Ο Δημήτρης Κοντονίνας έχει μεταμοσχευτεί δύο φορές και αγωνίζεται με τη σημαία της Ελλάδας

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/FuumszXMAsk” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe]

Το επάγγελμα  του δημοσιογράφου, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Πρέπει πάντα να είναι αντικειμενικός, αμερόληπτος, να παρουσιάζει τα γεγονότα ως έχουν και να μην υπεισέρχεται σε ατοπήματα που σκοπό έχουν μόνο να βλάψουν. Υπάρχουν φυσικά και πολλά θετικά κομμάτια, καθώς μέσω της δημοσιογραφίας μπορείς να γνωρίσεις πολλούς αξιόλογους ανθρώπους. Κατά το προηγούμενο δεκαήμερο πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικά γεγονότα στην Καστοριά.  Το Run Greece 2017 και η αποστολή 1,5  τόνου πλαστικών καπακιών από το Σύλλογο Νεφροπαθών Καστοριάς σε εταιρία ανακύκλωσης με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν για την αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου.

Στις προαναφερόμενες δράσεις, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω έναν πραγματικό μαχητή, τον Δημήτρη Κοντονίνα, ο οποίος έχει προβεί σε δυο μεταμοσχεύσεις νεφρού. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής των Ιωαννίνων, ωστόσο τον τράβηξε ο αθλητισμός.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Ο Δημήτρης Κοντονίνας, διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του. Όταν ήταν μόλις 15 χρονών διαγνώστηκε με νεφρική ανεπάρκεια και ξεκίνησε την περιτοναϊκή κάθαρση. Λίγο πριν γίνει 20 χρονών, μπήκε στο χειρουργείο, καθώς έπρεπε να κάνει μεταμόσχευση. Οι άνθρωποι που τον έφεραν στο κόσμο, θέλησαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, να γίνουν δότες. Τελικά η μητέρα του τού έδωσε το νεφρό της «Στην ουσία η μητέρα μου με γέννησε δύο φορές», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης.

Σε οποιοδήποτε μεταμόσχευση, ο λήπτης λαμβάνει μια φαρμακευτική αγωγή έτσι ώστε να μην απορρίψει το μόσχευμα. Όσο συμβατός και να είναι ο δότης με το λήπτη, πάντοτε ο οργανισμός αντιμετωπίζει το μόσχευμα ως ένα ξένο σώμα και όπως καταπολεμάει μια απλή γρίπη, έτσι θέλει να καταπολεμήσει και αυτό.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Δημήτρης ήρθε αντιμέτωπος με μια νέα περιπέτεια «Κόλλησα έναν ιό τον οποίο κολλούν οι μεταμοσχευμένοι εντός του νοσοκομείου και από τότε ξεκίνησε την κάτω βόλτα ο νεφρός. Παρόλα αυτά μπόρεσα και τον κράτησα για δώδεκα χρόνια, με πολύ προσπάθεια και πολύ συντήρηση». 

Για ακόμα μια φορά ο Δημήτρης μπήκε στη λίστα αναμονής μοσχευμάτων, καθώς έπρεπε να κάνει χειρουργείο για δεύτερη φορά. Τυχερός μέσα στην ατυχία του, βρήκε σχετικά πολύ γρήγορα μόσχευμα. Ειδικότερα, η λύση δόθηκε από την Κύπρο, καθώς εκείνη την περίοδο εργάζονταν σε νοσοκομείο της χώρας  «Ο Κυπριακός λαός είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε ό,τι έχει σχέση με τη δωρεά οργάνων και έτσι κατάφερα και βρήκα μόσχευμα μόλις σε δύο μήνες. Πραγματικά, δεν πρόλαβα να νιώσω άρρωστος καθώς το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία απόρριψης του πρώτου μοσχεύματος μέχρι το δεύτερο χειρουργείο, ήταν πολύ μικρό».  Και κάπως έτσι ο Δημήτρης γεννήθηκε για τρίτη φορά «Τελικά θέλω πάρα πολύ να μείνω σε αυτό τον πλανήτη», ήταν τα λόγια του.

