Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή: «Υποδεχόμαστε» αγωνιστικά τον Πρωθυπουργό της Φτώχειας, της ανεργίας και της Περιβαλλοντικής καταστροφής της Δ. Μακεδονίας

«Ημιεπίσημες και ημιανεπίσημες» πληροφορίες στα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι την Παρασκευή 26/11/21 θα επισκεφτεί την Περιοχή μας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιτέλους δέησε να επισκεφτεί την Περιοχή μας, μετά από δυο χρόνια και δυο μήνες αφότου ξεκίνησε η πολύπλευρη καταστροφή και ερημοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας με δική του απόφαση που ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ και το βήμα του ΟΗΕ τον Σεπτέμβρη του 2019.

Έκτοτε, με βάση αυτή την απόφαση συνέβησαν πολλά αρνητικά γεγονότα στην Περιοχή αλλά δεν πάρθηκε ούτε ένα θετικό μέτρο ως αντιστάθμισμα της καταστροφής και την ανάσχεση της ερημοποίησης.

 

Συγκεκριμένα:

  1. Έκλεισε το 50% της λιγνιτικής δραστηριότητας (ΑΗΣ Αμυνταίου ισχύος 600 MW μαζί με το Ορυχείο Αμυνταίου και ΑΗΣ Καρδιάς ισχύος 1224 MW μαζί με το Ορυχείο Καρδιάς). Αυτό στέρησε ήδη από την Περιοχή κοντά στις 4.000 άμεσες θέσεις εργασίας που αλυσιδωτά δίνουν αντίστοιχες θέσεις ανεργίας στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα λόγω της τεράστιας μείωσης του ΑΕΠ της Περιοχής. Ταυτόχρονα δυσμενείς εξελίξεις στις εργασιακές και ασφαλιστικές σχέσεις των εργαζομένων φέρνει η πρόσφατη περεταίρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
  2. Το απότομο σταμάτημα («αιφνίδιος θάνατος») των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στα προαναφερθέντα ορυχεία και η εγκατάλειψή τους από τη ΔΕΗ, με κυβερνητική κάλυψη, φέρνει ήδη τα πρώτα καταστροφικά αποτελέσματα όπως: «Ντόμινο» κατολισθήσεων που καταπίνει οικισμούς και γεωργικές εκτάσεις (Ανάργυροι Βαλτόνερα κ.α). Αυταναφλέξεις λιγνιτικών κοιτασμάτων με εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα. Μόνιμη διάρρηξη του υδροφόρου ορίζοντα και απειλή εξαφάνισης του συστήματος των τεσσάρων λιμνών Περιοχής Αμυνταίου!
  3. Η τεράστιας ισχύος εγκατάσταση Αιολικών και Φωτοβολταϊκών Σταθμών καταστρέφει και τις τελευταίες δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις καταστρέφοντας χλωρίδα και πανίδα και γενικότερα τη βιοποικιλότητα, στερώντας ταυτόχρονα γόνιμη γη και βοσκοτόπια από τους γεωργοκτηνοτρόφους με παράλληλη ζημιά στη μελισσοκομεία, στην Αλιεία στους ΤΟΕΒ κλπ
  4. Και σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι Περιβαλλοντικές καταστροφές «εξυφαίνονται» σχέδια για χωματερή ταφής τοξικών αποβλήτων Αμιάντου στα πρώην ΜΑΒΕ, εισαγωγή και καύση των απορριμμάτων όλης της Βόρειας Ελλάδας και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας με βλαβερά, για την υγεία των κατοίκων και το Περιβάλλον, Υλικά (Καύση βιορευστών, ελαστικών κ.α)
  5. Οι παραπάνω πολιτικές πέρα από την συνολική περιβαλλοντική και οικονομική υποβάθμιση, οδήγησαν την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας σε μια λογική ανταγωνιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των νομών που πλήττονται από τον ξαφνικό θάνατο της ΔΕΗ και αυτών που δεν πλήττονται με μια ανισοβαρή αντιμετώπιση στις υποτιθέμενες πολιτικές αποσόβησης των συνεπειών
  6. Και όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με υποβάθμιση- διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας όπως και της δημόσιας παιδείας σε ολόκληρη την Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τα συνδικάτα, τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, τις Περιβαλλοντικές συλλογικότητες και όλο το λαό της Δυτικής Μακεδονίας να «υποδεχτούμε» αγωνιστικά, μαζικά, δυναμικά τον πρωθυπουργό της καταστροφής και ερημοποίησης της Περιοχής μας

You May Also Like

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή κοντά στην Κορησό

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χωρίς να γνωρίζει ακόμη κανείς τα αίτιά της την…

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός – Cult2Routes

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός  – Cult2Routes

  Ο ναός της Αγίας Παρασκευής {έτ. 1899} στη συνοικία Ντολτσό Καστοριάς

  Ο ναός της Αγίας Παρασκευής {έτ. 1899} στη συνοικία Ντολτσό Καστοριάς

Ο 26χρονος εντοπίστηκε απαγχονισμένος μέσα στο δάσος, αλλά προς το παρόν η αστυνομία αποκλείει εγκληματική ενέργεια(βίντεο)

Ο 26χρονος εντοπίστηκε απαγχονισμένος μέσα στο δάσος, αλλά προς το παρόν η…

Ο Α.Σ. Καστοριάς ανακοινώνει την επιστροφή του Θάνου Χονδρογιάννη στην ομάδα

Ο Α.Σ. Καστοριάς ανακοινώνει την επιστροφή του Θάνου Χονδρογιάννη στην ομάδα

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…