Γερμανία: Ανοίγουν υπό προϋποθέσεις τα καταστήματα – Με μάσκες και τζαμαρίες

Από αύριο Δευτέρα, θα μπορούν να ανοίξουν καταστήματα λιανικής έως 800 τ.μ. στη Γερμανία. Θα επιστρέψουν όμως οι καταναλωτές;

Με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού η επαναλειτουργία πολλών καταστημάτων στη Γερμανία από την προσεχή Δευτέρα, 20 Απριλίου, φέρνει μεγάλες αλλαγές. Η αλυσίδα μόδας Gerry Weber, για παράδειγμα, σχεδιάζει να εξοπλίσει με προστατευτικές μάσκες όχι μόνο τους υπαλλήλους της αλλά και τους πελάτες. Η δε εξυπηρέτηση των πελατών θα γίνεται πάντα τηρώντας τις δέουσες αποστάσεις ασφαλείας.

Και άλλες μεγάλες αλυσίδες στη Γερμανία όπως ο κολοσσός υποδημάτων Deichmann, η αλυσίδα προϊόντων αισθητικής Douglas ή τα βιβλιοπωλεία Thalia προχωρούν εδώ και εβδομάδες στις αναγκαίες αλλαγές στα καταστήματά τους όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Τα περισσότερα μέτρα, όπως προστατευτικές τζαμαρίες στα ταμεία είναι γνωστά στους καταναλωτές ήδη από τα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο για τα καταστήματα μόδας, όπου η εξυπηρέτηση πελατών παίζει πολύ διαφορετικό και πιο σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις, οι προκλήσεις είναι φυσικά πολύ μεγαλύτερες.

Διαφορετικά τα μέτρα ανά κρατίδιο

Ένας πρόσθετος βαθμός δυσκολίας για τις επιχειρήσεις μόδας είναι ότι συχνά οι κανόνες υγιεινής διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο και εν μέρει από πόλη σε πόλη. Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι πολλά καταστήματα που κανονικά επιτρέπεται βάσει εμβαδού να ανοίξουν, θα παραμείνουν καταρχάς κλειστά. Η αλυσίδα Kik, για παράδειγμα, υπολογίζει ότι θα μπορέσει να ανοίξει το 95% των 2.600 συνολικά καταστημάτων της. Όλα τα καταστήματά της κάτω των 800 τ.μ ετοιμάζεται να ανοίξει ήδη από τη Δευτέρα η Gerry Weber.

Για την εταιρία υπόδησης Deichmann τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμη εξειδικευμένες ανακοινώσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων μας καθώς υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ως προς τις υποδείξεις μεταξύ των κρατιδίων», αναφέρει η επιχείρηση.

Από την ερχόμενη Δευτέρα και στο πλαίσιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων μπορούν να ανοίγουν στη Γερμανία και πάλι καταστήματα έως 800 τ.μ., βέβαια υπό τον όρο ότι τηρούνται τα στάνταρ υγιεινής και προστασίας και, κυρίως, οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των πελατών. Το όριο του εμβαδού δεν ισχύει για εμπόρους αυτοκινήτων και ποδηλάτων όπως και βιβλιοπώλες.

Διαφορετικές ρυθμίσεις ισχύουν στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και Ρηνανίας-Παλατινάτου. Το πρώτο επιτρέπει, για παράδειγμα, το άνοιγμα και καταστημάτων επίπλων αλλά και εξειδικευμένων μαγαζιών για τη φροντίδα παιδιών, ανεξάρτητα από το εμβαδόν των καταστημάτων. «Αμιγώς οικονομικά» τα κίνητρα διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Λάουμαν, εξηγώντας ότι στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία απασχολούνται περίπου 35.000 άτομα στον κλάδο των επίπλων ενώ πάνω από το 60% των κουζινών κατασκευάζεται στο ίδιο το κρατίδιο.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο μπορούν να ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα όλα τα καταστήματα εφόσον το εμβαδόν του χώρου πωλήσεων δεν ξεπερνά τα 800 τ.μ. Όπως εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αντρέα Μπένερ, «με τον τρόπο αυτό τα μεγαλύτερα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να χωρίσουν το χώρο τους».

