«Απλό και αποτελεσματικό»: Ειδικός εξηγεί γιατί μπορούμε να εμπιστευτούμε το ρωσικό εμβόλιο

Κάθε αμφιβολία σχετικά με την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που καταχωρίστηκε την Τρίτη (11/08) από τη Ρωσία και έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που πέτυχε κάτι τέτοιο, διαλύει ο Σεργκέι Τσαρένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Αναισθησιολογίας  & Ανάνηψης στο Νοσοκομείο της Μόσχας.

Η Ρωσία έγινε, την Τρίτη (11/08), η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταχώρισε εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, η οποία εδώ και περίπου οκτώ μήνες έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, και έτσι ανέτειλε μια αχτίδα αισιοδοξίας.

Ωστόσο, τα νέα δεν είχαν θετικό αντίκτυπο, τουλάχιστον τόσο όσο θα περίμενε κανείς, στα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία αμφισβήτησαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου – ακόμα και την ύπαρξή του, αναφέροντας τους λογαριασμούς διαφόρων «ειδικών».

Πολλοί από αυτούς επεσήμαναν την έλλειψη ιατρικών δεδομένων από τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που διατέθηκαν στο κοινό, καθώς και το μικρό μέγεθος της σχετικής ομάδας, που ανερχόταν σε 76 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται τα μέλη του ερευνητικού Ινστιτούτου Γκαμαλέγια που εργάστηκαν για το εμβόλιο και, πεπεισμένοι για την αποτελεσματικότητά του, δέχθηκαν να το λάβουν.

«Οι αμφιβολίες αυτών των εμπειρογνωμόνων δημιουργούν ερωτήματα στους γιατρούς που συμμετέχουν ενεργά στη θεραπεία ασθενών με COVID-19 και έχουν μεγάλες ελπίδες αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού» δήλωσε ο Σεργκέι Τσαρένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Αναισθησιολογίας & Ανάνηψης στο Νοσοκομείο της Μόσχας.

Επισημαίνει ότι ενώ οι γιατροί έχουν βρει τρόπους για την αποτελεσματική θεραπεία ασθενών με κορονοϊό, μπορούν ακόμα να κάνουν τόσο πολλά σε σοβαρές περιπτώσεις.

Υπό αυτήν την έννοια, ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 είναι ένας ασφαλέστερος και πιο αξιόπιστος τρόπος για την πρόληψη των θανάτων από την ασθένεια, υπογραμμίζει ο γιατρός, προσθέτοντας ότι το φάρμακο, που αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια, μπορεί να είναι αξιόπιστο.

«Μέχρι στιγμής, τα αντισώματα σε κάποια ασθένεια μπορούν να δημιουργηθούν μόνο εάν ένα άτομο μολυνθεί από αυτήν και αναρρώσει. Υπάρχει, όμως, και μια ασφαλέστερη επιλογή – ο εμβολιασμός. Υπάρχει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο που δημιουργήθηκε από ειδικούς από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια. Στη μικροβιολογική κοινότητα, αυτό το ινστιτούτο είναι παρόμοιο με ό,τι είναι η Mercedes για την αυτοκινητοβιομηχανία» δήλωσε ο ειδικός.

Το εμβόλιο «Sputnik V» αποτελείται ουσιαστικά από δύο συστατικά. Το πρώτο είναι ένας αβλαβής αδενοϊός, ένας «φορέας πυραύλων» που παραδίδει το δεύτερο συστατικό, ένα κομμάτι του γονιδιώματος της νόσου COVID-19 ή, ας το πούμε, έναν «σταθμό σε τροχιά» στο ανθρώπινο σώμα, όπως εξηγεί ο Τσαρένκο, περιγράφοντας τη διαδικασία και χρησιμοποιώντας διαστημική ορολογία, η οποία έδωσε στο εμβόλιο το ασυνήθιστο όνομά του.

Ο γιατρός εξηγεί ότι ένα σώμα παράγει ανοσοαπόκριση τόσο στον «φορέα» όσο και στον «σταθμό», αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα, επομένως απαιτείται δεύτερη ένεση.

