Αισθητικές επεμβάσεις: Σε πόσο καιρό φαίνονται τα αποτελέσματά τους

Από λίγες ώρες έως πολλούς μήνες μπορεί να χρειασθούν για να φανούν τα τελικά αποτελέσματα έπειτα από πλαστικές, αισθητικές επεμβάσεις. Και αυτό, γιατί παίζουν ρόλο πολλοί και συχνά απρόσμενοι παράγοντες.Εξαρτάται από το είδος της αισθητικής επέμβασης που θα εφαρμοστεί αλλά και από ορισμένους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο είναι η ηλικία, οι σωματικές απαιτήσεις της εργασίας και το επίπεδο του στρες. Ρόλο παίζουν και οι καθημερινές υποχρεώσεις η λήψη ορισμένων φαρμάκων και η υποκείμενη κατάσταση της υγείας. Είναι, π.χ., πολύ σημαντικό αν το άτομο πάσχει από νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.

Να λοιπόν πόσος καιρός χρειάζεται κατά μέσον όρο για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα με ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις:

Ενέσιμες θεραπείες

 • Οι εγχύσεις αλλαντοτοξίνης (μπότοξ) συνήθως χρειάζονται 3-5 ημέρες για να αρχίσουν να δρουν. Συνεχής βελτίωση του δέρματος θα παρατηρείται για αρκετές εβδομάδες.
 • Οι εγχύσεις υαλουρονικού οξέος έχουν αμέσως ορατό αποτέλεσμα. Ωστόσο θα υπάρξει περαιτέρω αλλαγή τις επόμενες 2-3 ημέρες.
 • Οι αυτόλογες μεσοθεραπείες (PRP) μπορεί να χρειασθούν 2-4 εβδομάδες έως ότου φανεί το τελικό αποτέλεσμα. Κατ’ αυτές χρησιμοποιούνται συστατικά από το ίδιο το σώμα (βιολογική θεραπεία).
 • Με τις ετερόλογες μεσοθεραπείες, το αποτέλεσμα φαίνεται μέσα στις 2-3 πρώτες ημέρες. Στις θεραπείες αυτές χρησιμοποιούνται έτοιμα συστατικά που δεν προέρχονται από το σώμα του ατόμου. Μπορεί, π.χ., να είναι βιταμίνες, υαλουρονικό οξύ κ.λπ.

Μη επεμβατικές θεραπείες

 • Στις θεραπείες με νήματα ανάρτησης τα αποτελέσματα γίνονται σχεδόν αμέσως ορατά.
 • Με τα απλά νήματα κολλαγονογένεσης μπορεί να χρειασθούν 4-6 εβδομάδες για να αναδειχθεί το τελικό αποτέλεσμα.
 • Στις θεραπείες ανάπλασης με λέιζερ κάθε συνεδρία χρειάζεται 4-6 εβδομάδες για να δείξει το αποτέλεσμά της. Ανάλογα είναι τα χρονικά διαστήματα και με τις θεραπείες ανάπλασης με υπερήχους ή ραδιοσυχνότητες. Οι θεραπείες ανάπλασης με λέιζερ εφαρμόζονται για αναζωογόνηση, ουλές προσώπου, ραγάδες σώματος, μετεγχειρητικές ουλές κ.λπ.
 • Οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα προερχόμενα από λιπώδη ιστό συνήθως χρειάζονται 3-7 μήνες έως ότου φανεί το τελικό αποτέλεσμα. Οι θεραπείες αυτές εφαρμόζονται για ανάπλαση του δέρματος (ρυτίδες, μαύρους κύκλους, εγκαύματα, ουλές, ραγάδες κ.λπ.).

 

Επεμβατικές θεραπείες

Η συνολική διάρκεια επούλωσης έπειτα από χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις είναι μεγαλύτερη. Για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να υποχωρήσει εντελώς το οίδημα (πρήξιμο) που συνήθως αναπτύσσεται μετά την εγχείρηση. Στο μεσοδιάστημα  «η εμφάνιση θα είναι σαφώς βελτιωμένη, αλλά αν δεν περάσει ικανό χρονικό διάστημα δεν θα αναδειχθεί πλήρως η νέα, ανανεωμένη εικόνα», τονίζει ο Δρ. Δρακωτός.

