Βιταμίνες και ανοσοποιητικό: Όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε

Φροντίζουμε για ισορροπημένη διατροφή και λαμβάνουμε με τη συμβουλή του οικογενειακού γιατρού μας, τις βιταμίνες που θα ενισχύσουν και θωρακίσουν την καλή υγεία του οργανισμού.

Πηγή: iatronet.gr

Βιταμίνες και ανοσοποιητικό, ένα θέμα που μας απασχολεί όλους αυτή την περίοδο… Σε αυτή την πρωτόγνωρη για όλους, ακόμη και για τους επιστήμονες, κατάσταση προσπαθούμε να σταθούμε σωματικά και ψυχολογικά δυνατοί. Να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Μένουμε σπίτι, φροντίζουμε για ισορροπημένη διατροφή και λαμβάνουμε με τη συμβουλή του οικογενειακού γιατρού μας, τις βιταμίνες που θα ενισχύσουν και θωρακίσουν την καλή υγεία του οργανισμού.

Πόσο μάς θωρακίζουν τελικά οι βιταμίνες;

Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να λαμβάνουμε καθημερινά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Αν η διατροφή μας δεν μας εξασφαλίζει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε τη χορήγηση επιπλέον βιταμινών και μετάλλων, με σκευάσματα που είναι απολύτως φυσικά και περιλαμβάνουν ολόκληρες υπερτροφές!

Αν δεν έχουμε έλλειψη σε κάποια βιταμίνη, ποιες βιταμίνες παρέχουν ενίσχυση στον οργανισμό μας;

Ακόμη και αν η διατροφή μας είναι πολύ ισορροπημένη και δεν έχουμε κάποια έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν δεδομένα που μας δείχνουν ότι η επιπλέον χορήγηση είναι ωφέλιμη.

Σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται ότι η χορήγηση τουλάχιστον 1 g βιταμίνης C την ημέρα συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και της γρίπης. Πώς μπορείς να λάβεις καθημερινά τη βιταμίνη C που χρειάζεσαι; Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι η πιπεριά, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, οι φράουλες κ.α.

Επιπλέον, σημαντική βιταμίνη για τη φυσιολογική παραγωγή και λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η βιταμίνη D. Τα δεδομένα για την Ελλάδα δείχνουν ότι έχουμε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας, για αυτό ειδικά τώρα που το ανοσοποιητικό μας πρέπει να λειτουργεί καλύτερα από ποτέ θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D. Η πηγή της βιταμίνης D όπως γνωρίζουμε, είναι ο ήλιος, καθώς με τη βοήθειά του την παράγουμε στο δέρμα μας, ωστόσο αν σκεφτούμε ότι παραμένουμε κλεισμένοι στο σπίτι μας μάλλον πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικούς τρόπους αναπλήρωσή της. Δυστυχώς, η βιταμίνη D δε βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα τρόφιμα, για αυτό και η χορήγηση συμπληρώματος είναι σημαντική αυτή την περίοδο.

Σημαντικό κομμάτι της άμυνας του οργανισμού αποτελεί το έντερό μας! Έρχεται σε επαφή καθημερινά με ιούς και βακτήρια, ενώ παράγει το 80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να φροντίζουμε για την εξισορρόπηση της λειτουργίας του. Η χορήγηση προβιοτικών συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Επιπλέον, κάποια βότανα που υπάρχουν στη φύση φαίνεται ότι ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, ο αστράγαλος είναι μια ρίζα που έχει ασιατική προέλευση και φαίνεται ότι επιταχύνει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού σε πιθανούς εισβολείς. Ακόμη, ο σαμπούκος είναι ένα φυτό πλούσιο σε φλαβονοειδή και σύμφωνα με μελέτη συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Υπάρχει κάποιος «κανόνας βιταμινών» για αυτή τη δύσκολη περίοδο;

Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και συνεπώς έχει διαφορετικές ανάγκες! Η εξατομίκευση σίγουρα είναι σημαντική ώστε να λάβει ο καθένας αυτό που έχει ανάγκη. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε βιταμίνη C σε σύγκριση με αυτούς που δεν καπνίζουν. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου και όσο αυξάνεται η ηλικία οι ανάγκες του οργανισμού μας αλλάζουν.

Με τι είδους διατροφή πρέπει να συνδυάζουμε τις συγκεκριμένες, προτεινόμενες βιταμίνες;

Για να λειτουργεί ο οργανισμός μας φυσιολογικά, καλό θα είναι να τρώμε από όλες τις ομάδες τροφίμων. Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνουμε σε φρέσκα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης, καλό θα είναι καλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες, είτε μέσα από τις κλασικές είτε από εναλλακτικές πηγές.

Τι ισχύει για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους

Πέρα από τις βιταμίνες που ήδη έχουμε αναφέρει, φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι έχουν πολύ συχνά έλλειψη ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού και είναι απαραίτητο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Συνεπώς, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ίσως χρειάζεται να εξετάσει τη συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου. Για τα παιδιά δεν ισχύει κάτι διαφορετικό σε σχέση με ό,τι έχουμε συζητήσει ήδη.

 

Ευαγγελία Αυγεράκη

Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Msc

 

 

 

Πηγές: Anitra C. Carr and Silvia Maggini, (2017), Vitamin C and Immune Function, Nutrients 2017

Barbara Prietl et al., (2013), Vitamin D and Immune Function, Nutrients.

Remo Frei et al., (2015), Prebiotics, Probiotics, Synbiotics, and the Immune System: Experimental Data and Clinical Evidence, CurrOpin Gastroenterol.

Pengju Zhang et al., (2018), Astragalus polysaccharides inhibit avian infectious bronchitis virus infection by regulating viral replication, Microbial Pathogenesis.

Evelin Tiralongo et al., (2016), Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial, Nutrients.

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Το πανηγύρι που κατέληξε σε τpαγωδία με 26 νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν να προσκυνήσουν και το μοιpαίο λάθος

Η ανείπωτη τραγωδία το 1963 στη λίμνη Αμβρακία με 26 νεκρούς! Το…

Ἐπίσκεψη Μητροπολίτου Καστορίας στό Χιονάτο, τόν Μεσόβραχο καί τήν Καλή Βρύση

Ἔγινε δέηση στόν Ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου, ὁ Σεβασμιώτατος ἀπηύθυνε λόγο πνευματικό στούς Ἐνορίτες, καί τόν προσεφώνησε ὁ κ. Κεκίρογλου.

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Του έδωσαν συγχαρητήρια και μετά τον εκτέλεσαν – Ο Έλληνας λοχίας που κατατροπωσε πάνω από 200 Γερμανούς

Ελληνική αντίσταση:  Η αντίσταση που τα Ελληνικά στρατεύματα έφεραν κατά την διάρκεια του…

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο SOS της Ελλάδας για την ενέργεια – Ο Κ. Σκρέκας στην «Κ»

Table of Contents Hide Μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για νοικοκυριά, βιομηχανία, φορείς –…