Να κάνουν «αυτό που τους αναλογεί» ζήτησε από τα Τίρανα ο πρωθυπουργός

Την ελπίδα ότι η αλβανική πλευρά «θα κάνει αυτό που της αναλογεί» προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή συνυποσχετικού Αθήνας – Τιράνων για την παραπομπή της διαφοράς που αφορά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την υφιστάμενη διαφορά ως «μια συζήτηση που συνεχίζεται μεταξύ των δύο χωρών μας, με πολλές νομικές πολυπλοκότητες», ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «αμοιβαία κατανόηση» ανάμεσα στον ίδιο και τον Αλβανό ομόλογό του Eντι Ράμα. Παρά την πολιτική συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες, το συνυποσχετικό –όπως όλα δείχνουν– θα διανύσει ακόμη κάποιον δρόμο προτού εγκριθεί από την Αλβανία. Από την Αθήνα είχε ζητηθεί τους προηγούμενους μήνες μεσολάβηση της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου προς τα Τίρανα, προκειμένου το θέμα να προχωρήσει, δίχως πάντως θεαματικά αποτελέσματα, καθώς σε τεχνικό επίπεδο δεν ακολούθησε καμία απολύτως συνάντηση. Μένει να φανεί αν οι τελευταίες επαφές στα Τίρανα μπορεί να δώσουν ώθηση στο ζήτημα του συνυποσχετικού τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι το 2009 το ζήτημα ναυάγησε όταν τα Τίρανα υποχώρησαν έπειτα από επίκληση κάποιου συνταγματικού κωλύματος, το οποίο –με διάφορους τρόπους– εξακολουθεί να υφίσταται.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για συζήτηση «με πολλές νομικές πολυπλοκότητες», ωστόσο εκτίμησε πως έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος».

Ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο, επίσης, σήμερα να μεταβεί στα χωριά που κατοικεί η εθνική ελληνική μειονότητα στα νότια της Αλβανίας, ωστόσο αυτό το σκέλος του ταξιδιού ματαιώθηκε, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την προσγείωση του ελικοπτέρου που θα τον μετέφερε εκεί. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το ταξίδι αυτό στις περιοχές όπου κατοικούν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας θα πραγματοποιηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να σημειώσει, ακόμη, ότι η επίσκεψή του είναι «η πρώτη Eλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία από το 2009 κι αυτό από μόνο του σηματοδοτεί το γεγονός και τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της αλβανικής κυβέρνησης να βάλουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε μία νέα τροχιά ακόμη μεγαλύτερης προσέγγισης».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε και την υποστήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Aλλωστε, στη χθεσινή σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων αυτή ήταν και η βασική ατζέντα, την οποία προωθεί με αρκετή ζέση το Βερολίνο. «Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προφανώς συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια έχει αντιμετωπίσει με τη δέουσα γεωπολιτική σημασία την προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr

You May Also Like

«SOS» για τα σχολεία Κεφαλονιάς και Άνδρου

Κτίρια επικίνδυνα σε πλημμύρες και σεισμούς – Μαθήματα σε κοντέινερ

Μάνα και κόρη οι δύο Ουκρανές που ανασύρθηκαν νεκρές από τη θάλασσα στην Κέρκυρα (φωτο)

Είχαν πάει για μπάνιο παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες

Ψηφιακό επίδομα μητρότητας – Καταργείται η προσέλευση στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ

Ψηφιακό επίδομα μητρότητας – Καταργείται η προσέλευση στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ

Το όνομα αυτού “Turkovac”: Το τουρκικό εμβόλιο ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών

Το όνομα αυτού “Turkovac”: Το τουρκικό εμβόλιο ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών…

Ένας Κρητικός ύψωσε τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία στο Καστελόριζο

Ένας Κρητικός ύψωσε τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία στο Καστελόριζο

Συνάντηση του Γιώργου Κασαπίδη με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xiao Junzheng

Για τις δυνατότητες ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Η ζωή νικά τον κορωνοϊό: Γενέθλια στον διάδρομο του νοσοκομείου Ξάνθης (vid)

Η ζωή νικά τον κορωνοϊό: Γενέθλια στον διάδρομο του νοσοκομείου Ξάνθης (vid)

Ανατριχιαστικό βίντεο: Αεροπλάνο πιάνει φωτιά αμέσως μετά την προσγείωση

Από το τρομακτικό συμβάν δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και οι επιβάτες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια με λεωφορείο στον τερματικό σταθμό

Σοκ στην Αργεντινή: Άνδρας έβαλε φωτιά στο σπίτι που έμεναν λεσβίες

Το υπουργείο φύλου και ποικιλομορφίας της Αργεντινής καταδίκασε το περιστατικό, μιλώντας για έγκλημα λεσβιοφοβίας. 

Τα «μπαλόνια» που καταρρίφθηκαν στη Βόρεια Αμερική δεν σχετίζονται με εξωγήινους, διαβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε απόψε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη εξωγήινης δραστηριότητας…