Δυσαρέσκεια και αντιδράσεις

Η ρύθμιση που αφορά στο εμβαδόν των καταστημάτων έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις μερίδας του επιχειρηματικού κόσμου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συνδέσμου Ένδυσης Στέφεν Γιοστ έκανε λόγο για μια αυθαίρετη απόφαση που έχει έναν, κυρίως, στόχο: «Η πολιτική θέλει να αποτρέψει τον κόσμο από το να πάει στο κέντρο. Και προφανώς το πέτυχε».

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε εμμέσως ο δήμαρχος του Αμβούργου Πέτερ Τσέντσερ. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ARD είπε αναφερόμενος στο αμφιλεγόμενο ζήτημα του εμβαδού των καταστημάτων: «Το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει ξαφνικά συνωστισμός στα κέντρα των πόλεων και στους πεζόδρομους, εκεί όπου υπάρχουν μεγάλα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, και να μην έχουμε νέες εστίες μόλυνσης».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συνδέσμου Ένδυσης Στέφεν Γιοστ, όντας και ο ίδιος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης πέντε καταστημάτων εμβαδού μεταξύ 3.000 έως 5.400 τ.μ., προειδοποίησε ότι η απόφαση δεν θα πλήξει μόνον τους άμεσα θιγόμενους, αλλά και τα μικρότερα καταστήματα. Διότι εάν παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά και τα πολυκαταστήματα, τα οποία προσελκύουν τον μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών, τότε θα μείνουν ακολούθως άδεια και τα μικρότερα. Ο ίδιος θεωρεί εξάλλου υπερβολικούς τους φόβους των πολιτικών. «Έχουμε ούτως ή άλλως μια καταναλωτική κρίση. Ο κόσμος δεν πρόκειται να συρρεύσει μαζικά στα μαγαζιά».

Πηγή: DW / Έριχ Ράιμαν, dpa

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης, skai.gr

You May Also Like

Μωρό από DNA τριών ανθρώπων γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο ρόλος των μιτοχονδριακών νοσημάτων

Με μήνυμα στο κινητό θα ειδοποιούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή συμφωνία προκειμένου να εγκαθιδρυθεί σε…

Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να δεχθεί εκβιασμούς του Ερντογάν, δηλώνει ο Αυστριακός αντικαγκελάριος

Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να δεχθεί εκβιασμούς του Ερντογάν, δηλώνει ο Αυστριακός…

Διάστημα: Καταγράφηκε η μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα

Η έκρηξη πιστεύεται ότι προκλήθηκε από ένα γιγάντιο νέφος αερίου

Έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν μεταμορφώσει το 1/5 του πλανήτη μέσα σε 60 χρόνια

Έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν μεταμορφώσει το 1/5 του πλανήτη μέσα…

Το νησί με τα 30.000 αδέσποτα σκυλιά

Ένα αδέσποτο ανά έξι κατοίκους

Ο κορωνοϊός έβγαλε δελφίνια και πάπιες στα κανάλια της Βενετίας (εικόνες)

Ο κορωνοϊός έβγαλε δελφίνια και πάπιες στα κανάλια της Βενετίας (εικόνες)

Το μυστήριο της εξαφάνισης του μονόλιθου της Γιούτα λύθηκε

Το μυστήριο της εξαφάνισης του μονόλιθου της Γιούτα λύθηκε

Tέλος εποχής στο Twitter: Mπλε τικ μόνο για όσους πληρώνουν

Από χτες, όσοι δεν πλήρωσαν τη συνδρομή που επέβαλε ο Ελον Μασκ – όσο διάσημοι και αν είναι – έχασαν το πολυπόθητο σήμα.

Στέψη Καρόλου: Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στον βασιλιά

Χιλιάδες άτομα στους δρόμους του Λονδίνου