«Αιώνιοι φοιτητές»: Πότε διαγράφονται – Τι θα ισχύσει για τους παλιούς
«Αιώνιοι φοιτητές» : Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια ένα από τα θέματα που έχει προκαλέσει συζήτηση και αντιδράσεις είναι οι ρυθμίσεις που προτείνονται για τα όρια φοίτησης.
Η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για τις σπουδές των φοιτητών, υποστηρίζοντας ότι έτσι αντιμετωπίζει αυτό που η ίδια ονομάζει «αιώνιοι φοιτητές».
Να σημειωθεί, πάντως, πως η φοίτηση στα πανεπιστήμια, πέρα από συγκεκριμένα όρια σπουδών δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους, αφού οι «αιώνιοι φοιτητές» δεν δικαιούνται ούτε δωρεάν συγγράμματα, ούτε πάσο, ούτε φοιτητική μέριμνα.
Το ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης – Ποιους αφορά
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, θα ισχύουν τα παρακάτω:
— Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα τετραετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ θα είναι τα 6 έτη.
— Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών που ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα τέσσερα χρόνια, προβλέπονται κατά το μέγιστο άλλα τρία χρόνια.
Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται για φοιτητές που εργάζονται ή συντρέχει λόγος υγείας ή άλλος σπουδαίος λόγος. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου.
Τι ισχύει για το όριο φοίτησης των παλιών φοιτητών
Στο ερώτημα τι ισχύει για τους παλιούς φοιτητές, δηλαδή αυτούς που είναι ήδη στις σχολές, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου υποστήριξε:
«Ο χρόνος ξεκινάει από τώρα». Συγκεκριμένα:
Εάν η σχολή είναι τετραετούς φοίτησης έχουν ακόμα δύο χρόνια
Εάν η σχολή είναι πενταετούς φοίτησης έχουν ακόμα τρία χρόνια κ.ο.κ.