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να χρειασθεί 1-6 μήνες για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα, αναλόγως με το σημείο του σώματος όπου έχει γίνει. Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο χαμηλότερα στο σώμα εφαρμόζεται, τόσο περισσότερο θα χρειασθεί η πλήρης επούλωση. Και αυτό, διότι λόγω βαρύτητας το οίδημα συσσωρεύεται χαμηλά στο σώμα και φεύγει πιο δύσκολα. Το πιο χρονοβόρο σημείο για λιποαναρρόφηση είναι οι γάμπες. Σε αυτές η υποχώρηση του οιδήματος μπορεί να χρειασθεί 6 μήνες για να ολοκληρωθεί.

 • Ρινοπλαστική: Μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και 1 χρόνο) για να υποχωρήσει το οίδημα χρειάζεται και η ρινοπλαστική. Το τελευταίο σημείο της μύτης από το οποίο φεύγει το οίδημα είναι η άκρη της (ακρορρίνιο).
 • Η βλεφαροπλαστική συνήθως χρειάζεται 1-2 μήνες έως ότου φανεί το τελικό αποτέλεσμα.
 • Το λίφτινγκ προσώπου περίπου 1-2 μήνες για να φύγει το οίδημα. Ωστόσο απαιτούνται 6-12 μήνες για να γίνουν σχεδόν αδιόρατες οι τομές.
 • Όταν τοποθετούνται ενθέματα στήθους, μπορεί να χρειασθούν μέχρι 6 μήνες έως ότου πάρει ο μαστός το τελικό σχήμα. Επομένως «αν μια γυναίκα θέλει να κάνει αυξητική στήθους για το καλοκαίρι, τώρα είναι η εποχή να την κάνει», διευκρινίζει ο Δρ. Δρακωτός.
 • Το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής συνήθως φαίνεται έπειτα από 2 εβδομάδες. Η  τομή που γίνεται πίσω από το αυτί θα αργήσει να επουλωθεί. Στην πραγματικότητα, μπορεί να περάσει 1 χρόνος έως ότου πάψει να είναι ορατή).
 • Τρεις έως έξι μήνες απαιτούνται για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα στην λιπογλυπτική και το body contouring (συνδυάζει λιποαναρρόφηση με λιπομεταφορά).

iatropedia.gr

 

You May Also Like

Κι όμως, η μπύρα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό του ανθρώπου

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να προσφέρει κάποιου τύπου προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Υπουργός Υγείας: Ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης

Υπουργός Υγείας: Ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι…

Τι είναι η θεραπεία κίνησης; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Τι είναι η θεραπεία κίνησης; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Η βιταμίνη που προστατεύει το αναπνευστικό σύστημα και πού θα τη βρείτε

Οι βιταμίνες είναι σύμμαχοι της καλής υγείας και της ομορφιάς, γι’ αυτό και είναι…

Κακοσμία στόματος: Αίτια και 5 μυστικά για να μην μυρίζει το στόμα σας

Κακοσμία στόματος: Αίτια και 5 μυστικά για να μην μυρίζει το στόμα…

Ποια είναι η πλέον θανατηφόρα πάθηση και πώς θα προστατευτείτε

  Είναι η πιο επικίνδυνη πάθηση στον κόσμο, καθώς ευθύνεται για 17,5…

6 σιωπηλά συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου

6 σιωπηλά συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου

Έρπης ζωστήρ: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και γιατί

Έρπης ζωστήρ: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και γιατί

Αυτός είναι ο 66χρονος Κρητικός που έχασε τη ζωή του από τον κοροναϊό

Table of Contents Hide Αυτός είναι ο 66χρονος Κρητικός που έχασε τη…