Α.Δ.Ε.Δ.Υ: Στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και των υγειονομικών

Άμεση κάλυψη όλων των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε υγειονομικό υλικό.
Η πανδημία από τον Κορονοϊό είναι σε εξέλιξη και δοκιμάζει τις αντοχές του  υγειονομικού προσωπικού και του ΕΣΥ.  Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και απαιτούν σοβαρό σχεδιασμό, επαρκείς  και στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανταποκρισιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Το ΕΣΥ, με τις τεράστιες περικοπές που έγιναν εξαιτίας των μνημονίων από το 2010 έως το 2019 υποβαθμίστηκε και έχει σήμερα τεράστιες ελλείψεις τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και σε υγειονομικό υλικό.
Οι Ομοσπονδίες που λειτουργούν στο χώρο της Υγείας (ΠΟΕΔΗΝ – ΟΕΝΓΕ) και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. οργάνωσαν, όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεκάδες κινητοποιήσεις για τη στήριξη του ΕΣΥ, για αύξηση των δαπανών για την Υγεία, για προσλήψεις προσωπικούΔυστυχώς, σε ώτα μη ακουόντων.
Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα και τη σπουδαιότητα του ΕΣΥ, ακόμα και οι χθεσινοί πολέμιοί του. Οι ευθύνες, διαχρονικά, όλων των Κυβερνήσεων, για αυτή την κατάσταση, είναι τεράστιες.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, παρά τις εξαγγελίες τους, δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ διαπιστώνει τα εξής:
 • Συνεχίζεται η ανεπάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας των υγειονομικών, όπως καταγγέλλουν οι Εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και οι Ομοσπονδίες (ΟΕΝΓΕ – ΠΟΕΔΗΝ) .
 • Είναι πολύ καθυστερημένη και ανεπαρκής η ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό – παραϊατρικό προσωπικό. Οι 2.000 εργαζόμενοι, έρχονται με καθυστέρηση και με βάση τους σχεδιασμούς που υπάρχουν, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες που έχουν προκύψει ή θα προκύψουν το επόμενο διάστημα. Είναι κραυγαλέα πλέον η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού για μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
 • Είναι πολύ προβληματική επιχειρησιακά η μη ενσωμάτωση των δημόσιων  δομών  ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, ΤΟΜΥ, ΠΠΙ, ΠΙ),  παρά τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν, στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου  Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ζητάμε ΑΜΕΣΑ:
 1. Την πλήρη κάλυψη ΟΛΩΝ των εργαζομένων στις Δημόσιες Δομές Υγείας με επαρκή Μέτρα Ατομικής Προστασίας. Να διασφαλίσει η Κυβέρνηση εδώ και τώρα τις αναγκαίες προμήθειες για όλες τις Δημόσιες Δομές Υγείας.
 2. Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και όλων των ειδικοτήτων προσωπικού. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων – επικουρικών. Πρόσληψη όλων των γιατρών (περίπου 3.000-4.000) που έχουν κάνει αίτηση για τις 986 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί και είναι σε διαδικασία κρίσης. Προτεραιότητα να δοθεί στα τμήματα πρώτης γραμμής. Ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ.
 3. Να ανακοινωθεί από τη Κυβέρνηση σχεδιασμός και Προκήρυξη Μόνιμων Προσλήψεων που τόσο έχει ανάγκη το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
 4. Ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων κλινών ΜΕΘ. Υπενθυμίζουμε πως πάγιο διαχρονικό αίτημα των υγειονομικών και πριν την επιδημία ήταν τουλάχιστον 2.000 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία συν άλλες 1.500 κλίνες ΜΑΦ (που μπορούν να μετατραπούν άμεσα ανά πάσα στιγμή σε κλίνες ΜΕΘ).
 5. Να αναπτυχθούν υπηρεσίες κατ’ οίκον παρακολούθησης και φροντίδας ευπαθών ομάδων, χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων και ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας που χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση και ολοκληρωμένη φροντίδα (υγειονομική και ψυχοκοινωνική). Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τους Άστεγους, τους τοξικοεξαρτόμενους και τους Ρομά. Ενώ απουσιάζει, και πρέπει να υπάρξει άμεσα, ο υγειονομικός σχεδιασμός και οι αναγκαίες αποφάσεις για την υγειονομική στήριξη των ΚΥΤ προσφύγων.
 6. Να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα των διαγνωστικών τεστ και κυρίως να τεθεί υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας η διαχείριση των εργαστηριακών ελέγχων που σχετίζονται με την πανδημία. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τεστ στο Υγειονομικό Προσωπικό.
 7. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και Μέσων Ατομικής Προστασίας. Να επιταχτούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.
 8. Να ενισχυθεί επαρκώς με προσωπικό και μέσα η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι». Να αξιοποιηθούν οργανωμένα και οι φοιτητές – σπουδαστές των Σχολών Υγείας που είναι στα τελευταία έτη φοίτησης μαζί με το αντίστοιχο διδακτικό προσωπικό.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ
You May Also Like

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Πατήρ Χρήστος Μήτσιος: Ο εκπληκτικός ιερέας που εξομολογεί νέους με κιθάρες και ποτά

<<Ο Χριστιανός ότι νηστίες κι αν κάνει αν δεν έχει αγάπη για…

Θεσσαλονίκη: Διαδηλωτές έκαψαν σημαία του ΝΑΤΟ μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σημαία του ΝΑΤΟ έξω από το Προξενείο των…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

«Διέλυσε» με λίγα λόγια τον Πορτοσάλτε ο διασωθείς των Τεμπών Άγγελος Τσιαμούρας

«Είσαι σοβαρός; Λες τέτοια πράγματα σε γονείς που έχασαν τα παιδιά τους;»

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…