Αναγκαία τα αυστηρότερα μέτρα για γρηγορότερη αποκλιμάκωση κρουσμάτων

της Σοφίας Κωστάρα

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τις άλλες ή αν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια, ανακοίνωσε απόψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ωστόσο, ο Οργανισμός άφησε να εννοηθεί ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από την παραλλαγή αυτήν.

“Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι καταγράφονται αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται” και να μην είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μόλυνσης με την Όμικρον, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παρ’ όλα αυτά, η καθολική επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα προκαλεί όλο και μεγαλύτερο πονοκέφαλο στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα, όπου αφενός η σταθεροποίηση σε υψηλά νούμερα κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνώσεων, αφετέρου η ασφυκτική πλέον πίεση στο σύστημα υγείας δημιουργούν μία εκρηκτική κατάσταση, όπου ως μόνη λύση διαφαίνεται η λήψη αυστηρότερων μέτρων.

Χθες το πρωί, σε δραματικό τόνο ο διευθυντής Β΄ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”, Νίκος Καπραβέλος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και στην πολιτεία να λάβει αυστηρότερα μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε όσους είναι άνω των 60 ετών, σε δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς και αστυνομικούς, αλλά και τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μόνο με αρνητικό τεστ, όπως έγινε στη Γερμανία.

Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία για λίγες ημέρες και να λειτουργήσουν τα γήπεδα χωρίς φιλάθλους.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται κατηγορηματικά οποιανδήποτε επιβολή lockdown, εν τούτοις, υπό τη σκιά της παραλλαγή Όμικρον, τα σενάρια για νέα μέτρα φουντώνουν.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του τέταρτου κύματος της πανδημίας και τώρα έχει αρχίσει η πτώση. ”

Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαστε σε πτώση και ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από τη μονάδα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης”, σημείωσε.

Και ο ίδιος όμως τόνισε ότι πρέπει η χρήση της μάσκας να εφαρμοστεί σε εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, αν επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες ίσως χρειαστεί να επανεξεταστούν κάποια μέτρα όπως η διενέργεια ημερήσιου rapid test από τους ανεμβολίαστους για οποιονδήποτε εσωτερικό χώρο, επαναφορά της χρήσης μάσκας για όλους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενδεχομένως να υπάρξουν νέα μέτρα στην εστίαση με ολοκληρωτικό αποκλεισμό των ανεμβολίαστων ή και αλλαγή στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης.

Βέβαια, μέχρι αυτή την ώρα τίποτα δεν είναι σίγουρο και όλα είναι εικασίες μέχρι τη στιγμή εκείνη που η επιδείνωση θα είναι τόσο ραγδαία και απρόβλεπτη που θα χρειαστεί να ληφθούν άμεσα νέα μέτρα.

You May Also Like

Ματίνα Παγώνη: «Όταν εμβολιαστούμε κατά 90%, θα πετάξουμε τις μάσκες – Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό»

Για τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, για τις απειλές που δέχθηκε…

Θωμαΐδης: Τετραψήφια κρούσματα θα δούμε μετά τον Μάρτιο

Η μετάλλαξη Δέλτα στην Αττική είναι σε αποδρομή, μόλις που ανιχνεύεται, ενώ…

Νέα μέτρα: «Ξεκλειδώνουν» εστίαση, ψυχαγωγία και εκδηλώσεις – Ο ρόλος των νοσοκομείων στις αποφάσεις

Χωρίς μέτρα για τον κορονοϊό – τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους – επιχειρεί να αφήσει η κυβέρνηση την εστίαση και την ψυχαγωγία, επιτρέποντας…

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Τζόνσον: Καραντίνα τέλος ακόμη και για όσους νοσούν – «Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό»

Ο Τζόνσον θέλει οι Βρετανοί «να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό».…

Καναδάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Οτάβα ο δήμαρχός της

Η καναδική πρωτεύουσα έχει αποκλειστεί από διαμαρτυρόμενους κατά των υγειονομικών μέτρων για…

Κορωνοϊός: Τέλος οι μάσκες σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από 16 Μαΐου, συστήνουν τα ECDC

Κορωνοϊός: Τέλος οι μάσκες σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από 16 Μαΐου, συστήνουν…

Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: Έρχεται η κατάργηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τι επίπτωση θα έχει η άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό –…

Καθηγητής επιδημιολογίας: Η πανδημία έληξε. Ο κοροναϊός μπήκε σε ενδημική φάση. (video)

Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η πανδημία μπήκε σε ενδημική φάση.