Ενα ισχυρό όπλο κατά της ανασφάλιστης και κυρίως κατά της υποδηλωμένης εργασίας, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ενα ισχυρό όπλο κατά της ανασφάλιστης και κυρίως κατά της υποδηλωμένης εργασίας, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας, κυρίως όταν αυτή επεκταθεί σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως είναι οι κλάδοι του επισιτισμού αλλά και του λιανικού εμπορίου.

Ειδικά στους τομείς της παραβίασης του ωραρίου εργασίας, με βάση τους πίνακες προσωπικού που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις, τα στοιχεία των δειγματοληπτικών ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας εντός του 2022, που παρουσιάζει η «Κ», δείχνουν ότι «πρωταθλητής» στην παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας καταδεικνύεται ο κλάδος της εστίασης, και ακολουθούν το λιανικό εμπόριο, οι χερσαίες μεταφορές καθώς και η βιομηχανία τροφίμων. Συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 15 Μαΐου από τους ελέγχους που διενήργησε το ΣΕΠΕ και συγκεκριμένα η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων επιβλήθηκαν 2.976 πρόστιμα για αντίστοιχες παραβάσεις, συνολικού ύψους 8,401 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι παραβάσεις χρονικών ορίων εργασίας για μερικώς απασχολουμένους, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε υποδηλωμένη εργασία, αφορούν 2.150 περιπτώσεις. Ακολουθούν οι παραβάσεις για αδήλωτη εργασία (354) και για μη καταβολή δεδουλευμένων (221), καθώς και παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως η παράνομη καταγγελία σύμβασης, η μη προσκόμιση ζητηθέντων στοιχείων κ.λπ. (134 παραβάσεις).Ανασφάλιστη εργασία: Πρωταθλήτρια παραβάσεων η εστίαση, η πλειονότητα για υποδηλωμένη εργασία-1

Με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας αλλά και το επόμενο βήμα, την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, εκτιμάται ότι το φαινόμενο της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας αλλά και αυτό της υποδηλωμένης θα μειωθούν δραστικά, ενώ σημαντική θα είναι και η αύξηση των δημόσιων εσόδων, τόσο από τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ όσο και από τη γενική φορολογία. Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κυρίως στους κλάδους που διαπιστώνεται αυξημένη παραβατικότητα, απαιτείται και σημαντική αύξηση των ελέγχων, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι επιχειρήσεις που κατά κανόνα παρουσιάζουν παραβατικές συμπεριφορές θα βρουν τις… τρύπες του συστήματος και θα υποχρεώνουν για παράδειγμα τους εργαζομένους να δηλώνουν μέσω της εφαρμογής ότι αποχωρούν από την εργασία και να συνεχίζουν, χωρίς αυτό να φαίνεται.

Σύμφωνα πάντως με τη γενική γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Αννα Στρατινάκη, η ψηφιακή κάρτα θα συντελέσει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του νέου ΣΕΠΕ, καθώς ενσωματώνει την τεχνολογία και τα σημαντικά δεδομένα του συστήματος «Εργάνη» προς όφελος των ελεγκτικών μηχανισμών. Αλλά και ο κ. Μπ. Σάμιος, εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας Cosmote, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την εκτίμηση πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα καλύψει ένα μεγάλο κενό, αυτό της αποτύπωσης του πραγματικού χρόνου εργασίας, ο οποίος θα αντιπαραβάλλεται σε πραγματικό χρόνο με αυτόν που έχει δηλώσει η εταιρεία.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

«Μεγάλη Παραίτηση»: Αφήνουν δουλειές οι Έλληνες;

Table of Contents Hide Ειδική περίπτωση οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα,…

Ξενοδοχείο στη Λευκάδα έβαλε ένα γιοτ στην πισίνα και το νοικιάζει για διαμονή!

Οι παροχές που προσφέρει είναι ιδιωτική πισίνα, wifi αλλά και ό,τι άλλο…

Το εντυπωσιακό σπίτι στη Σαντορίνη που κάποτε ήταν σπηλιά.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects που βάση του έχει τη Σαντορίνη, καταφέρνει και αναδεικνύει…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG

Τον κυρίαρχο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)…

Σάμος – Ελικόπτερο: Το χρονικό της μοιραίας υδροληψίας

Δύο νεκροί από το τετραμελές πλήρωμα του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που έπεσε κοντά…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Βίντεο – ντοκουμέντο για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στην Αττική ήρθε στο φως

Table of Contents Hide Χρ. Στυλιανίδης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα…

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου