Σε συρρίκνωση αντί σε αύξηση των δημοσίων εσόδων οδηγούν τα νέα επαχθή δημοσιονομικά μέτρα που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατ’ εντολή των Γερμανών και των λοιπών δανειστών, αλλά και η εγκληματική της αμέλεια στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – Συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών που σπεύδει άρον άρον να δρομολογήσει περαιτέρω περικοπές έως και 10% στις δαπάνες των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού για να προλάβει από τώρα τα χειρότερα και να αποτρέψει την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη.

Με παταγώδη αποτυχία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο το πρώτο «τέστ» εισπραξιμότητας των απανωτών και αυξημένων φόρων που επιβλήθηκαν από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατόπιν υπόδειξης των Γερμανών και των λοιπών δανειστών, στο πλαίσιο υλοποίησης του αναθεωρημένου Μνημονίου ΙΙΙ. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών,  οι εισπράξεις των καθαρών εσόδων του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού σημείωσαν τον Ιούλιο υστέρηση 500 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου που είχε τεθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους Γερμανούς και τους λοιπούς δανειστές να επιβάλλουν από τον Ιούνιο νέες υπέρμετρες αυξήσεις στους ήδη υφιστάμενους φόρους, νέους φόρους και περικοπές στις συντάξεις, με το αναθεωρημένο Μνημόνιο ΙΙΙ. Η ταυτόχρονη επιβάρυνση των – ήδη οικονομικά κατεστραμμένων από την παρατεταμένη περίοδο «μνημονιακής» λιτότητας – Ελλήνων πολιτών με πλήθος νέων και αυξημένων φόρων σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες περικοπές στα εισοδήματά τους είχε ως συνέπεια πολλοί εξ’ αυτών να κηρύξουν «στάση πληρωμών» τον περασμένο μήνα και τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να καταρρεύσουν.

Η απότομη πτώση των εσόδων συμβαίνει επίσης εξαιτίας του γεγονότος ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών άφησε ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές κατά τους δύο πρώτους θερινούς μήνες, καθώς εδώ και πολύ καιρό είχε νομοθετήσει ρυθμίσεις-κίνητρα για τη διάπραξη φοροδιαφυγής, όπως η συρρίκνωση σε …. συμβολικά επίπεδα των προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων, η κατάργηση των προστίμων για πλαστά-εικονικά τιμολόγια και η εξάλειψη των κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Με πιο απλά λόγια, η υπερφορολόγηση και η συνεχής φτωχοποίηση των πολιτών με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων και τις μειώσεις εισοδημάτων σε συνδυασμό με την εγκληματική αμέλεια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ως προς την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επιδρούν πλέον αρνητικά στην πορεία των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καθαρά έσοδα που εισέρευσαν τον Ιούλιο στα δημόσια ταμεία ανήλθαν σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται κατά 500 εκατ. ευρώ από το στόχο των 5,3 δισ. ευρώ που είχε τεθεί για το συγκεκριμένο δύσκολο μήνα. Το αποτέλεσμα ήταν οι συνολικές εισπράξεις του τακτικού προϋπολογισμού να εξακολουθούν μεν να κινούνται πάνω από το στόχο, αλλά η υπέρβαση του στόχου να περιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι:

* Τον Ιούλιο, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 9,5% ή 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο των 5,3 δισ. ευρώ. Οι καθαρές εισπράξεις του Ιουλίου είναι χαμηλότερες περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση και με τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι λόγω της παράτασης του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τα τέλη Αυγούστου η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος είχε αποτυπωθεί σε δυο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

* Στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε περίπου 25,75 δισ. ευρώ έναντι στόχου για εισπράξεις 25,55 δισ. ευρώ ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 είναι αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ.

Τα πράγματα προβλέπεται να γίνουν ακόμη χειρότερα τους επόμενους μήνες όταν οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν ταυτόχρονα πολλούς, διαφορετικούς και αυξημένους φόρους. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση του φόρου να πρέπει να πληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Τον επόμενο μήνα θα πρέπει να καταβληθεί ταυτόχρονα και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Το πρώτο μήνυμα που στέλνουν οι εισπράξεις του Ιουλίου για την επικείμενη παταγώδη αποτυχία της «μνημονιακής» πολιτικής της υπερφορολόγησης και των συνεχών περικοπών στα εισοδήματα αλλά και για τις συνέπειες της εγκληματικής αμέλειας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής  μεταφράζεται πλέον ως σήμα κινδύνου από το οικονομικό επιτελείο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κινητοποιείται πλέον προς την κατεύθυνση νέων έκτακτων περικοπών στις δαπάνες του κράτους ώστε οι υστερήσεις που αναμένονται στις εισπράξεις φορολογικών εσόδων να αντισταθμιστούν και να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού και η ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη τον Μάιο του 2017.

