Βιταμίνη C: Τι προσφέρει και γιατί είναι απαραίτητη στα παιδιά

Η βιταμίνη C συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ωστόσο δεν είναι η μόνη.

Η βιταμίνη C είναι γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία και σίγουρα σας έχουν συστήσει να λάβετε έξτρα δόση όταν ήσασταν κρυολογημένοι. Γνωρίζετε όμως ότι η βιταμίνη είναι απαραίτητη στα παιδιά για την υγεία και την ανάπτυξή τους;

Όπως εξηγεί o παιδογαστρεντερολόγος Dr. Kadakkal Radhakrishnan, από το Τμήμα Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή:

  • Κολλαγόνου, αιμοφόρων αγγείων, χόνδρων και μυών. Το κολλαγόνο συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς του δέρματος, στην επιδιόρθωση του συνδετικού ιστού και την επούλωση των πληγών.
  • Νευροδιαβιβαστών. Είναι οι χημικές ουσίες που ρυθμίζουν την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους.
  • Καρνιτίνης. Η καρνιτίνη είναι μία χημική ουσία που υποστηρίζει τη μεταφορά και διάσπαση των λιπαρών οξέων για την παραγωγή ενέργειας
  • Υγιών οστών και δοντιών που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Ωστόσο μία από τις πιο γνωστές λειτουργίες της βιταμίνης C είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. «Επειδή η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας, μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό των παιδιών όταν έχουν ίωση», λέει ο Dr. Radhakrishnan.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνουν τις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Η βιταμίνη C βρίσκεται επίσης σε υψηλές συγκεντρώσεις στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και γι’ αυτό θεωρείται πως τονώνει τη λειτουργία τους.

Ο αναπτυσσόμενος οργανισμός των παιδιών δεν παράγει μόνος του βιταμίνη C. Επομένως οι γονείς τους πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα καταναλώνουν καθημερινά αρκετά πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά για να την λαμβάνουν από αυτά. Τομάτες, πιπεριές, μπρόκολα, ακτινίδια και εσπεριδοειδή είναι καλές φυσικές πηγές βιταμίνης C.

Για τα ιδιότροπα παιδιά στο φαγητό, μία λύση μπορεί να είναι η λήψη διατροφικού συμπληρώματος της βιταμίνης. Συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας επ’ αυτού, συνιστά ο Dr. Radhakrishnan.

Η έλλειψη της βιταμίνης 

Τα καλά νέα είναι ότι στις ανεπτυγμένες χώρες είναι σπάνιο να εμφανίσουν τα παιδιά έλλειψη βιταμίνης C. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί:

  • Σε παιδιά με σοβαρά προβλήματα δυσαπορρόφησης από το έντερο
  • Σε παιδιά με φτωχές διατροφικές συνήθειες, τα οποία αποφεύγουν όλες τις πηγές της βιταμίνης C

Η έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο, το οποίο εκδηλώνεται με πυρετό, καχεξία, αναιμία, αιμορραγίες και γαστρεντερίτιδες.

Η βιταμίνη C και οι ιώσεις

Ο πιθανός ρόλος της βιταμίνης στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος (ιώσεις) έχει αποτελέσει επί δεκαετίες αντικείμενο διαμάχης. «Είναι ένα θέμα που έχει μελετηθεί πολύ. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας των ιώσεων», λέει ο Dr. Radhakrishnan.

Εν τούτοις, η συστηματική λήψη διατροφικού συμπληρώματος της βιταμίνης δεν μειώνει τη συχνότητα των ιώσεων. Ούτε τη σοβαρότητά τους.

«Αν θέλετε να δώσετε συμπλήρωμα της βιταμίνης στα παιδιά όταν έχουν κοινό κρυολόγημα, πρέπει να συμβουλευθείτε πρώτα τον παιδίατρό σας», συνιστά ο ειδικός.

iatropedia.gr

You May Also Like

Η ΝΟΔΕ Καστοριάς για τον ανασχηματισμό και για την συνέντευξη τύπου της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς: «Η καραμέλα των δημοσίων κτηρίων κύριοι κάποια στιγμή θα λιώσει»

Η ΝΟΔΕ Καστοριάς για τον ανασχηματισμό και για την συνέντευξη τύπου της…

Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

  Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Κατάφωρη αδικία, πρωτοφανής και επιζήμια διακριτική μεταχείριση της Κυβέρνησης σε βάρος των κτηνοτρόφων της Δυτικής Μακεδονίας

Κατάφωρη αδικία, πρωτοφανής και επιζήμια διακριτική μεταχείριση της Κυβέρνησης σε βάρος των…

Ηλεκτρονικά θα εκδίδεται το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου

Ηλεκτρονικά θα εκδίδεται το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου

Το Τμήμα Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά είναι έτοιμο να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές  τον Σεπτέμβριο

Το Τμήμα Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά είναι έτοιμο να…

Τα Αποκαλυπτήρια της  προτομής της Αθηνάς Τζινίκου στα Κορέστεια Καστοριάς

Τα Αποκαλυπτήρια της  προτομής της Αθηνάς Τζινίκου στα Κορέστεια Καστοριάς

Επιμελητήριο Καστοριάς:  Σε λειτουργιά το κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Επιμελητήριο Καστοριάς:  Σε λειτουργιά το κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Καιρό είχαμε να δούμε τόσο κόσμο στην πόλη μας. Μπράβο στον Δήμο Καστοριάς.

Καιρό είχαμε να δούμε τόσο κόσμο στην πόλη μας. Μπράβο στον Δήμο…

Τέρενς Κουίκ από την Καστοριά: Οι ΑΝΕΛ θα εισέλθουν στη Βουλή

Στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου των ΑΝΕΛ στην Καστοριά παραβρέθηκε την Τρίτη 15…