Αλλιώτικο το Πάσχα του 2021: Ποιοι «τυχεροί» πολίτες μπορεί να πάνε στο χωριό τους

Το Πάσχα του 2021 θα είναι διαφορετικό από το περσινό όπως έχουν διαβεβαιώσει τα κυβερνητικά στελέχη. Ποιοι είναι οι «τυχεροί» πολίτες που μπορεί να καταφέρουν να πάνε στο χωριό τους και ποια είναι τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους ειδικοί και κυβέρνηση μέχρι τώρα για την πορεία της πανδημίας.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να απελευθερώσει τις υπερτοπικές μετακινήσεις, ωστόσο, όπως διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του «θα ακούσουμε τους ειδικούς».

Δείκτης θετικότητας και αντοχές του ΕΣΥ θα είναι τα μείζονα κριτήρια για τις τελικές αποφάσεις κυβέρνησης και ειδικών.

Τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή έχουν ως εξής:

Τα κρούσματα παραμένουν υψηλά (4.033 ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ), οι διασωληνωμένοι κατέγραψαν ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας φτάνοντας στους 892 ενώ σήμερα σημειώθηκε και μαύρο ρεκόρ για το 2021 με 93 νεκρούς.

Η εμπλοκή με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η οποία καθυστερεί τις παραδόσεις στην Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ, το Βέλγιο και άλλες χώρες άναψαν κόκκινο προσώρας, λόγω περιπτώσεων θρομβώσεων, έχει προκαλέσει προβληματισμό και στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη αναμένονται στη χώρα μας οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Ωστόσο, υπάρχουν και τα αισιόδοξα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα:

Ο κρίσιμος δείκτης θετικότητας πέφτει, ενώ τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα εμφανίζονται σταθερά πτωτικά. Παράλληλα τα self test τα οποία χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία για το άνοιγμα των λυκείων, θεωρείται ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης και αναμένεται να επεκταθεί η χρήση τους σε εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, ντελίβερι και μεταφορές.

Τέλος, η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος που θα οδηγήσει στη θωράκιση του πληθυσμού, προχωρά ικανοποιητικά. Οπως δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με τη μία δόση 1,5 εκατ. πληθυσμού. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα του εμβολιασμού και για άλλες ηλικιακές ομάδες (τον Μάιο για τους 40άρηδες), αλλά και για τις ευπαθείς ομάδες.

Η επιτροπή αποφασίζει για πολυκαταστήματα, φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής και λιανεμπόριο χωρίς ραντεβού

Με αυτά ως δεδομένα, συνεδριάζει αύριο Τετάρτη η «μικρή» επιτροπή των ειδικών στην οποία θα τεθεί υπόψιν η εισήγηση Γεωργιάδη για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε:

  • Ανοιγμα κέντρων αισθητικής,
  • Ανοιγμα πολυκαταστημάτων,
  • Ανοιγμα φροντιστηρίων (μόνο για μαθητές Λυκείου),
  • Λιανεμπόριο χωρίς click away και click in shop, αλλά με ψώνια εντός του καταστήματος, χωρίς ραντεβού. Η εισήγηση είναι για άνοιγμα το Σάββατο Το Σάββατο στις 24 Απριλίου.
  • Σημειώνεται πως όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης η εισήγηση αυτή θα γίνει εφόσον επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορoνοϊού.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει και την Πέμπτη υπό διευρυμένη σύνθεση και ακολούθως θα ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις.

Οι σκέψεις για μετακινήσεις το Πάσχα

Οπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιτρέψει τις μετακινήσεις το Πάσχα.

Αν και η συζήτηση για το Πάσχα είναι πρόωρη και τα επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου θα είναι διαθέσιμα προς εξέταση από τους επιστήμονες στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξει παράθυρο για Πάσχα στο χωριό, με προϋπόθεση το self testing.

