15 εκ. ευρώ χρέη, ανύπαρκτο σχεδιασμό μελετών και ανύπαρκτη αξιοποίηση προγραμμάτων  παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. παραχώρησε  την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες του Δήμου Καστοριάς  την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή.

Ρεπορτάζ: Χρύσα Κοσμίδου

Η νέα Δημοτική Αρχή, ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και παράλληλα ήρθε αντιμέτωπη με πολλά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα «Γνωρίζαμε ποια ήταν η κατάσταση», τόνισε ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης «όταν όμως τα βλέπεις εκ των έσω, είναι τελείως διαφορετικά».

Την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καστοριάς ως “τραγική”  την χαρακτήρισε ο κ. Κορεντσίδης «Οφείλεται σε στασιμότητα; Σε αδράνεια; Σε αμέλεια; Όλα ελέγχονται. Παραλάβαμε στην ουσία, όχι έναν Δήμο, αλλά ένα κεντρικό λογιστήριο που ήταν επικεφαλής και ρυθμιστής των πάντων. Μια κατάσταση τραγική, με απλήρωτους λογαριασμούς, με αγωγές από τη Δ.Ε.Η., με ληξιπρόθεσμα χρέη προς όλες τις κατευθύνσεις, με υπέρογκα χρέη σε όλες τις δομές του Δήμου, με έναν –σχεδόν- μηδενικό προϋπολογισμό. Παράλληλα παραλάβαμε έναν ανύπαρκτο σχεδιασμό μελετών και μια ανύπαρκτη αξιοποίηση προγραμμάτων. Φυσικά όλα αυτά δεν αποτελούν ούτε άλλοθι, ούτε δικαιολογία για εμάς. Είναι η τελευταία φορά που θα μιλήσουμε για τα χρέη και τις υποχρεώσεις του Δήμου. Ο ρόλος μας είναι  να κοιτάμε μπροστά».

Ποια τα έσοδα και τα έξοδα του Δήμου Καστοριάς;

Τα τακτικά έσοδα του Δήμου είναι 6 εκ. ευρώ (500.000 ευρώ/ μηνιαίως) από τους κρατικούς πόρους και συγκεκριμένα από επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών και 1 εκ. ευρώ από διάφορα τέλη προς τον Δήμο.

Συνολικά δηλαδή τα έσοδα του Δήμου είναι περίπου 7 εκ. ευρώ ετησίως.  Από αυτά απορροφάται  το 80% από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, το 2,84% από εργασίες-αποχιονισμούς, το  2,23% από Δ.Ε.Η., φόρους, δάνεια, πρόστιμα κλπ, το 2% από τηλεφωνία, προβολή, δαπάνες δεξιώσεων κλπ και το 2,5% από μισθούς αιρετών. Για τον πολιτισμό, την κοινωνική πολιτική και για τον τουρισμό απομένει ένα πόσο της τάξης του 1% επί των εσόδων.

Όσον αφορά στα ανταποδοτικά τέλη,  ανέρχονται σε περίπου 2 εκ. ευρώ ετησίως. Από αυτά το 1,1 εκ. ευρώ απορροφάται από  τη μισθοδοσία του προσωπικού καθαριότητας, οι  600.000 ευρώ παρακρατούνται από τη Δ.Ε.Η. (αλληλένδετοι λογαριασμοί), οι 400.000 ευρώ χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση οχημάτων, οδοφωτισμού κλπ,  οι 50.000 ευρώ χρησιμοποιούνται για παροχές προσωπικού. Τα ποσά των εξόδων ανέρχονται σε 2.150.000 ευρώ, άρα με ένα πρόχειρο υπολογισμό, προκύπτει ένα έλλειμμα της τάξης των 150.000 ευρώ.

Σε όλη αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. (ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ.), η οποία και πρέπει να πληρωθεί  μέσω των ανταποδοτικών (1 εκ. ευρώ/ετησίως),  «Πρέπει να αναλογιστούμε όλοι πόσο σοβαρό γίνεται το πρόβλημα,  τη στιγμή που υπάρχει και μια επιπλέον οφειλή προς τη ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. της τάξης των 2 εκ. ευρώ από τα προηγούμενα χρόνια. Στην παρούσα φάση  ο Δήμος Καστοριάς έχει προς τη ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ  ένα άνοιγμα 2,5 εκ. ευρώ, στο οποίο πρέπει να προστίθενται   1 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση», σημείωσε ο κ. Κορεντσίδης.

