Ακόμη μια απόπειρα να καταργηθεί η υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων του δημοσίου στον περιφερειακό τύπου προωθείται αυτή τη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εισήγαγε σχετική διάταξη σε νομοσχέδιο περί των δημοσίων συμβάσεων.

Η κυβέρνηση προτείνει την αντικατάσταση των δημοσιεύσεων με ανάρτηση στις ιστοσελίδες των φορέων υλοποίησης των έργων και στο ΚΗΜΔΗΣ. Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, αλλά και άλλων Ενώσεων που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του τοπικού τύπου.

Η Ένωση τονίζει ότι αν περάσει η σχετική διάταξη, θα πληγεί ανεπανόρθωτα τόσο η διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις όσο και η ίδια η ύπαρξη των επαρχιακών εφημερίδων που, ως γνωστόν, εξαρτούν κατά πολύ τα έσοδά τους από αυτές τις δημοσιεύσεις.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ένωση θυμίζει ότι κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιριών οδήγησε σε αφανισμό τους στον κυκεώνα του διαδικτύου, ενώ κατηγορεί σφόδρα τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, πολεμούσε την κατάργηση, ενώ τώρα την εισηγείται!

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση της Ένωσης:

KATΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ!

Νομοσχέδιο – ταφόπλακα στον Περιφερειακό Τύπο ετοιμάζεται να σερβίρει στις Περιφερειακές εφημερίδες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως πασχαλιάτικο δώρο!

Πρόκειται για το Νομοσχέδιο περί δημοσίων συμβάσεων των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η δημοσίευση των διακηρύξεων στις εφημερίδες.

Όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο 61 του νομοσχεδίου αυτού, οι επί δεκαετίες προβλεπόμενες ως υποχρεωτικές δημοσιεύσεις των σχετικών προκηρύξεων, διακηρύξεων κλπ. των δημοσίων συμβάσεων στον περιφερειακό Τύπο καταργούνται, αντικαθιστάμενες από αναρτήσεις (!) στο ΚΗΜΔΗΣ και στις ιστοσελίδες των φορέων, εφόσον διαθέτουν (!), με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τη διαφάνεια της διαδικασίας, όσο και για την βιωσιμότητα των 200 και πλέον περιφερειακών εφημερίδων που εντάσσονται σήμερα στον Ν.3548/2007.

Κι αυτό παρ’ ότι η κατάργηση των δημοσιεύσεων στις περιφερειακές -εβδομαδιαίες και ημερήσιες- εφημερίδες, δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, ούτε κοινοτική οδηγία, αλλά ούτε θα επιφέρει κανένα δημοσιονομικό όφελος!

Kαι παρά το γεγονός ότι και οι τέσσερις Ενώσεις Περιφερειακού Τύπου έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ότι η κατάργηση των δημοσιεύσεων αυτών στις εφημερίδες, από τη μια θα πλήξει τη διαφάνεια (που συχνά πυκνά επικαλείται η σημερινή κυβέρνηση) και από την άλλη θα σημάνει την οριστική εξόντωση του κλάδου μας, το κλείσιμο επιχειρήσεων που αγωνίζονται καθημερινά για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, αλλά θα σημάνει και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Ελληνική Περιφέρεια.

Να σημειώσουμε ότι στο πλευρό μας τάσσεται με πρόσφατη ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η οποία μεταξύ άλλων τονίζει: “Η κατάργηση των δημοσιεύσεων των διακηρύξεων, θα πλήξει καίρια τον περιφερειακό Τύπο, που ήδη βιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της πολύχρονης κρίσης και θα προσθέσει εκατοντάδες εργαζόμενους στα ΜΜΕ στη στρατιά των ανέργων του χώρου της Ενημέρωσης”.

 

Αυτούς τους τρεις μήνες που το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη ακούσαμε πολλές και διάφορες δικαιολογίες, ωστόσο καμία δεν ήταν πειστική και μάλλον όλες εκθέτουν αυτούς που τις ξεστομίζουν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

*Ακούσαμε τα μύρια όσα από την κυβερνητική πλευρά, ωστόσο καμία αιτιολογία (περί μνημονιακής υποχρέωσης ή κοινοτικής οδηγίας) δεν ήταν γραπτώς τεκμηριωμένη. Γιατί απλά, δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να επιβεβαιώνει ένα από τα δύο. Γιατί απλά, ισχύει το ακριβώς αντίθετο: Οι κανονισμοί και οι κοινοτικές οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων προτρέπουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα και όχι περιστολή της όπως έχουμε στην προκειμένη περίπτωση

*Μας επικαλέστηκαν οικονομική επιβάρυνση από τις δημοσιεύσεις αυτές, όμως αυτή η αιτιολογία μόνο γέλιο προκάλεσε, αφού το κόστος μιας διακήρυξης ανέρχεται σε 100 – 200 ευρώ, όταν ο εργολάβος -που την πληρώνει- εισπράττει πολλές χιλιάδες ευρώ από κάθε έργο.

