Ανεμβολίαστοι: Καταφεύγουν στην δικαιοσύνη για το πρόστιμο των 100 ευρώ

Όσα και αν έχει φέρει ο κορωνοιός σε αυτόν τον πλανήτη, από νοσηλείες έως και εκατομμύρια θανάτους, πόσο μάλλον σε μεγαλύτερες ηλικίες… δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά να εμβολιαστούν ακόμη και μετά την απόφαση υποχρεωτικού εμβολιασμού για άνω των 60.

Ένα “βουνό” προσφυγές από ανεμβολίαστους άνω των 60 ευρώ, θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του προστίμου των 100 ευρώ που επιβλήθηκε μετά τις 16 Ιανουαρίου.

Ετσι το ανώτατο δικαστήριο θα κρίνει την συνταγματικότητα ή μη του προστίμου που επιβάλλεται στους πολίτες άνω των 60 ετών που αρνούνται να εμβολιαστούν ακόμα και μετά την θέσπιση της σχετικής υποχρεωτικότητας.

Μεγάλες ομάδες απο αυτούς οργανώνονται ανά τη χώρα και αναθέτουν σε δικηγορικά γραφεία να προσφύγουν κατά της συνταγματικότητας του μέτρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Ανεμβολίαστοι 60άρηδες προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά του προστίμου των 100 ευρώ

 

 

“Εκατοντάδες πολίτες άνω των 60 ετών προτίθενται να προσφύγουν άμεσα στα ελληνικά δικαστήρια”

 

Oπως χαρακτηριστικά λέει ο δικηγόρος Σπύρος Χριστόφιλος “εκατοντάδες πολίτες άνω των 60 ετών προτίθενται να προσφύγουν άμεσα στα ελληνικά δικαστήρια κατά του προστίμου ύψους 100 ευρώ που τους επιβάλλεται διότι δεν προέβησαν σε εμβολιασμό για τον περιώνυμο πλέον COVID 19 κατά την διάταξη του άρθρου 24 του ν. 4865/2021. Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη θα λάβει χώρα είτε δι’ ατομικής προσφυγής ουσίας ή ανακοπής ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων είτε, κι αυτή θα είναι η αρτιότερη νομική λύση και οδός δι’ ημάς, δια της λεγόμενης πιλοτικής δίκης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ν. 3900/2010, όπως αναθεωρήθηκε με το ν. 4055/2012) καθώς δι’ αυτής επέρχεται ταχύτερα η επίλυση δυσχερών και σύνθετων νομικών ζητημάτων που θα αποτελέσουν αντικείμενο πλήθους δικών. Εν προκειμένω, θα αιτηθούμε εις την πιλοτική δίκη να κριθεί το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της διατάξεως του νόμου που προβλέπει το πρόστιμο, ως αντικείμενης έναντι υπέρτερων και θεμελιωδών συνταγματικών διατάξεων”.

 

Πάντως μέχρι σήμερα τα δικαστήρια, Ευρωπαϊκά και Ελληνικά, έχουν ηδη αποφανθεί για σχετικές περιπτώσεις. Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις κατατείνουν στην άποψη πως δεν είναι αντισυνταγματικός ο (επ’ απειλή προστίμου) εμβολιασμός στους άνω των 60, (μένει βέβαια το ανώτατο δικαστήριο να το επιβεβαιώσει με την απόφασή του επί των νέων προσφυγών που θα κατατεθούν). Αυτό προκύπτει απο την πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τις πρόσφατες αποφάσεις του, αλλά και τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων (πολλές σε επίπεδο ασφαλιστικών μέτρων).

 

Ανεμβολίαστοι 60άρηδες προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά του προστίμου των 100 ευρώ

 

Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που το ευρωπαϊκό δικαστήριο εχει ασχοληθεί με την επιβολή προστίμου για άρνηση εμβολιασμού: Το Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), σχετικά πρόσφατα (Απρίλης 2021), εξέδωσε την απόφαση Vavřička κ.α. κατά Τσεχικής Δημοκρατίας της 08.04.2021 με την οποία έκρινε ότι η υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού δεν παραβιάζει το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής. Στην προκειμένη υπόθεση, προεβλέπετο πρόστιμο που επιβλήθηκε σε έναν εκ των προσφευγόντων επειδή δεν επέτρεψε τον εμβολιασμό των παιδιών του.

Το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι η τσεχική πολιτική επιδίωκε τους νόμιμους στόχους της προστασίας της υγείας καθώς και των δικαιωμάτων τρίτων, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός προστατεύει τόσο αυτούς που τον κάνουν όσο και αυτούς που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους και συνεπώς βασίζονται στην ανοσία της αγέλης για προστασία κατά σοβαρών μεταδοτικών ασθενειών. Θεώρησε επίσης ότι το κράτος είχε μεγάλο “περιθώριο εκτίμησης” για το εν λόγω ζήτημα. Το Δικαστήριο εξέτασε επίσης τον εμβολιασμό με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Έκρινε ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα (γύρω στα 400 ευρώ) δεν ήταν υπερβολικό.

