Γιατί ο Δρ Μάριος Ματσάκης ζητάει Άμεση κατάργηση των περιοριστικών μέτρων

Γιατί ο Δρ Μάριος Ματσάκης ζητάει Άμεση κατάργηση των περιοριστικών μέτρων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα, ανοικτή επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα, εκτεταμένη ανοικτή επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ημερομηνίας 20 Απριλίου 2020 ο γνωστός Ιατροδικαστής Δρ Μάριος Ματσάκης επανέρχεται στον δημόσιο διάλογο για την πανδημία του κορονοϊού και εισηγείται μεταξύ άλλων άμεση κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, όπως και κατάργηση της επιδημιολογικής Επιτροπής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας «και αντικατάσταση της από 2-3 ανώτερους τεχνοκράτες του Υπουργείου Υγείας που να δρουν άμεσα και αποτελεσματικά δίπλα στον Υπουργό Υγείας».

Ακολουθεί η επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη που στάλθηκε από τον Δρα Ματσάκη εκ μέρους αυτής που αποκαλεί «αιρετικής μειοψηφίας»:

«Κύριε Πρόεδρε, είναι πλέον έκδηλο ότι η πανδημία γρίπης λόγω κορονοϊού τελειώνει. Και αυτό όχι εξαιτίας των αυστηρών και υπερβολικών μέτρων που ελήφθησαν εις βάρος του πληθυσμού αλλά λόγω της έλευσης του Καλοκαιριού και της ίδιας της φύσης του ιού.

 

Γιατί όλες οι γρίπες που επηρέασαν και επηρεάζουν κάθε χρόνο τον κόσμο είναι εποχικής φύσης. Έρχονται τον Χειμώνα και φεύγουν το Καλοκαίρι. Όλες ανεξαιρέτως, παντού και πάντοτε.

Δε λέω βεβαίως ότι κάποια μέτρα δεν έπρεπε να λαμβάνονται.

Όμως αυτά πρέπει να είναι μετρημένα και λογικά. Και τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να έχουν συνέπειες χειρότερες από αυτές της πανδημίας αυτής καθ’ εαυτής. Και θα πρέπει να αποφασίζονται μετά από προσεκτική εκτίμηση των πραγματικών και αδιαμφισβήτητων γεγονότων μιας κρίσης.

 

Μερικά από αυτά τα γεγονότα είναι και τα εξής:

Σχετικά με το θέμα των θανάτων, μέχρι στιγμής (20/4/20) πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού παγκόσμια περίπου 150,000 άνθρωποι. Σημειώστε ότι, κάθε χρόνο στον κόσμο πεθαίνουν μέχρι 650,000 άτομα από την κοινή εποχική γρίπη.

Σημειώστε επίσης ότι, από καρδιό-αγγειακά νοσήματα πεθαίνουν περίπου 18,000,000 κάθε χρόνο, από καρκίνο  πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 10,000,000 άνθρωποι, από το κάπνισμα, τον αλκοολισμό, τα ναρκωτικά και τροχαία δυστυχήματα πεθαίνουν κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια άνθρωποι.

Για αυτές τις αιτίες θανάτου ελήφθηκαν ποτέ τόσο αυστηρά μέτρα όσο για την γρίπη του κορονοϊού;

– Μας είπαν ότι, η γρίπη του κορονοϊού είναι πολύ πιο σοβαρή και βαριά από την εποχική γρίπη. Στην Κύπρο μέχρι στιγμής (20/4/20) πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού 12 άτομα. Πέρσι την ίδια εποχή από την γρίπη Α και μόνον πέθαναν 18 άτομα.

Να σημειωθεί ότι, εξ όσον γνωρίζω, όλοι οι θανόντες από τον κορονοϊό ήταν υπερήλικες και/ή έπασχαν από υποκείμενα σοβαρά και πολύ ενδεχόμενα θανατηφόρα νοσήματα. Δεν ισχυρίζομαι ότι τέτοιοι θανάτοι δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια ή δυνατόν να αποφεύγονται, όμως τέτοια περιστατικά έχουμε συνεχώς και πολυπληθώς στην Ιατρική.

