Ανδρουλάκης: Ο Ερντογάν εκβιάζει με τους πρόσφυγες και η Ευρώπη αγοράζει από σκάφη από την Τουρκία

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ καταγγέλλει την αγορά 4 λιμενικών σκαφών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Είναι απαράδεκτο, όταν ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο για να εκβιάζει την Ευρώπη, η Επιτροπή να συνεχίζει να χρηματοδοτεί την αγορά μέσων από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μετά την επιβεβαίωση του Επιτρόπου Πολιτικής Γειτονίας Ολιβερ Βάρχελι ότι «το πρόγραμμα του 2019 για την αγορά 4 σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής θα συνεχίσει να υλοποιείται παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας».

Ο κ. Ανδρουλάκης, με αφορμή τον εμβολισμό από σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής περιπολικού του Λιμενικού Σώματος στις 11 Μαρτίου, είχε ρωτήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν πρέπει να συνεχίσει την συγχρηματοδότηση της αγοράς 4 σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής, αν υπάρχουν άλλες δράσεις στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας για την αγορά μέσων για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ή σώματα ασφαλείας καθώς και πως διασφαλίζεται ότι τα μέσα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Ο Ούγγρος Επίτροπος, απαντώντας στον Ελληνα ευρωβουλευτή σημειώνει ότι οι αγορές αυτές γίνονται στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για την προσφυγική κρίση. Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η Επιτροπή «παρέχει στήριξη στην Τουρκία για να εξασφαλίσει τη δέουσα διαχείριση των συνόρων – με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των προσφύγων, του τοπικού πληθυσμού και εντέλει των Τούρκων και των Ευρωπαίων πολιτών».

Επιβεβαιώνει παράλληλα ότι εκτός των 4 σκαφών, η Επιτροπή έχει συγχρηματοδοτήσει μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας την αγορά τεθωρακισμένων και μη τεθωρακισμένων οχημάτων «που φέρουν εξοπλισμό επιτήρησης των συνόρων, καθώς και ραντάρ επιτήρησης και θερμικές κάμερες» επισημαίνοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού αυτού έχει ήδη παραδοθεί».  Σχετικά με τον έλεγχο που κάνει η Επιτροπή στη χρήση αυτών των μέσων, ο Επίτροπος αναφέρει ότι η Αντιπροσωπεία της Ένωσης στην Άγκυρα είναι σε συχνή επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς και διαβεβαιώνει ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση ώστε να διασφαλίζει ότι τηρούνται όλες οι δεσμεύσεις».

Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου ο κ. Ανδρουλακης αναφέρει ότι ειδικά μετά από τα γεγονότα στον Έβρο, όπου το σύνολο της Ευρωπαϊκής ηγεσίας επισκέφθηκε τα Ελληνικά σύνορα και είδε το μέγεθος της απειλής για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια από τις τουρκικές κινήσεις, ο Ούγγρος Επίτροπος δεν μπορεί να αδιαφορεί και να συνεχίζονται κανονικά αυτού του είδους τα προγράμματα. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να λαμβάνει χρήματα από το Ταμείο Προενταξιακής βοήθειας, ιδιαίτερα για έργα που έχουν να κάνουν με την αγορά μέσων για τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Απαιτούνται άμεσες εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολιτική αυτή».

newsbeast.gr

You May Also Like

Βαρυποινίτης για τον Ηλία Μίχο: «Θα τον καθάριζα, θα ήταν ο πρώτος μου»

Ο φυλακισμένος τόνισε πως ο κατηγορούμενος παιδοβιαστής δεν θα έβγαινε ζωντανός από…

Βατόπουλος: Η μετάλλαξη Δέλτα θα κρίνει εάν θα μας εγκαταλείψει ο ιός το 2022

Για το ενδεχόμενο της τρίτης δόσης εμβολίου τον χειμώνα ο καθηγητής Αλκιβιάδης…

Ερντογάν: «Είμαι πάντα σε θέση επίθεσης, δεν κάνω πίσω ποτέ» – Ακυρώθηκε η συνάντηση με Μπάιντεν

Table of Contents Hide «Η πρώτη δήλωση ήρθε από τον Μπάιντεν»«Η κρίση τελείωσε, αλλά…

Μπαμπινιώτης: Απάνθρωπες οι Πανελλαδικές – Να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια με απολυτήριο Λυκείου

Το σύστημα με τις εξετάσεις δεν τραβάει άλλο – Είναι άδικο να κρίνεις ένα παιδί σε μια εξέταση ενός 3ωρου

H Βικτωρία Καρέλια μας ξεναγεί στην πολύτιμη συλλογή της με ελληνικές φορεσιές στην Καλαμάτα

Η Βικτωρία Καρέλια συλλέκτρια και Πρόεδρος της γνωστής καπνοβιομηχανίας σε μια σπάνια…

Συγκλονιστική μαρτυρία από την επίθεση με βιτριόλι: «Με έσωσαν τα ράσα – Έπεσε όλο το υγρό στην πλάτη μου» ΕΓΚΛΗΜΑ

Όσα αποκάλυψε ο Γραμματέας του Συνοδικού Δικαστηρίου, Σεβαστιανός Σωμαράκης – Τι τούς…

Αγωνιούν οι έμποροι: Click away από Δευτέρα – Σχέδιο για click in shop στις 18 Ιανουαρίου

Αγωνιούν οι έμποροι: Click away από Δευτέρα – Σχέδιο για click in…

Ενημέρωση από τον ΙΣΑ σχετικά με την έκδοση φορολογικού παραστατικού για άυλη συνταγή

Ενημέρωση από τον ΙΣΑ σχετικά με την έκδοση φορολογικού παραστατικού για άυλη…

Άνω των 1000 παραβάσεων τα Χριστούγεννα – Πάρτι με τουλάχιστον 30 άτομα

Άνω των 1000 παραβάσεων τα Χριστούγεννα – Πάρτι με τουλάχιστον 30 άτομα