 

Αποφάσεις σχετικά με τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

 

Πέραν αυτής της απόφασης, το Δικαστήριο του Στρασβούργου έχει μια σημαντική αλλά όχι πλούσια νομολογία σχετικά με τα θέματα του covid και των εμβολιασμών. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε καμία από τις αποφάσεις του δεν αναφέρεται ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αντιτίθεται στην ΕΣΔΑ.

 

Οι τελευταίες σχετικές αποφάσεις του αφορούν:

α) Έλληνες υγειονομικοί προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ για λήψη προσωρινών μέτρων για να αποφύγουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους. Το Δικαστήριο απέρριψε την αίτησή τους στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 ως απαράδεκτη.

β) Στο ίδιο Δικαστήριο προσέφυγαν και 622 Γάλλοι πυροσβέστες και νοσηλευτές (Αbgrall κ.α. κατά Γαλλίας) με αίτηση προσωρινών μέτρων για να αναστείλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους. Η Αίτηση απορρίφθηκε στις 25.08.21 επίσης με την αιτιολογία ότι δεν εμπίπτει στις διατάξεις για λήξη προσωρινών μέτρων.

 

Ανεμβολίαστοι 60άρηδες προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά του προστίμου των 100 ευρώ

 

γ) Το Στρασβούργο αντιμετώπισε ομαδικά σε μία απόφαση (Zambrano κατά Γαλλίας) 18.000 τυποποιημένες προσφυγές Γάλλων για την επιβολή υγειονομικής κάρτας για τον εμβολιασμό και τις απέρριψε ως απαράδεκτες στις 7 Οκτωβρίου 2021. Τόνισε μάλιστα ότι σκοπίμως έγιναν τυποποιημένες ίδιες 18.000 προσφυγές για τον κορωνοϊό για να παραλύσουν το σύστημα του ΕΔΔΑ.

ε) Στην Ελλάδα, το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 2387/2020 απόφασή του, έκρινε ότι “η θέσπιση του επίμαχου μέτρου δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας, δεδομένου ότι σε εμβολιασμό υπόκεινται όλα ανεξαιρέτως τα νήπια και παιδιά, πλην εκείνων που τελούν ατομικώς σε ειδικές διαφορετικές συνθήκες, δεν επιτρέπεται δηλαδή για λόγους υγείας να εμβολιαστούν.

πηγη:https://www.i-diakopes.gr/

You May Also Like

Μόλις άνοιξαν πάνω από 1.000 θέσεις σε δήμους μέσω ΑΣΕΠ

1014 θέσεις εργασίας σε δήμους όλης της χώρας εγκρίθηκαν από το υπουργείο…

Χατζηδάκης από την Κρήτη: Αστειότητες οι ισχυρισμοί των Τούρκων στο Αιγαίο

Table of Contents Hide Χατζηδάκης από την Κρήτη: Αστειότητες οι ισχυρισμοί των…

Γνωρίζετε τι είναι το Τριώδιο; Πότε ξεκινάει και πότε «πέφτει» η Τσικνοπέμπτη;

Γνωρίζετε τι είναι το Τριώδιο; Πότε ξεκινάει και πότε «πέφτει» η Τσικνοπέμπτη;

Ανοιχτή Επιστολή Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στον Πρωθυπουργό  σχετικά με το νομοσχέδιο  «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας»

Ανοιχτή Επιστολή Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στον Πρωθυπουργό  σχετικά με το νομοσχέδιο  «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής…

Ανοιχτά τα μαγαζιά για την Καθαρά Δευτέρα

Ανοιχτά θα είναι την Καθαρά Δευτέρα ιχθυοπωλεία, οι φούρνοι και τα μίνι…

Προκήρυξη διαγωνισμού των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το έτος 2018

Προκήρυξη διαγωνισμού των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το έτος 2018

Συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας

Εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου Τ-2 της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στις 12:02 το μεσημέρι…

Αλέξης Γεωργούλης – Η πρώτη τοποθέτηση Τσίπρα για την καταγγελία

«Σε θέματα έμφυλης βίας δεν υπάρχουν “ναι μεν, αλλά”»

Βατόπουλος: Αναμένουμε κορύφωση των κρουσμάτων – Lockdown και τον Απρίλιο

Βατόπουλος: Αναμένουμε κορύφωση των κρουσμάτων – Lockdown και τον Απρίλιο

Εθνικιστές από την Τουρκία επικοινώνησαν με ελληνική εφημερίδα και έβαλαν να παίξουν εμβατήρια

Εθνικιστές από την Τουρκία επικοινώνησαν με ελληνική εφημερίδα και έβαλαν να παίξουν…