Ανά καιρούς κυκλοφορούν διάφοροι αστικοί μύθοι σχετικά με τη δωρεά οργάνων, με αποτέλεσμα να στοιχειώνουν μια αξιέπαινη πράξη.  Η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η τρομοκρατία οδηγούν πολλές φορές σε εσφαλμένες αποφάσεις οι οποίες κυριολεκτικά πολλές φορές στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές «Ο κόσμος δεν έχει τη σωστή πληροφόρηση εδώ στην Ελλάδα. Για να πάρει τα όργανα ο ιατρός ενός ανθρώπου θα πρέπει να έχει  γίνει η διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου, ο οποίος  φυσικά δεν έχει επιστροφή. Κατά τη γνώμη μου  πρέπει όλοι  να ενημερωθούν σωστά επί του θέματος».

Ο Δημήτρης βγήκε για ακόμα μια φορά νικητής και άφησε πίσω του όλο του το παρελθόν. Αποφάσισε να αφήσει και την ιατρική και να ασχοληθεί επαγγελματικά τον αθλητισμό «Είδα τη ζωή με άλλο μάτι. Κατάλαβα πως ένα χαρτί δεν είναι η ταυτότητα ενός ανθρώπου και δεν θα  πρέπει να κάνουμε απλώς αυτό το οποίο βρέθηκε στο δρόμο μας. Η ιατρική είναι μια σοβαρή επιστήμη και κατά τη γνώμη μου θα πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται με αυτή να την πιστεύουν και να την αγαπούν, όπως άλλωστε και εγώ. Ωστόσο με τράβηξε περισσότερο ο αθλητισμός και εργάζομαι με την ιδιότητα του ιατρού στην ΕΠΣ Καστοριάς».

Ο Δημήτρης ασχολείται έντονα με τον αθλητισμό, κάνει βάρη, ποδηλασία (40 έως 80 χλμ καθημερινά) και γενικότερα η ζωή του δεν διαφέρει σε τίποτα σε σχέση με έναν μη μεταμοσχευμένο άνθρωπο, απλώς οφείλει να προστατευτεί από ορισμένα πράγματα. Επίσης είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Νεφροπαθών Καστοριάς και ο νεότερος νεφροπαθής της Π.Ε. Καστοριάς.  Ο Σύλλογος  την τελευταία διετία δείχνει μια έντονη δραστηριότητα «Λόγω της ενασχόλησής μου με τον αθλητισμό και την ιατρική, δυστυχώς δεν αφιερώνω στο σύλλογο όσο χρόνο θα ήθελα. Βέβαια όλο το Δ.Σ. και τα μέλη του είναι εξαίρετα άτομα, που πραγματοποιούν πάρα πολλές δράσεις και συμμετέχουν στα κοινά του τόπου μας».

Ο Δημήτρης Κοντονίνας σε ένα μήνα θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας για μεταμοσχευμένους αθλητές στην Ισπανία (Μάλαγα), συμμετέχουν 60 χώρες και 2.000 αθλητές. Είναι αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και διεξάγεται κάθε δύο χρόνια «Για πρώτη φορά στα χρονικά η Ελλάδα στέλνει αθλητή στο πρωτάθλημα αυτό. Δεν πηγαίνω προσωπικά σαν ποδηλάτης, αλλά με τη σημαία της χώρας μου. Το βάρος σίγουρα είναι μεγάλο, όπως άλλωστε και οι προσδοκίες μου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

«Παπαρρόδεια 2023»: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Εκδηλώσεις Μνήμης της Μάχης του Δισπηλιού

Φέτος, συμπληρώθηκαν 82 χρόνια από την ηρωική αντίσταση ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς στο Δισπηλιό Καστοριάς

Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου Καστοριάς για το σχολικό έτος 2023-2024

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς-κηδεμόνες πρέπει να υποβάλλουν από κοινού αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΑ ΠΑΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ 2Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

2η ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΩΝ Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ. – Γ΄ΟΜΙΛΟΣ Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Α΄ – Α.Ο. ΝΕΑΠΟΛΗΣ 87-19

Ἡ Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας

Μέ τήν δέουσα ἐκκλησιαστική τάξη τελέσθηκαν καί φέτος οἱ ἀκολουθίες τοῦ Νυμφίου…