Οι 3 κατηγορίες πολιτών που είναι πιθανόν να μπορούν να ταξιδέψουν είναι οι εξής:

Με self test:

Ο πολίτες, θα προμηθεύονται με το ΑΜΚΑ τους το δωρεάν τεστ από το φαρμακείο, θα το κάνουν στο σπίτι, θα καταχωρούν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, και από εκεί θα εκδίδουν τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, την οποία θα δείχνουν σε τυχόν έλεγχο της αστυνομίας ή της τροχαίας. Σε περίπτωση που κάποιος βγει θετικός, θα διενεργεί επαναληπτικό τεστ και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πράγματι νοσεί από κορωνοϊό, θα εφαρμόζεται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Με εμβόλιο:

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι είναι να επιτραπεί ελεύθερη μετακίνηση για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Τέλος, μια ακόμη σκέψη είναι να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν αναρρώσει και ιαθεί.

Σημειώνεται ότι τα self test θα είναι υποχρεωτικά στο λιανεμπόριο. Ως την Παρασκευή το μέτρο του self testing θα επεκταθεί και θα διατεθούν, μέσω των φαρμακείων, περίπου 900.000 δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές (οδηγούς), στην εστίαση (delivery), σε τράπεζες και δικαστήρια. Ήδη τρέχει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self test και συνολικά το επόμενο διάστημα αναμένονται 30 εκατ. τεστ, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες ως τον Μάιο.

Εστίαση: Ανοίγει με τραπεζάκια έξω μετά το Πάσχα

Εν συνεχεία, αναμένονται οι αποφάσεις για το άνοιγμα της εστίασης και ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η επανεκκίνηση του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι τις αρχές Απριλίου από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τριτολογία του στη συζήτηση για την πανδημία και την οικονομία και αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, είπε πως η εκτίμησή του είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η εστίαση θα ανοίξει με τραπεζάκια έξω, λίγο μετά το Πάσχα και ίσως και πριν το άνοιγμα του τουρισμού, όπως ανέφερε ο Αδ. Γεωργιάδης. «Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή» δήλωσε χαρακτηριστικά. Την ίδια εκτίμηση για άνοιγμα μετά το Πάσχα της εστίασης, κατέθεσε και ο γ.γ. εμπορίου και καταναλωτή Γ. Σταμπουλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, η εστίαση θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους την Τρίτη του Πάσχα στις 27 του μηνός. Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη για επιπλέον παραχώρηση εξωτερικού χώρου στα μαγαζιά της εστίασης.

Να σημειωθεί ότι το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει με αυστηρά μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους και τους πελάτες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει μειωμένο ωράριο λειτουργίας.

dikaiologitika.gr με πληροφορίες από Mega

You May Also Like

Κοινή Σύσκεψη του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων και της ΚΕΔΕ για την Αντιπυρική Περίοδο. Παράδοση του Πρότυπου Σχεδίου των Δήμων στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ

Κοινή Σύσκεψη του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων…

ΟΑΕΔ: Αυτές είναι οι ημέρες πληρωμής για Δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα

ΟΑΕΔ: Αυτές είναι οι ημέρες πληρωμής για Δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα

Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Με απόφαση της υπουργού Εργασίας κ. Αχσιόγλου, ορίστηκαν οι ημερομηνίες για τις…

Φοιτητικό επίδομα: Παράταση για τις αιτήσεις στο stegastiko.minedu.gov.gr

Φοιτητικό επίδομα: Παράταση για τις αιτήσεις στο stegastiko.minedu.gov.gr

Πεκίνο 2022: Γιατί οι Κινέζοι επιτίθενται στην αθλήτριά τους στο πατινάζ

Η Ζου Γι είχε ατυχείς εμφανίσεις την Κυριακή και τη Δευτέρα, προκαλώντας…

Νοσοκομείο Ρίου – Πατέρας τεσσάρων παιδιών παραιτήθηκε για να μην εμβολιαστεί

Εργαζόμενος πατέρας τεσσάρων παιδιών παραιτήθηκε από τη θέση του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο…

Τι αλλάζει στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2019

Τι αλλάζει στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2019

Ντράγκι: «Θέλουμε ειρήνη ή ανοιχτό κλιματιστικό;»

Ντράγκι: «Θέλουμε ειρήνη ή ανοιχτό κλιματιστικό;»

Μηταράκης: Του πέταξαν αυγά και πέτρες στην Ορεστιάδα

Μηταράκης: Του πέταξαν αυγά και πέτρες στην Ορεστιάδα