Spending review

Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιείται ως πρόφαση η ανάγκη να εξοικονομηθούν κονδύλια για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής αλλά και να δημιουργηθεί δημοσιονομικό περιθώριο δήθεν για μειώσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, προκειμένου να ξεκινήσει από το υπουργείο Οικονομικών μια νέα διαδικασία επισκόπησης των δημοσίων δαπανών, η οποία έχει ως τελικό στόχο να επιβληθούν περικοπές έως και 10% στα κονδύλια των υπουργείων.

Πριν από λίγες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης υπέγραψε απόφαση, με την οποία συστήνεται 12μελής συντονιστική επιτροπή που θα αναλάβει να «τρέξει» τη συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία στην «μνημονιακή» γλώσσα που χρησιμοποιεί καθημερινά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ονομάζεται spending review.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του κ. Κουτεντάκη, έργο της επιτροπής θα είναι:

i) Ο συντονισμός των υπηρεσιών των εμπλεκομένων υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων για την αποτελεσματική και εκ βάθρων επισκόπηση των δαπανών τους με παροχή σχετικών κατευθύνσεων.

ii) Η συγκέντρωση και αποτίμηση των προτεινόμενων πολιτικών εξοικονόμησης πόρων ή αύξησης της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών με στόχο τη δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου ώστε να ενισχυθούν οι δαπάνες σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τρόπο διατηρήσιμο και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των

δημοσιονομικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

iii) H δημιουργία δεικτών παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των δαπανών των Υπουργείων.

iv) H σύνταξη και υποβολή έκθεσης στον υπουργό και στον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, στην οποία θα εκτίθενται αναλυτικά οι εναλλακτικοί τρόποι επίτευξης των ποσοτικών στόχων της επισκόπησης δαπανών για το κάθε υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του.

Το spending review θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:

Το 2016 ξεκινά πιλοτικά. Από αρχές Σεπτεμβρίου η προαναφερθείσα επιτροπή θα αναλάβει δράση ελέγχοντας τις δαπάνες των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας-Ανάπτυξης-Τουρισμού και Πολιτισμού-Αθλητισμού. Η επιλογή των τριών αυτών υπουργείων για την πιλοτική εφαρμογή της εργασίας έγινε λαμβάνοντας υπόψη ότι αντιπροσωπεύουν το 15% των εποπτευόμενων φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους. Έχοντας ως βάση τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος, το spending review θα επεκταθεί σε όλο τον δημόσιο τομέα. Οι φορείς θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την επισκόπηση των δαπανών τους έως τον Ιούνιο, ώστε να γίνει επεξεργασία των στοιχείων και να ενσωματωθεί τον Σεπτέμβριο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 το δημοσιονομικό όφελος που θα έχει προκύψει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στην Κοζάνη -Σκρέκας: Έρχονται μεγάλες επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία

Έχουμε ήδη ξεκινήσει να εργαζόμαστε για τη «Δυτική Μακεδονία του 2030», δήλωσε η Σδούκου

Έως και 3 φορές υψηλότερη η τιμή του βρεφικού γάλακτος στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2011 το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας επιτρεπόταν να πωλείται μόνο στα φαρμακεία.

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Η ώρα των αποτελεσμάτων – Πότε και πού θα τα δείτε

Έκλεισε οριστικά ο Κοινωνικός Τουρισμός 2023 μετά την παράταση

Ρεύμα: Νυχτερινό τιμολόγιο όλο το 24ωρο – Οσα πρέπει να γνωρίζετε

Σημαντική εξοικονόμηση δαπανών από τη χρήση του λεγόμενου νυχτερινού ή μειωμένου τιμολογίου…

Κ. Μπακογιάννης: Εξωφρενικές οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών

Κ. Μπακογιάννης: Εξωφρενικές οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών

Ιταλία: Πρώην αεροσυνοδοί της Alitalia γδύθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο της εταιρείας – Δείτε βίντεο

Η Alitalia έπαψε τη λειτουργία της, μετά από 74 χρόνια ιστορίας, την…

Χριστουγεννιάτικα ψώνια – μπελάς ή διασκέδαση; Πως ψωνίζουν οι Έλληνες;

Table of Contents Hide Η αναζήτηση των δώρων δεν είναι ποτέ μια…

Δυσοίωνες προβλέψεις για αύξηση της ανεργίας και κλιμάκωση της ύφεσης

Καμπανάκι κινδύνου κρούει το ΙΟΒΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας…