Βελτιώστε την κίνηση σας – κάντε επανεκκίνηση στο σώμα σας και αντιμετωπίστε τους χρόνιους πόνους/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

 


Το ανθρώπινο σώμα, θεωρείται ως μία από τις πιο δυνατές και καλοφτιαγμένες δυναμικές μηχανές στον πλανήτη. Το περίεργο όμως είναι ότι παρόλο που ζούμε μέσα στο σώμα μας, δεν έχουμε μάθει να το χρησιμοποιούμε και να το εκμεταλλευόμαστε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Όποια δραστηριότητα και να εκτελούμε, είτε εργασιακή, είτε ψυχαγωγική, είτε αθλητική, αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η σωστή και αποτελεσματική κίνηση.

Όμως πως θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε το σώμα μας, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο;   

Αρχικά για να γίνει αυτό θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ένα σύνολο συστημάτων, τα οποία θα πρέπει όχι μόνο να λειτουργούν άψογα & αρμονικά, αλλά θα πρέπει και να μάθουν να συνεργάζονται μεταξύ τους. 

Επίσης θα πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι κίνηση και πως αυτή δημιουργείται. 

Επίσης θα πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι κίνηση και πως αυτή δημιουργείται. 

Σύνδεση μυαλού & σώματος

Η κίνηση είναι ουσιαστικά ένα νευρο-μυοσκελετικό γεγονός. Κίνηση ονομάζουμε την συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ του νευρικού, μυϊκού και σκελετικού συστήματος. Όποια κίνηση κι αν σκεφτούμε ή θέλουμε να εκτελέσουμε απαιτεί τη συμμετοχή και των τριών αυτών συστημάτων. 

  • Το νευρικό σύστημα δίνει την εντολή – το σήμα. 
  • Το μυϊκό σύστημα παρέχει τη δύναμη και 
  • Το σκελετικό σύστημα αποτελεί τον μοχλό. 

Συνδυάζοντάς αρμονικά και συντονισμένα αυτά τα τρία συστήματα του ανθρώπινου σώματος, δημιουργούμε – παράγουμε  κίνηση.

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να εκτελέσει άπειρο συνδυασμό κινήσεων και με διαφορετικές ταχύτητες, κάτι που αποδεικνύει το μεγάλο βαθμό προσαρμοστικότητας του. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι κινήσεις μας είναι στην ουσία αυτό-οργανωμένες. Αυτή η έρευνα μάλιστα, επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες, οι οποίες ισχυρίζονταν ότι το νευρικό σύστημα είναι σε συνεχή διάλογο – επικοινωνία, με το μυοσκελετικό σύστημα.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κατά την εκτέλεση μιας κίνησης, το νευρικό σύστημα επιλέγει τον πιο αποτελεσματικό δρόμο, σύμφωνα με τις αντοχές και τις δυνατότητες του μυοσκελετικού συστήματος.

Αν για παράδειγμα θέλουμε να πάρουμε ένα αντικείμενο από ένα ψηλό ράφι αλλά ο ώμος μας πονάει, αυτό το γεγονός θέτει ένα σοβαρό περιορισμό στο μυοσκελετικό σύστημα, κάτι που αναγκάζει το νευρικό σύστημα να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές. Αλλά και ακόμα όταν είμαστε απόλυτα υγιείς, και ξεκινάμε μία καινούργια για εμάς αθλητική δραστηριότητα, τότε θα πρέπει στην αρχή να εκτελέσουμε αρκετές φορές τις κινήσεις που απαιτεί το συγκεκριμένο άθλημα καθώς το νευρικό σύστημα προσπαθεί να μάθει μια νέα κίνηση.

Οπότε, όταν θέλουμε να βελτιώσουμε την κίνηση ενός ασκούμενου, θα πρέπει να εστιάσουμε σε δύο δρόμος για να το πετύχουμε. Τόσο στη βελτίωση του νευρικού, όσο και στη βελτίωση του μυοσκελετικού συστήματος.

Νευρικό σύστημα

Το νευρικό σύστημα αγαπά πολύ την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και την ποικιλία. Πολλοί εκπαιδευτές του σώματος χρησιμοποιούμε την constructive resting position για να επανεκκινήσουμε το νευρικό σύστημα. Αυτός είναι ένας εκπληκτικός τρόπος να ξεκινήσουμε να αναπτύσσουμε την αντιληπτική ικανότητα του σώματος, όπου σε συνδυασμό με την αργή εκτέλεση των κινήσεων, βοηθάμε το ανθρώπινο σώμα, όχι μόνο στο να μάθει να εκτελεί σωστά τις κινήσεις, αλλά και να αποκτήσει την επίγνωση και την αντίληψη του τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Επίσης ένας άλλος τρόπος για να επανεκκινήσουμε το νευρικό μας σύστημα, είναι να εξασκούμε το ανθρώπινο σώμα να εκτελεί πολύπλοκες κινήσεις. Το όφελος της εκτέλεσης πολύπλοκων κινήσεων, είναι ότι παρέχει στο νευρικό μας σύστημα πολλές κινητικές εμπειρίες, πράγμα που μας βοηθά να αναπτύξουμε ένα ευρύ ρεπερτόριο αυθόρμητων κινήσεων.

Με λίγα λόγια όταν κατακτήσεις μια κίνηση σε αργό ρυθμό, τότε ξεκινάς να ανακαλύπτεις τις εναλλαγές αυτής της κίνησης και όσο πιο πολλές εναλλακτικές εξερευνούμε σε μία κίνηση, τόσο πιο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε μια απρόβλεπτη κίνηση ενός περίπλοκου συστήματος. 

Μυοσκελετικό σύστημα

Στόχος της βελτίωσης του μυοσκελετικού συστήματος είναι να βελτιώσουμε τη μηχανική αποτελεσματικότητα των συνδέσμων και των αρθρώσεων του σώματός μας. Κάθε κίνηση βασίζεται πρωτίστως στην κίνηση των συνδέσμων και των αρθρώσεων και για αυτό όταν βελτιώνουμε τη λειτουργία αυτών, αφαιρούμε οποιουσδήποτε περιορισμούς, πετυχαίνοντας έτσι πιο αποτελεσματική κίνηση

Η βελτίωση αυτή μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, όπως την κινητοποίηση των μαλακών ιστών, τεχνικές οστεοπαθητικής, αλλά και με την εκτέλεση λειτουργικών κινήσεων (functional movement conditioning).  Όποια μέθοδο – προσέγγιση επιλέξουμε να εφαρμόσουμε, θα πρέπει να υπάρχουν μετρήσιμες βελτιώσεις στην μηχανική αποτελεσματικότητα του σώματος, αφού όταν βελτιώνεται αυτή μπορεί να βελτιωθεί και o έλεγχος της κίνησης μας

Εφαρμόζοντας όλες αυτές τις μεθόδους και ακολουθώντας τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, στο Functional Movement προσπαθούμε να διαχειριστούμε και να απαλλάξουμε τους ασκούμενους μας από χρόνιους πόνους. Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση, για αυτό από την πρώτη κιόλας συνεδρία, εξηγούμε στους ασκούμενούς μας τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους πόνους του. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε όχι μόνο να τους εντρυφήσουμε στη φιλοσοφία και τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθήσουν, αλλά και να συμμετάσχουν και οι ίδιοι ενεργά σε όλη αυτή τη διαδικασία. Αυτό είναι σημαντικό μέρος της θεραπείας, διότι κάθε μια από τις κινήσεις που εκτελούμε, θα πρέπει να γίνεται αργά και ελεγχόμενα, φτάνοντας στο μέγιστο εύρος κίνησης κάθε συνδέσμου. Και αυτό απαιτεί συγκέντρωση, αντίληψη και ενεργό συμμετοχή από τον ασκούμενο. Όλη αυτή η διαδικασία – μέθοδος βοηθάει στο να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να αλλάξουμε κινητικές συμπεριφορές και συνήθειες χρόνων, αντιμετωπίζωντας αποτελεσματικά τους χρόνιους πόνους.

Περισσότερα στο https://functionalmovement.gr/#top

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

 

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Του έδωσαν συγχαρητήρια και μετά τον εκτέλεσαν – Ο Έλληνας λοχίας που κατατροπωσε πάνω από 200 Γερμανούς

Ελληνική αντίσταση:  Η αντίσταση που τα Ελληνικά στρατεύματα έφεραν κατά την διάρκεια του…

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο SOS της Ελλάδας για την ενέργεια – Ο Κ. Σκρέκας στην «Κ»

Table of Contents Hide Μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για νοικοκυριά, βιομηχανία, φορείς –…

Γυναικοκτονία στο Ρέθυμνο: Αuτή είναι η μητέρα που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της επειδή του ζήτησε να χωρίσουν

Μία ακόμη γυναικοκτονία σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί της Κυριακής με θύμα…

Το πανηγύρι που κατέληξε σε τpαγωδία με 26 νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν να προσκυνήσουν και το μοιpαίο λάθος

Η ανείπωτη τραγωδία το 1963 στη λίμνη Αμβρακία με 26 νεκρούς! Το…