Στα όπλα που έχει στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή

Ο υπουργός Άμυνας, ωστόσο, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας δεν έδωσε τον ακριβή αριθμό όπλων που έχει σταλεί στο Κίεβο.  Συγκεκριμένα, είπε ότι έχουν αποσταλεί τυφέκια και κάποια πολυβόλα, πυρομαχικά φορητού οπλισμού, σφαίρες και κυρίως βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155  χιλιοστών και  τα παρελκόμενα αυτόν.

Η δεύτερη φάση αποστολής αμυντικού είναι αντιαρματικά όπλα, φορητοί πύραυλοι, ρουκέτες και σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών. «Το υλικό που έχει σταλεί δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά για τις ένοπλες δυνάμεις και δεν επηρεάζει  τα αποθέματα μας. Πρόκειται κυρίως για πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες. Πρόκειται για τα όπλα της λεγόμενης «τρίτης» γραμμής και δεν επηρεάζεται συνολικά ούτε στο ελάχιστο η αμυντική μας διάταξη. Δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό για τις αμυντικές δυνάμεις. Διαθέτουμε (σ.σ. στις αποθήκες μας) όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε πραγματικά εικοσαπλάσιο – πενηνταπλάσιο αριθμό. Αν υπήρχε η πραγματική υπόνοια ότι θα αποδυναμώναμε την άμυνά μας φυσικά δεν θα διαθέταμε τίποτα απ’ όσα διαθέσαμε», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Υπάρχουν αγκάθια στη συμφωνία με την Γερμανία»

 

Σε ότι αφορά τα γερμανικά τεθωρακισμένα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η παραχώρηση των BMP-1 θα είναι επωφελής και συμφέρουσα καθόσον τα γερμανικά έχουν σαφώς καλύτερα χαρακτηριστικά. Αυτό, βέβαια, σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος  δεν είναι τελειωμένη υπόθεση, διότι  πρέπει να διευθετηθούν συγκεκριμένα ζητήματα. Για παράδειγμα, όπως είπε υπάρχουν αγκάθια  στους τεχνικούς όρους μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής πλευράς.

«Πρέπει να διασαφηνιστεί ότι ο αριθμός που θα παραθοδεί στην Ουκρανία να είναι ο ίδιος με αυτά που θα αντικατασταθούν, πρέπει να διευθετηθεί ότι τα γερμανικά πρέπει να είναι σε κατάσταση λειτουργική και να αξιοποιηθούν άμεσα  ώστε να μην υπάρξει επιχειρησιακό κενό. Επίσης είναι σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού για να μην υπάρξει ούτε μία ώρα κενό στην διάταξη των ελληνικών δυνάμεων. Αυτό θα διαπραγματευτούμε. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι απαιτείται εκπαίδευση του προσωπικού σε θέμα χρήσης και επισκευών. Είναι προφανές ότι επίκειται μία επίσκεψη των επιτελών του ΓΕΣ», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι πρέπει να δούμε και το οικονομικό επίπεδο.

 

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα το οποίο αντίκειται στην δική μας άμυνα και επίσης δεν θα θυσιάσουμε την ταχύτητα εις βάρος της νομιμότητας. «Προς θεού  σας έχουμε δώσει την εντύπωση  ότι πάμε να αποδυναμώσουμε τα νησιά μας», αναρωτήθηκε σχετικά.

 

πηγη:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Βίντεο – ντοκουμέντο για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στην Αττική ήρθε στο φως

Table of Contents Hide Χρ. Στυλιανίδης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Ξενοδοχείο στη Λευκάδα έβαλε ένα γιοτ στην πισίνα και το νοικιάζει για διαμονή!

Οι παροχές που προσφέρει είναι ιδιωτική πισίνα, wifi αλλά και ό,τι άλλο…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Το εντυπωσιακό σπίτι στη Σαντορίνη που κάποτε ήταν σπηλιά.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects που βάση του έχει τη Σαντορίνη, καταφέρνει και αναδεικνύει…

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG

Τον κυρίαρχο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)…

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Χαλκιδική: Έρχεται από τις ΗΠΑ ο αδερφός του 31χρονου που αγνοείται – «Θα κινήσω γη και ουρανό για να τον βρώ»

«Θα κάνω τα πάντα και με κάθε κόστος για να βρω τον…

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα Ένα φριχτό…