Αυγά και χοληστερίνη: Πόσα την ημέρα ή την εβδομάδα να τρώω;

Τα αυγά είναι μια μικρή βόμβα θρεπτικών συστατικών, ωστόσο κάποιοι θεωρούν πως πρέπει να προσλαμβάνονται με μέτρο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερόλη. Πιο συγκεκριμένα, ένα αυγό μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 141-234mg χοληστερόλης, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 62% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για έναν ενήλικα.

Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

χοληστερολη και αυγα . ποσα να τρωω

Ποιος είναι ο ρόλος της χοληστερόλης;

Η χοληστερόλη είναι ένα βασικό συστατικό των μεμβρανών των κυττάρων μας, επίσης κυκλοφορεί στο αίμα. Χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για να παράξει ορμόνες, όπως είναι η κορτιζόλη, τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη. Επομένως, βλέπουμε πως είναι απαραίτητο στοιχείο του οργανισμού μας. Παρόλα αυτά όταν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης βρίσκονται πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου.

Εκτός από την τροφή, χοληστερόλη παράγει και το ίδιο μας το σώμα και πιο συγκεκριμένα, το ήπαρ. Όταν λαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες από την τροφή, τότε το ήπαρ συνθέτει μικρότερες ποσότητες, και το αντίστροφο. Και αυτό συμβαίνει γιατί το να βρει ο άνθρωπος την χοληστερόλη από την διατροφή δεν ήταν πάντα μια επιλογή, ιδιαίτερα τα παλαιότερα χρόνια. Έτσι ο άνθρωπος είναι «προγραμματισμένος» να μπορεί να συνθέτει μόνος του τη χοληστερόλη, όταν αυτή δεν είναι διαθέσιμη μέσω της τροφής.

Φυσιολογικά επίπεδα :

Ολική χοληστερόλη
<200 Επιθυμητή
200- 239 Οριακά υψηλή
≥240 Υψηλή

 

Κατανάλωση αυγών

Πολλοί πιστεύουν πως η κατανάλωση πολλών ολόκληρων αυγών την ημέρα ή την εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της χοληστερόλης, διότι ο κρόκος είναι πλούσιος σε χοληστερόλη. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία μελέτη μέχρι στιγμής που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο.

Αντιθέτως, το αυγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά και συνίσταται να συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή όλων των ανθρώπων. Όσο για την επίδραση στην χοληστερίνη, φαίνεται από μελέτες πως σε κάθε άνθρωπο έχει διαφορετική επίδραση, δηλαδή στο 70% δεν επηρέασε καθόλου την «κακή» χοληστερίνη (LDL), ενώ στο 30% την αύξησε ελαφρώς, στατιστικά μη σημαντική αύξηση.

ποσα αυγα την ημερα

Πόσα αυγά μπορώ να τρώω την ήμερα;

Έως 3 ολόκληρα αυγά την ημέρα είναι αποδεκτά για κάποιον που κινδυνεύει από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με έρευνες.

Πόσα αυγά μπορώ να τρώω την εβδομάδα;

Οι επιστήμονες δίνουν το ελεύθερο στην κατανάλωση έως και 20 αυγών την εβδομάδα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος στην αύξηση της χοληστερόλης, εφόσον μιλάμε για υγιείς ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεπτόμαστε το γιατρό μας και να τον συμβουλευόμαστε, γιατί κάποιες φορές θα πρέπει να εξατομικεύεται αυτή η σύσταση. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα πρέπει να βγάλει κανείς τα αυγά από τη διατροφή του, αφού προσφέρουν πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες, ιδιαίτερα για τους αθλούμενους αλλά και θρεπτικά στοιχεία.

You May Also Like

Με τι να συνοδεύετε τις φακές για μέγιστη απορρόφηση σιδήρου (εικόνες)

Ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους…

Άγριο σπαράγγι: Εξαιρετικό έδεσμα με μεγάλη διατροφική και θεραπευτική αξία

Table of Contents Hide Άγριο σπαράγγι: Εξαιρετικό έδεσμα με μεγάλη διατροφική και…

8 απίστευτα οφέλη που έχει ο χυμός καρότου

  8 απίστευτα οφέλη που έχει ο χυμός καρότου

Διατροφή χωρίς χοληστερίνη: Ποια είναι τα οφέλη της;

Διατροφή χωρίς χοληστερίνη: Ποια είναι τα οφέλη της;

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για χαμηλότερο ουρικό οξύ

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για χαμηλότερο ουρικό οξύ

Ποιες τροφές πρέπει να πλένετε πάντα και ποιες να μην πλένετε ποτέ

Το να πλένετε ορισμένες τροφές οδηγεί στην εξάπλωση βακτηρίων και σε πολλές άλλες αρνητικές συνέπειες.

Πώς να διατηρήσετε φρέσκο το ψωμί για αρκετές μέρες

Πώς να διατηρήσετε φρέσκο το ψωμί για αρκετές μέρες

Δίαιτα αποτοξίνωσης: Εύκολη απώλεια 4 κιλών, σε μία μόλις εβδομάδα – Αναλυτικό πρόγραμμα διατροφής

Table of Contents Hide Δίαιτα αποτοξίνωσης: Εύκολη απώλεια 4 κιλών, σε μία…

Λεμόνι: Ποιες ασθένειες καταπολεμά

Λεμόνι: Ποιες ασθένειες καταπολεμά