*Μας μίλησαν για διαφάνεια στο διαδίκτυο, λες και δεν γνωρίζουν το αντίστοιχο παράδειγμα των ισολογισμών που πλέον, μετά την κατάργηση της δημοσίευσης τους στις εφημερίδες, έχουν χαθεί στο… διαδικτυακό σύμπαν! Λες και δεν γνωρίζουν ότι μόνο στο έντυπο διασφαλίζεται η διαφάνεια.

*Μας μίλησαν για δημοσιονομικό όφελος, σαν να μη γνωρίζουν ότι το 80% και πλέον των δημοσιεύσεων το πληρώνουν οι εργολάβοι.

*Μας πρότειναν τη σταδιακή κατάργηση “για να μην φωνάζουμε”, όμως δεν γνώριζαν ότι τον πολυετή αγώνα και την αξιοπρέπεια μας δεν την παζαρεύουμε.

 

Φυσικά, δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σήμερα αντιμέτωποι με το ζήτημα αυτό. Πρόσφατες είναι οι δύο τελευταίες απόπειρες, τον Δεκέμβρη του 2013 και τον Αύγουστο του 2014, όταν ειδικά η δεύτερη αποκρούστηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε της ψήφισης. Και αποκρούστηκε με την ομόφωνη γνώμη και ψήφο όλων των κομμάτων και όλων των βουλευτών. Και στις δυο περιπτώσεις πρωτοστάτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με προεξάρχοντα μάλιστα τον τότε εισηγητή της μειοψηφίας και σήμερα εισηγούμενο το νομοσχέδιο υπουργό κ. Γ. Σταθάκη! Δικαιούμαστε νομίζω να ρωτήσουμε τι μεσολάβησε που να δικαιολογεί αυτή τη θεαματική αλλαγή στάσης…

 

Δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν για τους βουλευτές που με την ψήφο τους θα αφανίσουν τον ιστορικό κλάδο μας. Ιδιαίτερα για τους βουλευτές της περιφέρειας που γνωρίζουν τον αγώνα που κάνουμε καθημερινά, αλλά και τις δυσκολίες που βιώνουμε για να κρατήσουμε ζωντανά τα έντυπα μας.

Αυτή την ώρα, ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους… είναι ξεκάθαρο πια ότι ο βασικός λόγος που κάποιοι επιθυμούν την κατάργηση των δημοσιεύσεων στις περιφερειακές εφημερίδες είναι να ευνοηθεί το καθεστώς της σύναψης δημοσίων συμβάσεων αδιαφανώς και εν κρυπτώ!

Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη, πρόχειρη, επικίνδυνη και καταστροφική απόφαση που εξυπηρετεί σκοπιμότητες και όχι οποιαδήποτε θεσμική ή οικονομική αναγκαιότητα.

Όσοι θέλουν από την μια την διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις κι από την άλλη τον Περιφερειακό Τύπο όρθιο και δημιουργικό, δεν έχουν παρά να στηρίξουν το δίκαιο αίτημά μας: να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των δημοσιεύσεων διακηρύξεων – προκηρύξεων.

Όσοι δεν θέλουν κανένα από τα παραπάνω και ψηφίσουν ως έχει το άρθρο 61 τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι θα ακολουθήσει, καθώς οι Ενώσεις ιδιοκτητών και συντακτών δεν είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν καταστροφικές για τον κλάδο μας μεθοδεύσεις. Οι αντιδράσεις μας θα είναι συντονισμένες και έντονες προς κάθε κατεύθυνση, με στόχο να προασπίσουμε τις δουλειές μας και τον αγώνα που δίνουμε επί χρόνια στον δύσκολο χώρο του περιφερειακού τύπου. Αυτόν τον αγώνα ούτε τον διαπραγματευόμαστε, ούτε τον παζαρεύουμε. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Συνεχίζετε η δράση διεθνούς προβολής και ανάδειξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Π.Ε. Καστοριάς.

“The LOVELY PLACES – GOLD EXPERIENCE”.

Διακοπή υδροδότησης σε περιοχές της πόλης του Άργους Ορεστικού σήμερα Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Διακοπή υδροδότησης σε περιοχές της πόλης  του Άργους Ορεστικού σήμερα Δευτέρα 2…

Συλλυπητήρια επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς

Συλλυπητήρια επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς

Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΓΑ Δυτικής Μακεδονίας από αγρότες

Παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΓΑ Δυτικής Μακεδονίας και…

Aνακοίνωση για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται η κατάσταση στο…

Πτολεμαΐδα: 80 πλέον οι κλίνες για τον covid-19 στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο

Πτολεμαΐδα: 80 πλέον οι κλίνες για τον covid-19 στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο

Το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας Ορίζοντες – 26/01/2019

Το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας Ορίζοντες – 26/01/2019

Κενά στη τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων λόγω κορωνοϊού εντοπίζει στη Γερμανική αγορά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Κενά στη τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων λόγω κορωνοϊού εντοπίζει στη Γερμανική…

Σύλληψη τριών ημεδαπών σε περιοχή της Κοζάνης για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν συνολικά -2- κιλά και -768- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και -1- Ι.Χ.Ε.…