Γιατί ήρθε νωρίτερα η περίοδος; Πότε είναι φυσιολογικό και πότε παθολογικό;

Μια πρώιμη περίοδος μία φορά στο τόσο, δεν είναι κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος κάθε γυναίκας είναι διαφορετικός. Ο κύκλος σου ξεκινά την πρώτη ημέρα της τρέχουσας περιόδου και τελειώνει την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου σου. Ένας τυπικός κύκλος διαρκεί από 21 έως 39 ημέρες. Επομένως ο αριθμός των ημερών της περιόδου, ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα.

Εάν ο κύκλος σου είναι συχνά μικρότερος από 21 ημέρες, με αποτέλεσμα η περίοδος να έρχεται νωρίτερα, θα μπορούσε να είναι κάτι φυσιολογικό. Παρακάτω θα βρεις ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχεις και πότε να επισκεφθείς τον/τη γιατρό σου.

 

Γιατί ήρθε νωρίτερα η περίοδος; Πότε είναι φυσιολογικό και πότε παθολογικό;Pexels

1. Εφηβεία

Η εφηβεία ξεκινά συνήθως μεταξύ 8 και 13 ετών. Καθοδηγείται από χημικές ουσίες στο σώμα, που ονομάζονται αναπαραγωγικές ορμόνες. Αυτές οι ορμόνες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Τα πρώτα χρόνια μετά την περίοδo, αυτές οι ορμόνες μπορεί να είναι ακανόνιστες. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ημερών μεταξύ των περιόδων, μπορεί να είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος από τον μέσο όρο.

2. Περιεμμηνόπαυση

Η περιεμμηνόπαυση είναι η μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Συνήθως ξεκινά από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας των 40 και διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια. Τα επίπεδα των ορμονών σου κυμαίνονται άγρια ​​κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μπορεί να μην έχεις ωορρηξία κάθε μήνα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους, επομένως μπορεί να έχεις καθυστερημένη περίοδο. Η περιεμμηνόπαυση μπορεί επίσης να προκαλέσει:

 • ελαφρύτερες ή βαρύτερες από το κανονικό περιόδους
 • κολπική ξηρότητα
 • εξάψεις
 • δυσκολία στον ύπνο
 • ευερεθιστότητα

3.Έντονη άσκηση

Η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους ή να κάνει την περίοδό σου να σταματήσει εντελώς. Συχνά, αυτή η πάθηση σχετίζεται με αθλητές που προπονούνται για αρκετές ώρες καθημερινά. Είναι πιο συνηθισμένο σε αθλήματα με περιορισμούς βάρους, όπως το μπαλέτο και η γυμναστική. Η άσκηση επηρεάζει τις περιόδους όταν καις πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνεις. Χωρίς επαρκή ενέργεια, το σώμα σου δεν παράγει την ποσότητα των αναπαραγωγικών ορμονών που χρειάζεται για να έχει φυσιολογική ωορρηξία.

4. Διακυμάνσεις βάρους

Οι πρώιμες, ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους συχνά συνδέονται με σημαντικές αλλαγές βάρους. Οι παρατυπίες της περιόδου συμβαίνουν συχνά με την ταχεία απώλεια βάρους. Αυτό μπορεί να συμβεί με ακραίες δίαιτες, χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης ή διατροφικές διαταραχές. Όταν το σώμα μπαίνει σε κατάσταση λιμοκτονίας, διατηρεί την ενέργειά του για βασικές λειτουργίες της ζωής, όπως η αναπνοή. Το σώμα θα σταματήσει να παράγει αναπαραγωγικές ορμόνες, γεγονός που οδηγεί σε ανωμαλίες περιόδου.

5. Στρες

Το έντονο στρες μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών σου, προκαλώντας ακανόνιστες περιόδους. Εάν αισθάνεσαι άγχος ή έχεις περάσει πρόσφατα από ένα τραυματικό γεγονός, αυτό μπορεί να ρίξει τις ορμόνες σου. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει:

 • ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους
 • δυσκολία στον ύπνο
 • δυσκολία συγκέντρωσης

6. Αλλαγές στη ρουτίνα σου

Οι αλλαγές στην κανονική σου ρουτίνα μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες σου και να κάνουν την περίοδό σου να έρθει νωρίς ή αργά. Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι εργαζόμενες γυναίκες, που αλλάζουν μεταξύ ημερήσιας και νυχτερινής βάρδιας, όπως οι νοσοκόμες, συχνά βιώνουν ακανόνιστες περιόδους. Η εναλλαγή ζωνών ώρας μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά μπορεί να σχετίζεται με διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού σου. Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να διαταράξει την ορμόνη του ύπνου, μελατονίνη.

7. Αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή

Η λήψη αραιωτικών του αίματος (αντιπηκτικά) μπορεί να παρατείνει την περίοδό σου και να προκαλέσει έντονη αιμορραγία. Τα αντιπηκτικά απελευθερώνονται φυσικά κατά τη διάρκεια της περιόδου σου για να βοηθήσουν στη λέπτυνση της επένδυσης της μήτρας, ώστε να μπορεί να ρέει έξω από τον κόλπο. Η λήψη αντιπηκτικών μπορεί να κάνει αυτή τη διαδικασία να συμβεί πιο γρήγορα και να οδηγήσει σε βαρύτερη ροή.

