Η οικονομική κατάσταση της Αιγύπτου είναι τόσο άσχημη που η κυβέρνηση ζητά από τους ανθρώπους να φάνε πόδια κοτόπουλου. Το πολυπληθέστερο έθνος του αραβικού κόσμου υφίσταται νομισματική κρίση και τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων πέντε ετών, καθιστώντας τα τρόφιμα τόσο ακριβά που πολλοί Αιγύπτιοι δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν ούτε κοτόπουλο.

Οι τιμές των πουλερικών αυξήθηκαν από 30 αιγυπτιακές λίρες (0,93 ευρώ) ανά κιλό το 2021 σε έως και 70 αιγυπτιακές λίρες (2,18 ευρώ), σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το αυξανόμενο κόστος ώθησε το Εθνικό Ιδρυμα Διατροφής της χώρας να καλέσει τους ανθρώπους να στραφούν στην κατανάλωση ποδιών κοτόπουλου.

«Αναζητάτε εναλλακτικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη που θα ελαφρύνουν τον προϋπολογισμό σας;» έγραψε μια ανάρτηση στο Facebook τον περασμένο μήνα, αραδιάζοντας μια σειρά από φθηνά προϊόντα, όπως πόδια κοτόπουλου και οπλές βοοειδών.

MOHAMED ABD EL GHANY VIA REUTERS

Πολλοί Αιγύπτιοι είναι εξαγριωμένοι με την κυβέρνηση που ζητά από τους πολίτες να καταφύγουν σε τρόφιμα που αποτελούν σύμβολα ακραίας φτώχειας στη χώρα. Στην Αίγυπτο, τα πόδια κοτόπουλου θεωρούνται τα φθηνότερα είδη κρέατος – η πλειοψηφία τα έχει για ζωικά απόβλητα παρά ως φαγητό.

Αλλά πολλοί φαίνεται ότι ανταποκρίνται στο κάλεσμα. Μετά τη σύσταση να στραφούν σε πόδια κοτόπουλου, η τιμή του κιλού τους διπλασιάστηκε στις 20 αιγυπτιακές λίρες (0,62 ευρώ).

Οι αρχές λένε ότι σχεδόν το 30% του πληθυσμού της Αιγύπτου βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα το 2019 υπολόγισε ότι «περίπου το 60% του πληθυσμού της Αιγύπτου είναι είτε φτωχό είτε ευάλωτο».

Πώς έφτασε η Αίγυπτος σε αυτό το σημείο

Η Αίγυπτος έχει περάσει από μια σειρά οικονομικών κρίσεων την τελευταία δεκαετία, οι οποίες την ανάγκασαν να αναζητήσει προγράμματα διάσωσης από πιστωτές, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι Αραβες συμμάχοι του Κόλπου.

MOHAMED ABD EL GHANY VIA REUTERS

Ομως, η χώρα έχει παγιδευτεί σε έναν κύκλο δανεισμού, ο οποίος σύμφωνα με τους αναλυτές έχει γίνει μη βιώσιμος. Το χρέος της φέτος ανέρχεται στο 85,6% του μεγέθους της οικονομίας της, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην κατακρήμνιση της οικονομίας είναι ο υπερμεγέθης ρόλοςτου στρατού, ο οποίος σύμφωνα με τους αναλυτές αποδυναμώνει τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η διάθεση μεγάλων ποσών σε μεγάλα έργα όπως ο ψηλότερος πύργος της Αφρικής και μια νέα πρωτεύουσα στην έρημο, όπου στεγάζεται ένα υπουργείο Αμυνας για το οποίο οι αρχές καυχιούνται ότι είναι μεγαλύτερο από το Πεντάγωνο.

AMR ABDALLAH DALSH VIA REUTERS

Η οικονομία της Αιγύπτου δέχτηκε ένα ακόμη σημαντικό «χτύπημα» τα τελευταία δύο χρόνια, όταν οι επιπτώσεις της πανδημίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξαν τα συναλλαγματικά της αποθέματα και οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων εκτόξευσαν τον πληθωρισμό.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι επενδυτές απέσυραν 20 δισεκατομμύρια δολάρια από την Αίγυπτο το 2020 ενώ παρόμοιο ποσό έκανε «φτερά» από τη χώρα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι, σύμφωνα με το Reuters.

«Είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια είναι το ισοδύναμο των συνλικών χρημάτων που έχει δανειστεί η Αίγυπτος από το ΔΝΤ από το 2016 και εξαφανίστηκε μέσα σε εβδομάδες (πέρυσι)», εξηγεί ο Τίμοθι Κάλντας από το Ινστιτούτο Ταχρίρ για την Πολιτική Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον.

MOHAMED ABD EL GHANY VIA REUTERS

Αυτά τα γεγονότα συνέβαλαν στη νομισματική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Αίγυπτος. Η αιγυπτιακή λίρα έχασε σχεδόν το ήμισυ της αξίας της τον περασμένο χρόνο και την περασμένη εβδομάδα σημείωσε για λίγο μια συναλλαγματική ισοτιμία 32 λιρών προς το δολάριο ΗΠΑ, τη χαμηλότερη στην ιστορία της.

Στην τελευταία «διάσωση» που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο, το ΔΝΤ δάνεισε 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο, ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει να επιφέρει επιπλέον βοήθεια 14 δισεκατομμύριων δολαρίων από τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένων των πλούσιων σε πετρέλαιο χωρών του Κόλπου.

(με πληροφορίες από CNN, Reuters)

You May Also Like

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει την Ελλάδα

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει…

Έρχεται φτώχεια. Επιβάλλεται Διαγραφή Παγκόσμιου Χρέους. Μήπως ο ΠΟΛΕΜΟΣ είναι το μέσον;

Έρχεται φτώχεια. Επιβάλλεται Διαγραφή Παγκόσμιου Χρέους. Μήπως ο ΠΟΛΕΜΟΣ είναι το μέσον;

Γιγάντια συμφωνία παροχής Φ.Α από Ρωσία σε Κίνα-Ανάσα Μόσχας στην Ουκρανία

Γιγάντια συμφωνία παροχής Φ.Α από Ρωσία σε Κίνα-Ανάσα Μόσχας στην Ουκρανία

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…