Απολιγνιτοποίηση: Η τοποθέτηση του Δημάρχου Γρεβενών κ.Γιώργου Δασταμάνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για το ΣΔΑΜ

 

Ως «γενικό, αόριστο και κυρίως άδικο για την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών» χαρακτήρισε το Master Plan ο Δήμαρχος Γρεβενών κ.Γιώργος Δασταμάνης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Δασταμάνης τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση που δρομολογείται από την Κυβέρνηση είναι «βίαιη καθώς οδηγεί σε ένα ασαφές παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο με πολλές ανισότητες» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα Γρεβενά «έχουν πληρώσει τον λιγνίτη» μέσω του πλασματικού ΑΕΠ αφού ο τόπος μας εμφανιζόταν διαχρονικά ως “πλούσιος” με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από αναγκαία χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούσαν τη στήριξη μειονεκτικών περιοχών.

 

Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος Γρεβενών επεσήμανε ότι τα εδάφη Κοζάνης και Γρεβενών, σε όλες τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις έως σήμερα, ανήκουν σε περιφέρειες επιπέδου NUTS 3 όπως αναγράφεται στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

 

Επομένως, σύμφωνα και με τον σχετικό κανονισμό, θα πρέπει να εκπονηθεί ένα ενιαίο Εδαφικό Σχέδιο για Κοζάνη και Γρεβενά δίνοντας βαρύτητα στα επιμέρους εδαφικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Τέλος, ο κ.Δασταμάνης υποστήριξε ότι τα περισσότερα κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης θα πρέπει να αποδοθούν στον άξονα Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Φλώρινας ο οποίος πλήττεται άμεσα από την απολιγνιτοποίηση χωρίς όμως να εξαιρούνται οι περιοχές των Γρεβενών και της Καστοριάς. 

You May Also Like

Π.Δ.Μ.: ‘Εργα ανάπτυξης και αναβάθμισης υποδομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης- Δημιουργίας και οργάνωσης Εκπαιδευτικών Πάρκων, προϋπολογισμού 9  εκ. ευρώ

Π.Δ.Μ.: ‘Εργα ανάπτυξης και αναβάθμισης υποδομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης- Δημιουργίας και οργάνωσης Εκπαιδευτικών…

Κοπή Βασιλόπιτας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστοριάς “Αθανάσιος Χριστόπουλος”

Με πολύ κέφι, τραγούδια και χορό ολοκληρώθηκε η κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστοριάς “Αθανάσιος Χριστόπουλος”

Την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, με 31 θέματα στην ατζέντα του

Την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, με 31 θέματα στην…

Νέος ειδικευόμενος Χειρουργικής ανέλαβε καθήκοντα στο “Μαμάτσειο” Γ. Ν. Κοζάνης

Ο νέος ειδικευόμενος χειρουργικής κ. Αριστομένης Διονυσόπουλος ανέλαβε καθήκοντα ενισχύοντας τη δύναμη του αντίστοιχου τομέα.

Αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, τα σχολεία ξεκινούν στις 9:15

Με απόφαση του Δημάρχου Καστοριάς, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, αύριο Δευτέρα 6…

Η υποψήφιος Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Κάλι Κυριακίδου στο Ζευγοστάσιο

Είναι σημαντικό να συντηρήσουμε, να διαφυλάξουμε & να αναδείξουμε τα ιστορικά μνημεία & τις ομορφιές του τόπου μας!

Πώς οι πολίτες ενημερώνονται κατά την διάρκεια της πανδημίας; Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμ. Δημοσιογραφίας ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου μιλά για τη σχετική έρευνα (video)

Πώς οι πολίτες ενημερώνονται κατά την διάρκεια της πανδημίας; Ο Αναπληρωτής Καθηγητής…

Καταγγελία για τις εκλογές του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Γούνας

Καταγγελία για τις εκλογές του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Γούνας

Άργος Ορεστικό: Γιατί αυτοκτόνησε ο 53χρονος; Τι έγραφε στο σημείωμα;

Άργος Ορεστικό: Γιατί αυτοκτόνησε ο 53χρονος; Τι έγραφε στο σημείωμα;

ΕΝ.ΔΗΜΟ. Καστοριάς: «Κάτι βρωμάει στην Αντιπεριφέρεια και… βρωμάει άσχημα!»

ΕΝ.ΔΗΜΟ. Καστοριάς: «Κάτι βρωμάει στην Αντιπεριφέρεια και…  βρωμάει άσχημα!»