8. Ορμονική αντισύλληψη

Οι ορμόνες που υπάρχουν στην ορμονική αντισύλληψη, επηρεάζουν άμεσα την ωορρηξία και την έμμηνο ρύση. Εάν παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια, ο χρόνος της επόμενης περιόδου σου, θα εξαρτηθεί από το πότε κατά τη διάρκεια του κύκλου σου, ξεκίνησες να παίρνεις τα χάπια. Άλλες μέθοδοι ορμονικής αντισύλληψης, όπως οι ενδομήτριες συσκευές και τα αντισυλληπτικά εμβόλια, μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές της περιόδου για τους πρώτους δύο ή τρεις μήνες. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν ακανόνιστες περιόδους ή καθημερινή αιμορραγία. Η ορμονική αντισύλληψη, μπορεί επίσης να προκαλέσει:

 • κράμπες
 • πόνος στο στήθος
 • πονοκεφάλους
 • ναυτία

9. Επείγουσα αντισύλληψη

Η επείγουσα αντισύλληψη, χρησιμοποιείται για τη μείωση του κινδύνου εγκυμοσύνης μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία. Μπορείς να πάρεις ένα χάπι της επόμενης μέρας ή να τοποθετήσεις ένα σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα ή IUD). Τα χάπια περιέχουν ορμόνες που διαταράσσουν την κανονική διαδικασία ωορρηξίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη ή καθυστερημένη περίοδο. Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά χάπια επόμενης μέρας, η περίοδός μπορεί να γίνει ακανόνιστη. Συχνά εμφανίζεται αιμορραγία μετά την τοποθέτηση του σπιράλ. Η μήτρα, χρειάζεται μερικούς μήνες για να συνηθίσει το σπιράλ, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να παρατηρείς αίμα, καθημερινά ή ακανόνιστα.

Τα σπιράλ μπορούν επίσης να προκαλέσουν:

 • βαριές περιόδους
 • έντονες κράμπες περιόδου
 • κράμπες ή πόνους στην πλάτη

10. Ορισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Τα ΣΜΝ όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια είναι αρκετά κοινά. Αυτές οι βακτηριακές λοιμώξεις συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Όταν το κάνουν, είναι γνωστό ότι προκαλούν κηλίδες μεταξύ των περιόδων ή εκκρίσεις με απόχρωση αίματος. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν:

 • πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ
 • πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση
 • κοιλιακό πόνο

11. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια κοινή κατάσταση που προκαλείται από ορμονική ανισορροπία. Επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικία. Πολλές γυναίκες  δεν γνωρίζουν ότι έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, μέχρι να δυσκολευτούν να μείνουν έγκυες. Οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί επίσης να προκαλέσουν:

 • ακανόνιστες περιόδους
 • υπερβολική τριχοφυΐα προσώπου ή σώματος
 • ακμή
 • αύξηση βάρους

12. Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν ιστός που μοιάζει με ενδομήτριο, αρχίζει να αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα σε περιοχές όπως οι ωοθήκες, η κοιλιά και το έντερο. Εκτός από την απροσδόκητη αιμορραγία, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει:

 • έντονες κράμπες περιόδου
 • χρόνιο πόνο στη μέση
 • πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ

13. Μη ελεγχόμενος ή αδιάγνωστος διαβήτης

Όταν ο διαβήτης δεν έχει διαγνωστεί ή δεν αντιμετωπίζεται σωστά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χρόνια υψηλότερα από το κανονικό. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι πολλές γυναίκες με διαβήτη τύπου 2, είχαν ακανόνιστες περιόδους τα χρόνια πριν από τη διάγνωσή τους. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να προκαλέσει:

 • αυξημένη δίψα
 • αυξημένη ανάγκη για ούρηση, ιδιαίτερα τη νύχτα
 • αργή επούλωση
 • ξαφνική απώλεια βάρους

14. Θυρεοειδής

Θεωρείται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει πάθηση του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της ζωής της. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αναγκάζουν το σώμα να παράγει περισσότερη ή λιγότερη θυρεοειδική ορμόνη από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός. Αυτή η ορμόνη είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και του εμμηνορροϊκού κύκλου. Τα μεμονωμένα συμπτώματά θα εξαρτηθούν από το εάν ο θυρεοειδής είναι υπολειτουργικός ή υπερδραστήριος. Εκτός από την πρώιμη έμμηνο ρύση, μπορεί να εμφανίσεις:

 • περιόδους που είναι ελαφριές ή βαρύτερες από το συνηθισμένο
 • ένας καρδιακός ρυθμός που είναι ταχύτερος ή πιο αργός από το συνηθισμένο
 • δυσκολία στον ύπνο
 • απροσδόκητη απώλεια ή αύξηση βάρους

ΠΗΓΗ:https://www.ladylike.gr/

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

ΕΟΦ: Καμπανάκι για φάρμακο διαβητικών που λαμβάνεται εκτός ένδειξης για αδυνάτισμα

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων προειδοποιούν πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία

Ανεπάρκεια Β12: Το περίεργο σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Τα τρόφιμα από τα οποία μπορείτε να πάρετε βιταμίνη Β12

Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Dentist Pass

Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής για παιδιά 6-12 ετών

Ο ΕΟΦ ανακαλεί αντισηπτικό χεριών

Το αντισηπτικό δεν είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

Οστεοπόρωση: Τα φρούτα που κάθε 50αρα πρέπει να τρώει για γερά οστά

Ποιες γυναίκες έχουν μικρότερη οστική απώλεια

Στρεπτόκοκκος: Ακόμη 7 παιδιά θετικά στη Νάουσα, τα 3 από το περιβάλλον του 7χρονου

Το παιδί σύμφωνα με τους γιατρούς θετικό στον στρεπτόκοκκο, αλλά είναι σε σταθερή και καλή κατάσταση.

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία

Για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια υγεία προειδοποίησε ο ΠΟΥ.