« Αίτημα από τον Δήμο Βοΐου για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμίευση ισχύς 8,0MW στο λατομείο Δρυοβούνου ».

Μετά από εισήγηση του  Δημάρχου  Βοΐου κ. Ζευκλή  Χρήστου και την ομόφωνη  σχετική  απόφαση  του  Δημοτικού Συμβουλίου υποβλήθηκε στην  Ρυθμιστική  Αρχή  Ενέργειας (ΡΑΕ α.ε.) η με  Αρ. Πρωτ. ΡΑΕ/ Ι-325725/15-4-2022  αίτηση για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω συστήματος αντλησιοταμίευσης ισχύος 8,0MW στην θέση «Γκαρίτσα» της Τ.Κ. Δρυοβούνου, του Δήμου Βοΐου.

Ο Δήμος Βοΐου είναι ο πρώτος Δήμος της Ελλάδας που καταθέτει αίτημα για χορήγηση άδειας παραγωγής ενέργειας από  αντλησιοταμίευση. Πρόκειται για ένα  πρωτοποριακό αναπτυξιακό  έργο καθώς η μορφολογία της περιοχής επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας με μικρή υποδομή δικτύου σε σχέση με αντίστοιχα έργα. Η εκμετάλλευση και η λειτουργία του σταθμού αποθήκευσης  θα γίνεται από το Δήμο Βοΐου, που θα  είναι και ο κύριος του έργου.

Το  κόστος  του  έργου υπολογίζεται  στα  5.200.000€  και  το  ετήσιο όφελος  του  Δήμου θα είναι περίπου 1.000.000€. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

Επιπλέον όφελος θα είναι και η περιβαλλοντική αποκατάσταση του παλαιού λατομείου που αποτελεί ανοιχτή πληγή πολλών ετών για την περιοχή.

Για την λειτουργία του προβλέπεται η κατασκευή και εγκατάσταση αντλησιοταμιευτικής διάταξης για την αποθήκευση ενέργειας με την μορφή δυναμικής υδραυλικής, η οποία θα αποτελείται από δυο χωμάτινους υδατοταμιευτήρες ωφέλιμης χωρητικότητας 49.500 κυβικών μέτρων νερού ο κάθε ένας, και οι οποίοι θα κατασκευαστούν στο  παλιό  εγκαταλελειμμένο και με περιβαλλοντικά προβλήματα λατομείο αδρανών υλικών στο  Δρυόβουνο  με υψομετρική διαφορά περίπου 210 μέτρων, δυο (2) υδροστροβίλων τύπου PELTON ισχύος 4 MW έκαστος, τεσσάρων (4) αντλητικών συγκροτημάτων ισχύος 2 MW το κάθε ένα και του αγωγού προσαγωγής υδάτων, διαμέτρου Φ1400, ο οποίος θα συνδέει τον άνω και τον κάτω ταμιευτήρα.

 

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια» από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,…

Υπογραφή εκτέλεσης έργου «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου προς Σιδηροχώρι», από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Την  σύμβαση εκτέλεσης του έργου: «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου…

51η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  με τηλεδιάσκεψη

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας υπόψη: α)…

Ενεργειακές Κοινότητες:αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις και πολίτες κάνουν πράξη τη Δίκαιη Μετάβαση

  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης The Green…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Νέος εξοπλισμός για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας πραγματοποίησαν στις 15 Σεπτέμβρη 2022, ο Aντιπεριφερειάρχης…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της…

kozan.gr: Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά σχετικά με τι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Κοζάνη την περίοδο της Αποκριάς (Βίντεο)

Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά…