Μείζονος σημασίας ζητήματα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης που θα πραγματοποιηθούν σήμερα με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών.
Η αξιολόγηση στο Δημόσιο, οι μεταρρυθμίσεις στα κοινωνικά επιδόματα, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και μια ακόμη επισκόπηση της πορείας υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος είναι τα “καυτά” θέματα που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων συσκέψεων που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν από το μεσημέρι.
Το θέμα της αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα αποτελεί μεγάλο “αγκάθι” για την κυβέρνηση, καθώς το μέτρο αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων, της ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει καταφέρει να “μπλοκάρει” τις διαδικασίες υλοποίησής του.
Ωστόσο, το πλέον ενδιαφέρον θέμα των προγραμματισμένων για σήμερα συναντήσεων είναι η αλλαγή της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται μέσω των διαφόρων επιδομάτων. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι για την επικαιροποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, έχει δεσμευτεί να προχωρήσει:
1) Στη θέσπιση μίας μεγάλης μεταρρύθμισης του συστήματος οικογενειακών επιδομάτων μέχρι το Νοέμβριο του 2017, με στόχο να βελτιωθεί η στόχευση και να αυξηθεί η ισότητα μεταξύ των παιδιών που υποστηρίζονται, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2018. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές και ειδικότερα η πλευρά του ΔΝΤ πιέζουν για σημαντικές μειώσεις στα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα και για περισσότερη ενίσχυση των οικογενειών με 1 και 2 παιδιά!
2) Στη νομοθέτηση και την εφαρμογή μίας μεταρρύθμισης στο χώρο των επιδομάτων αναπηρίας μέχρι το Νοέμβριο 2017. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχετικό κείμενο, “θα πρέπει να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης από τη σημερινή διαδικασία αξιολόγησης των αποζημιώσεων σε μία λειτουργική αξιολόγηση για τον προσδιορισμό της ικανότητας του ατόμου να ασκεί δραστηριότητες καθημερινής ζωής”. Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2018. Ο σχετικός νόμος θα πρέπει να εναρμονίσει όλους τους κανόνες εισφορών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016. Η εφαρμογή του σε πανεθνική κλίμακα θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018 (δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2018, τα επιδόματα αναπηρίας, για όλους τους δικαιούχους σε εθνικό επίπεδο, θα καθοριστούν σταδιακά και θα χορηγηθούν με βάση τη νέα λειτουργική εκτίμηση).
3) Στο σχεδιασμό μίας μεταρρύθμισης των επιδομάτων για τις μεταφορές μέχρι το Νοέμβριο του 2017. Η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να τεθεί σε ισχύ το 2018 μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής μεταρρύθμισης των εισιτηρίων από τις εταιρείες μεταφορών.
4) Στην ολοκλήρωση μίας μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών επιδομάτων (στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων δαπανών), προκειμένου να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις έως τον Οκτώβριο του 2017.
5) Στη θέσπιση μιας νέας νομοθεσίας για τον προσδιορισμό του σχεδιασμού των επιδομάτων στέγασης (με βάση τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας).
Αναλυτικά, σήμερα Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017 το πρόγραμμα των συζητήσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:
-Στις 12.00 το μεσημέρι θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.
-Στις 13.30 θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας. Από ελληνικής πλευράς θα λάβουν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ.Φωτίου.
– Στις 15.00 θα συζητηθεί και πάλι το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμούς καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Στη σύσκεψη αυτή θα λάβουν μέρος από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ.Παπαδημητρίου, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε.Αχτσιόγλου και ο υπουργός Δικαιοσύνης και Διαφάνειας Σ. Κοντονής.
-Στις 18.00 θα τεθούν ξανά υπό εξέταση οι εξελίξεις στα δημοσιονομικά, ενώ θα γίνει και μία επισκόπηση της συνολικής πορείας υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Στην τελευταία αυτή “ανακεφαλαιωτική” συνάντηση θα λάβουν μέρος από ελληνικής πλευράς ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ε.Τσακαλωτος και Γ.Χουλιαράκης, καθώς επίσης και η υπουργός Εργασίας Ε.Αχτσιόγλου.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι έως τώρα συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών έχουν εξελιχθεί ομαλά και αποτελεσματικά. Όπως επισημαίνεται, “οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν λύνονται σταδιακά, ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.” Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζονται από τις ίδιες κυβερνητικές πηγές “σε όλα τα επίπεδα τόσο σε εκείνο των τεχνικών κλιμακίων, όσο και σε εκείνο των επικεφαλής επικρατεί πολύ καλό κλίμα συνεργασίας, ενώ τα περισσότερα θέματα κλείνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων”.