Μάλιστα, ο Τσαρένκο επισημαίνει το εξής:

«Για να καταστεί η [ανοσία] μονιμότερη, ο ίδιος “σταθμό σε τροχιά” χορηγείται στο σώμα τρεις εβδομάδες αργότερα, χρησιμοποιώντας έναν άλλο “φορέα”. Ως αποτέλεσμα, το σώμα δεν παράγει ισχυρή ανοσία σε κανέναν από τους αδενοϊούς, αλλά σχηματίζει ισχυρή άμυνα ενάντια στον κορονοϊό».

Αυτή η μέθοδος, που ονομάζεται «ιικός φορέας», αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο πριν από πολύ καιρό και έκτοτε έχει δοκιμαστεί σε διάφορα εμβόλια, συγκεκριμένα κατά του Έμπολα και ενός άλλου τύπου κορονοϊού, του MERS, όπως αποκαλύπτει ο ιατρός.

«Είναι τόσο απλό όσο όλα τα έξυπνα πράγματα στον κόσμο και μέχρι στιγμής κανείς άλλος δεν κατάφερε να το πετύχει» προσθέτει ο Τσαρένκο.

Ακόμα, ο γιατρός πιστεύει ότι σχετικά με τη συζήτηση για πιθανές επιπλοκές που προκαλούνται από τη μόλυνση με τον πραγματικό κορονοϊό, μεταξύ των δύο ενέσεων, ακούγεται τρομακτική μόνο σε άτομα που δεν έχουν εμπειρία στο θέμα.

Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν το εμβόλιο «SputnikV» είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, αλλά μάλλον γιατί έχει αρχίσει μια «εκστρατεία αρνητικότητας» στα μέσα ενημέρωσης, λέει ο Τσαρένκο.

Ο επιστήμονας, τέλος, υπογραμμίζει πως ένα άλλο καλό ερώτημα είναι ποιος είναι ο χορηγός των «ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων» που δημιουργούν αμφιβολίες για το ρωσικό φάρμακο – είτε πρόκειται για άλλους κατασκευαστές εμβολίων είτε για εταιρείες που παράγουν αντιικά φάρμακα.

ΠΗΓΗ:sputniknews.gr
You May Also Like

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Ματίνα Παγώνη: «Όταν εμβολιαστούμε κατά 90%, θα πετάξουμε τις μάσκες – Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό»

Για τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, για τις απειλές που δέχθηκε…

Καναδάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Οτάβα ο δήμαρχός της

Η καναδική πρωτεύουσα έχει αποκλειστεί από διαμαρτυρόμενους κατά των υγειονομικών μέτρων για…

Νέα μέτρα: «Ξεκλειδώνουν» εστίαση, ψυχαγωγία και εκδηλώσεις – Ο ρόλος των νοσοκομείων στις αποφάσεις

Χωρίς μέτρα για τον κορονοϊό – τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους – επιχειρεί να αφήσει η κυβέρνηση την εστίαση και την ψυχαγωγία, επιτρέποντας…

Νέα μέτρα: Έρχεται η σταδιακή κατάργηση – Το σχέδιο κυβέρνησης και ειδικών

Νέα μέτρα: Έρχεται η σταδιακή κατάργηση – Το σχέδιο κυβέρνησης και ειδικών

Θωμαΐδης: Τετραψήφια κρούσματα θα δούμε μετά τον Μάρτιο

Η μετάλλαξη Δέλτα στην Αττική είναι σε αποδρομή, μόλις που ανιχνεύεται, ενώ…

Πανδημία: Οδηγός για την «κανονικότητα» το βρετανικό μοντέλο

Σκεπτόμενος «αγγλικά», όπως λέει ο καθηγητής Κ. Γουργουλιάνης, συγκρίνει τις δυο χώρες…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19 – Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2022

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19

Τζόνσον: Καραντίνα τέλος ακόμη και για όσους νοσούν – «Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό»

Ο Τζόνσον θέλει οι Βρετανοί «να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό».…

Καθηγητής επιδημιολογίας: Η πανδημία έληξε. Ο κοροναϊός μπήκε σε ενδημική φάση. (video)

Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η πανδημία μπήκε σε ενδημική φάση.