Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή 16/5 – Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους

Τη λειτουργία των καταστημάτων αυτήν την Κυριακή (16/5) «κατ’απαίτηση» των εργοδοτών του κλάδου καταγγέλλει η ΟΙΥΕ. Σύμφωνα με όσα λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στο iEidiseis, οι εργαζόμενοι σε μεγάλες αλυσίδες έχουν ήδη ενημερωθεί πως θα δουλέψουν, παρότι από το Υπ. Ανάπτυξης δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση.

Την προετοιμασία καταστημάτων του λιανεμπορίου να λειτουργήσουν την προσεχή Κυριακή, 16 Μαΐου, «χωρίς κανένας νόμος να το επιτρέπει» κατήγγειλε την Πέμπτη η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Σύμφωνα με το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων του κλάδου, οι εργοδότες πρωτοστατούν στον παραπάνω σχεδιασμό δια του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), ο οποίος δρα ως «πρωτεργάτης στο ξήλωμα κάθε εργασιακού δικαιώματος», και προειδοποιούν πως η υλοποίηση του θα απαντηθεί με την κήρυξη 24ωρης απεργίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δηλώνει στο iEidiseis πως οι καταστάσεις εργαζομένων σε σειρά επιχειρήσεων ήδη προβλέπουν την απασχόληση προσωπικού την Κυριακή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΙΥΕ:

«Ο ΣΕΛΠΕ πάνω από τον νόμο, και την εκτελεστική εξουσία

Απαράδεκτη, παράνομη η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή κατ’ εντολή του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος).

Με ενέργειες του ΣΕΛΠΕ ετοιμάζονται να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 16 Μαΐου, χωρίς κανένας νόμος να επιτρέπει τη λειτουργία τους.

Ο ΣΕΛΠΕ αποφασίζει, ο Υπουργός εκτελεί(!!) λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις Κυριακές, για το φωτογραφικό νόμο του Δεκεμβρίου 2019, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη τύπου του Υπουργού Εργασίας και την κατάθεση του νομοσχεδίου – τερατούργημα που ξηλώνει την Κυριακή Αργία, το 8ωρο και όλα τα εργατικά δικαιώματα.

Σήμερα ο ΣΕΛΠΕ καλεί τα μέλη του να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους, θέλοντας να γίνει πρωτεργάτης στο ξήλωμα κάθε εργασιακού δικαιώματος, κάθε έννοιας κοινωνικής ευθύνης, σταθερός στη στάση του για ισοπέδωση των εργαζομένων, της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδίου αυτού για την Κυριακή 16 Μαΐου:

  • Καλούμε τα σωματεία μέλη μας και τα εργατικά κέντρα της χώρας να κηρύξουν 24ωρη απεργία, λόγω της γνωστής αδυναμίας της ΟΙΥΕ, να συνεπικουρήσουν στη μακρόχρονη μάχη που δίνει η ΟΙΥΕ και τα σωματεία μέλη της για την Κυριακή Αργία.
  • Καλούμε επίσης, τους καταναλωτές να γυρίσουν την πλάτη στις ορέξεις των μεγάλων αλυσίδων και των πολυεθνικών για την κατάργηση της Κυριακής Αργίας.

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!».

«Συνεννοήσεις εν κρυπτώ»

Ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ κ. Θέμης Γρηγοριάδης ανέφερε, μάλιστα, στο iEidiseis πως «μεγάλα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας, και όχι μόνο, βγάλανε προγράμματα για απασχόληση του προσωπικού τους αυτή την Κυριακή. Αυτό γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, αυτό τους ζητήθηκε, δουλεύουν την Κυριακή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα στελέχη των επιχειρήσεων διαλαλούσανε σήμερα ότι αναμένουν ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης η οποία θα έλεγε ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν κανονικά», ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη. Τα ίδια στελέχη, επικαλέστηκαν, πρόσθεσε, τον ΣΕΛΠΕ, σε σχέση με τον προγραμματισμό αυτό.

«Πρόκειται για εν κρυπτώ συννενόηση, την οποία ήξερα μόνο οι μεγάλες αλυσίδες και οι πολυεθνικές. Ούτε η ΕΣΕΕ, ούτε η ΓΣΕΒΕΕ είναι ενήμερες», κατέληξε ο κ. Γρηγοριάδης.

ieidiseis.gr

 

 

You May Also Like

Μέχρι την Τετάρτη οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας 10.000 νέων με 100% επιδότηση

Δ.Υ.Π.Α.

ΟΑΕΔ: Call center με πενταψήφιο αριθμό για να μαθαίνετε όσα προγράμματα… τρέχουν

ΟΑΕΔ: Call center με πενταψήφιο αριθμό για να μαθαίνετε όσα προγράμματα… τρέχουν

ΟΑΕΔ: Επίδομα μακροχρονίως ανέργων . Η αίτηση, οι δικαιούχοι και το ποσό

ΟΑΕΔ:  Επίδομα μακροχρονίως ανέργων . Η αίτηση, οι δικαιούχοι και το ποσό

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γραμματικάκης

Διακεκριμένος αστροφυσικός, συγγραφέας και πρώην ευρωβουλευτής

Αυτοδιοίκηση-Κλεισθένης Ι: Τι αλλάζει σε λειτουργία ΟΤΑ, εκλογές

Αυτοδιοίκηση-Κλεισθένης Ι: Τι αλλάζει σε λειτουργία ΟΤΑ, εκλογές

Η Γερμανία χάνει έδαφος

Η παλαιά κινητήρια δύναμη της Ευρώπης έχει μετατραπεί στη μόνη μεγάλη οικονομία που φαίνεται πως θα συρρικνωθεί το 2023

Σκέρτσος: Καρότο και μαστίγιο για το τείχος ανοσίας- Ο ηλικιακός χάρτης του εμβολιασμού

Table of Contents Hide «Τείχος ανοσίας με πειθώ, επιβράβευση και υποχρεωτικότητα»Η στατιστική…

Διόδια: Κάμερες ασφαλείας για όσους δεν πληρώνουν

Διόδια: Κάμερες ασφαλείας για όσους δεν πληρώνουν

Προκήρυξη 180 μόνιμων θέσεων γεωτεχνικών για τις ανάγκες του ΥΠΑΑΤ το 2019

Προκήρυξη 180 μόνιμων θέσεων γεωτεχνικών  για τις ανάγκες του ΥΠΑΑΤ το 2019

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουλίου;

Η καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου 2017 θα γίνει ως εξής: