα λοκντάουν τόσο πολύ όσο στην Αυστραλία. Οι κάτοικοι ασφυκτιούν. Από απόψε η αστυνομία αποκτά υπερεξουσίες.

Η μεγαλύτερη πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία (ΝΝΟ), με πρωτεύουσα το Σύδνεϋ και με πληθυσμό λίγο πάνω από οκτώ εκατομμύρια, μοιάζει πλήρως αστυνομοκρατούμενη από σήμερα. Μάλιστα το έργο της αστυνομίας ενισχύεται και από περίπου 700 στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων. Η πολιτεία είναι σε λοκντάουν από τα τέλη Ιουνίου, όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Δέλτα. Έκτοτε οι μολύνσεις ανέρχονται σε χιλιάδες, 2000 μόνο την τελευταία εβδομάδα. Οι θάνατοι δε, πλησιάζουν τους 50.

Συνεχές λοκντάουν

Πιο άδεια δεν γίνεται, τα περιστέρια εξαιρούνται από τα μέτρα λοκντάουν...Πιο άδεια δεν γίνεται, τα περιστέρια εξαιρούνται από τα μέτρα λοκντάουν…

Για 2η συνεχή ημέρα καταγράφηκαν πάνω από 400 κρούσματα, αριθμός που για τις αρχές αυτής της χώρας εκλαμβάνεται ως πάρα πολύ υψηλός και καθιστά σχεδόν βέβαιη την παράταση του καθολικού εγκλεισμού για τον Σεπτέμβριο, αν όχι και για τον Οκτώβριο. Από απόψε τα μεσάνυχτα, η Αστυνομία θα έχει υπερεξουσίες. Έφιπποι αστυνομικοί έχουν θεαθεί ακόμα και σε παραλίες του Σύδνεϋ, για να ζητήσουν τήρηση της κοινωνικής απόστασης από τους κατοίκους, οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τον πρόωρο θερμό ανοιξιάτικο καιρό του νοτίου ημισφαιρίου. Μεταξύ των άλλων, όλοι οι κάτοικοι πρέπει να μένουν στο σπίτι τους εκτός κι αν συντρέχει σοβαρός λόγος.

Απαγορεύονται οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι. Κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει πάνω από πέντε χιλιόμετρα από το σημείο της οικίας του. Όλα τα μαγαζιά εστίασης είναι κλειστά και μπορούν να δουλεύουν μόνο με την μέθοδο του take away. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις έξω από το σπίτι. Από τους εργοδότες έχει ζητηθεί να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, όπου αυτό είναι εφικτό. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι έως και 10.000 δολάρια.

Αντίδοτο των εγκλεισμών οι εμβολιασμοί

Η σιδηρά κυρία των λοκντάουν, πρωθυπουργός της Νέας Νότιας ΟυαλίαςΗ σιδηρά κυρία των λοκντάουν, πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας

Πότε μπορεί να ελπίζει ο κόσμος σε χαλάρωση των περιορισμών; Η πρωθυπουργός της ΝΝΟ Gladys Berejiklian είπε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί από τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο εφόσον, αφενός μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, και αφετέρου αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων ενηλίκων. Με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι ως το τέλος Οκτωβρίου θα έχει εμβολιστεί το 70% και έως τα μέσα Νοεμβρίου το 80%. Για να συμβεί αυτό, όπως επισήμανε η πολιτειακή πρωθυπουργός, θα πρέπει η προσέλευση του κόσμου στα εμβολιαστικά κέντρα να συνεχίσει να είναι υψηλή, όπως σήμερα.

«Το τελευταίο που θέλουμε να δούμε είναι περισσότεροι θάνατοι λόγω αυτής της έξαρσης. Δυστυχώς όμως, ξέρουμε πως αυτή θα είναι η κατάσταση εκτός κι αν μειώσουμε τις μολύνσεις και αυξήσουμε το ποσοστό του εμβολιασμού», δήλωσε η κυρία Berejiklian. Σε εγκλεισμό βρίσκεται και η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία της χώρας, η Βικτώρια, με πληθυσμό περίπου επτά εκατομμύρια. Το ίδιο ισχύει και για την Καμπέρα, την Αυστραλιανή Περιοχή Πρωτευούσης με 430.000 κατοίκους. Οι αρχές εκεί, παρ’ ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κατά πολύ χαμηλότερος, δεν εφησυχάζουν.

Θέμης Καλός, Σύδνεϋ

ΠΗΓΗ:https://www.dw.com/

You May Also Like

Πώς η Φινλανδία έλυσε το πρόβλημα των αστέγων

Πώς η Φινλανδία έλυσε το πρόβλημα των αστέγων

Η βιομηχανία γούνας ανακάμπτει: «Ανοδικές προοπτικές από την Ασιατική αγορά και το 2021»

  Η βιομηχανία γούνας ανακάμπτει: «Ανοδικές προοπτικές από την Ασιατική αγορά και…

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Δημοκρατικός βουλευτής κατέθεσε αγωγή εναντίον Τραμπ και Τζουλιάνι

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Δημοκρατικός βουλευτής κατέθεσε αγωγή εναντίον Τραμπ και Τζουλιάνι

Εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των θανάτων από πείνα τους τελευταίους 12 μήνες

Πάνω από 155 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση…

«Δεν ξέρω που να πάω»: Το συγκλονιστικό βίντεο με ένα 10χρονο αγόρι που εγκαταλείφθηκε στα σύνορα Η.Π.Α-Μεξικού

Ένα σπαρακτικό βίντεο κάνει τον γύρο του κόσμου με ένα 10χρονο αγοράκι…

Ιταλία: 440.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν λόγω κορονοϊού σε έναν χρόνο

Ιταλία: 440.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν λόγω κορονοϊού σε έναν χρόνο

Τρόμος στην Κωνσταντινούπολη – Έκρηξη σε λεωφορείο με 11 νεκρούς

Παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης κατά την πρωινή ώρα αιχμής,…

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ έχει παραδώσει αρκετές δόσεις εμβολίων για να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ έχει παραδώσει αρκετές δόσεις εμβολίων για να…

Εικόνες αποκάλυψης στην Ιταλία – Στους 267 οι νεκροί, 400 οι τραυματίες

Οσο οι ώρες περνούν, τόσο αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής στην Ιταλία……

Σάλος στις ΗΠΑ: Βίντεο δείχνει τη βίαιη αντιμετώπιση 8χρονου που έκλεψε ένα σακουλάκι πατατάκια

Σάλος στις ΗΠΑ: Βίντεο δείχνει τη βίαιη αντιμετώπιση 8χρονου που έκλεψε ένα…