Αυξήσεις “φωτιά” 170% στους λογαριασμούς ρεύματος

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

“Οι καταγγελίες για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί”, είπε η πρόεδρος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου η οποία ανέφερε πως γνωστοποίησε πως στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών, οι αυξήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι από 30% έως 170%.

Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ μιλώντας σε ημερίδα με θέμα “Τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας και προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών” ανέφερε ότι “οι καταγγελίες των καταναλωτών για τα θέματα της ενέργειας από την 6η θέση που βρίσκονταν στον πίνακα των καταγγελιών το 2017, έχουν αναρριχηθεί πλέον στη 2η θέση και διαφαίνεται πως είναι ζήτημα χρόνου να καταλάβουν την πρώτη θέση”.

Από την πλευρά του ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης ανέφερε ότι στο 10μηνο (Ιανουάριος – Οκτώβριος 2021) οι αναφορές για τον τομέα ενέργειας ήταν αυξημένες κατά 44,5% σε σχέση με πέρυσι και αφορούν κυρίως τις χρεώσεις προμήθειας, τις ρήτρες αναπροσαρμογής (για την ύπαρξη των οποίων όπως είπε σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ενημερώνονται οι καταναλωτές), τις οχλήσεις για ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς κατά παράβαση του σχετικού πλαισίου.

Με τη γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, να αναφέρει πως “οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εξαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κάποιες ημέρες τον Οκτώβριο ήταν 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ τον Ιανουάριο ήταν 51 ευρώ.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές και την αποτύπωση στους λογαριασμούς που λαμβάνουμε. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση, μπορεί να μην είναι αρκετή γιατί είναι μικρό το ποσό των 500 εκατ. ευρώ μπροστά σε αυτήν την κρίση”.

Η “έκρηξη” των τιμών της ενέργειας έχει φέρει στα όρια της και τη βιομηχανία. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας τον Σεπτέμβριο, το 68% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμά, ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, καθώς όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις.

Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ποσοστό 15% εκτιμά πως η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/

You May Also Like

ΔΥΠΑ: Σήμερα καταβάλλεται το «μπόνους» 300 ευρώ σε επιπλέον 1.182 μακροχρόνια ανέργους

Που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης

Νεκρή η Χρύσα Σπηλιώτη – Ταυτοποιήθηκε η σορός της

Νεκρή η Χρύσα Σπηλιώτη – Ταυτοποιήθηκε η σορός της

Διανομή υγειονομικού υλικού στο δυναμικό σε μια από τις κυριότερες πύλες εισόδου της χώρας, στον τελωνειακό σταθμό των Ευζώνων

Διανομή υγειονομικού υλικού στο δυναμικό σε μια από τις κυριότερες πύλες εισόδου…

Πληρωμή ειδικής εκλογικής αποζημίωσης: Πότε θα κατατεθούν  τα χρήματα;

Πληρωμή ειδικής εκλογικής αποζημίωσης: Πότε θα κατατεθούν  τα χρήματα;

Επιπολαιότητα: Βάφτιση με… τσιλιαδόρο, ηλικιωμένοι απειλούσαν με δικηγόρο

Επιπολαιότητα: Βάφτιση με… τσιλιαδόρο, ηλικιωμένοι απειλούσαν με δικηγόρο

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: Πανελλαδική 24ωρη απεργία στο Δημόσιο την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: Πανελλαδική 24ωρη απεργία στο Δημόσιο την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Συντάξεις Μαΐου 2020. Αλλαγές για αποφυγή συνωστισμού στα ΑΤΜ

Συντάξεις Μαΐου 2020. Αλλαγές για αποφυγή συνωστισμού στα ΑΤΜ

Κάτω από το όριο της φτώχειας 1 στους 2  Συνταξιούχους

Nέα  επιδείνωση  στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων επιφέρουν τα 11 ψαλίδια του…

Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα η υποβολή ορίων των ΟΤΑ στους δασικούς χάρτες. Σημαντικές καθυστερήσεις σε 76 Δήμους. Ανάμεσά τους όλοι οι Δήμοι της Π.Ε. Καστοριάς

Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα η υποβολή ορίων των ΟΤΑ στους δασικούς χάρτες. Σημαντικές…

Στην Ελλάδα έχουμε τον ωραιότερο φάρο του κόσμου και βρίσκεται στην Άνδρο

Άνδρος: Ο ωραιότερος φάρος βρίσκεται στο κυκλαδίτικο νησί