Τι χρέη παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή;

Τα χρέη που έχει αυτή τη στιγμή ο Δήμος Καστοριάς  είναι της τάξης των 15 εκ. ευρώ περίπου.

Ειδικότερα οι οφειλές έχουν ως εξής:

Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Αλληλεγγύης: 370.000 ευρώ.

Κοινωφελής Επιχείρηση: 450.000 ευρώ

Δ.Ε.Υ.Α.Κ.: 8.200.000 ευρώ

Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή:  730.000 ευρώ

ΜΑΚΕΔΝΟΣ: 320.000 ευρώ

Δήμος Καστοριάς: 3.850.000 ευρώ

Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή, αυτή την “τραγική”  κατάσταση;

Ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, επεσήμανε πως η Δημοτική Αρχή παραμένει πιστή στο πρόγραμμα το οποίο είχε εξαγγείλει προεκλογικά «Είχαμε δηλώσει πως κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας μας,  θα ασχοληθούμε με την καθημερινότητα. Φυσικά μέσα στα σχέδια αυτά ήταν και η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού του Δήμου Καστοριάς. Αυτό ο νέος προϋπολογισμός έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της κατάστασης,  είναι ρεαλιστικός και πραγματικός».

Ο Δήμαρχος Καστοριάς ξεκαθάρισε πώς θα μπει φρένο στα υπέρογκα ποσά διαφόρων κωδικών που αφορούν στην κάλυψη “άλλων αναγκών” και των πελατειακών σχέσεων. Παράλληλα, έχει μπει ήδη τάξη στο κομμάτι εξόδων  (υπερωρίες προσωπικού, περιττά καύσιμα, προμήθειες κλπ), αλλά και γίνονται σημαντικές κινήσεις ως προς  την ενίσχυση των εσόδων, συγκεκριμένα ήδη έχουν ξεκινήσει  οι διαδικασίες ρυθμίσεων οφειλών των δημοτών προς τον  Δήμο και τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

«Έχουμε βάλει “ΣΤΟΠ” στα περιττά έξοδα. Για παράδειγμα δεν χρησιμοποιούμε τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, δεν υπάρχει οδηγός και αυτοκίνητο Δημάρχου. Δεν υπάρχουν κινητά τηλέφωνα, από τα 15 που είχε ο Δήμος πλέον χρησιμοποιούμε μόλις 3. Όσον αφορά στα λειτουργικά έξοδα του γραφείου Δημάρχου, τα έχουμε αναλάβει εξολοκλήρου.  Δείχνουμε μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Μπαίνουν ορκωτοί Λογιστές στα Νομικά Πρόσωπα και στις Δομές.  Ο Δήμος Καστοριάς πρέπει να επιβιώσει και θα επιβιώσει. Ο Δήμος Καστοριάς πρέπει να ξανακερδίσει τη χαμένη του αίγλη και δυναμική. Γυρίζουμε σελίδα με  νοικοκυροσύνη, αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.  Η νέα Δημοτική Αρχή θα “επενδύσει” και στο ανθρώπινο δυναμικό της. Βρήκαμε ανθρώπους με όρεξη και διάθεση, τους οποίους δεν είχε δώσει κανείς την σημασία που θα έπρεπε. Με τους Υπαλλήλους του Δήμου, υπάρχει από την αρχή μία στενή και γόνιμη συνεργασία που είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί όλο το διάστημα της θητείας μας», κατέληξε ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορετνσίδη

 

 

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Του έδωσαν συγχαρητήρια και μετά τον εκτέλεσαν – Ο Έλληνας λοχίας που κατατροπωσε πάνω από 200 Γερμανούς

Ελληνική αντίσταση:  Η αντίσταση που τα Ελληνικά στρατεύματα έφεραν κατά την διάρκεια του…