Άνθρωποι με βεβαρημένο ιστορικό πεθαίνουν καθημερινά με ή χωρίς πανδημία κορονοϊού (πολύ πολύ περισσότεροι χωρίς).

– Μας είπαν ότι τα Νοσοκομεία θα γεμίσουν με ασθενείς, λόγω κορονοϊού, που θα βρίσκονται στον αναπνευστήρα. Έχουμε σήμερα (20/4/20) Παγκύπρια 8 άτομα στον αναπνευστήρα με την γρίπη του κορονοϊού.

Λάβετε υπόψιν σας ότι, κάθε μέρα, υπό κανονικές συνθήκες, έχουμε υπερδιπλάσιο αριθμό ασθενών που πάσχουν από άλλες ασθένειες π.χ. κοινή γρίπη, εγκεφαλικά, πνευμονοπάθειες, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.λ.π, κ.λ.π. στον αναπνευστήρα σε όλα τα δημόσια και μεγάλα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια.

– Μας είπαν ότι, η γρίπη του κορονοϊού είναι πολύ πιο μεταδοτική από την κοινή εποχική γρίπη.

Αν αυτό ίσχυε τότε, λαμβάνοντας υπόψιν των αριθμό των κρουσμάτων σε εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, Ιδιωτικές κλινικές, ιατρεία, σε υπεραγορές, σε φούρνους, στην Αστυνομία, στα Αεροδρόμια, στο Κτηματολόγιο κλπ κλπ θα έπρεπε σήμερα στην Κύπρο το 90% του πληθυσμού να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό!

Πράγμα που ασφαλώς δεν συμβαίνει. Μάλιστα ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των κρουσμάτων από την εποχική γρίπη.

Και να μην θεωρηθεί ότι ο σχετικά μικρός αριθμός των αναγνωρισμένων κρουσμάτων του κορονοϊού είναι αποτέλεσμα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Γιατί, λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό των ατόμων-φορέων του κορονοϊού, του μεγάλου αριθμού των επαφών που είχαν (πχ. Ο καρδιοχειρούργος του Γενικού Νοσοκομείου είχε πέραν των 150 επαφών), του σχετικά μεγάλου χρονικού διαστήματος μέχρι να γίνει η τελική διάγνωση παρουσίας του κορονοϊού (μερικές μέρες τουλάχιστον), της εκτεταμένης διαστρωματικά παρουσίας φορέων (π.χ. Νοσοκομεία, Υπεραγορές κλπ) στην Κοινότητα, τότε τα κρούσματα με ή χωρίς περιοριστικά μέτρα θα έπρεπε να ήταν πολύ πολύ περισσότερα από ότι ήταν στην πραγματικότητα.

Ασφαλώς τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να βοήθησαν σε κάποιο βαθμό, όμως ο βαθμός αυτός ήταν κατά την γνώμη μου πολύ μικρός.

– Μας είπαν ότι η θνητότητα από τον κορονοϊό είναι μεγάλη, περίπου 3% (στην αρχή την ανέβαζαν στο 5%).

Ούτε αυτό φαίνεται να είναι αληθές. Σιγά σιγά η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ότι, λαμβάνοντας υπόψιν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων στον πληθυσμό (δλδ συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών ή πολύ ελαφρά επηρεαζόμενων ή άλλοσπως αδιαγνώστων φορέων) η θνητότητα είναι λιγότερη του 1%.

Η Νότιος Κορέα που έχει τα πλέον έγκυρα στοιχεία μιλά για θνητότητα 0,6%. Στο τέλος της μέρας θα δείτε ότι η θνητότητα λόγω της γρίπης του κορονοϊού θα είναι ίσως λίγο μόνο περισσότερη από άλλες γρίπες.

– Μας είπαν ότι χρειάζεται να κάνουμε δεκάδες χιλιάδες μαζικά τέστ (με κόστος εκατομμυρίων) για τον κορονοϊό.

Και τι καταφέραμε μέχρι στιγμής; Βρίσκουμε ελάχιστα (μονοψήφιο αριθμό) ασυμπτωματικών ατόμων στον γενικό πληθυσμό για τα οποία άτομα η ιχνηλάτηση είναι πλέον ανέφικτη και αναποτελεσματική αφού ο χρόνος που πέρασε μέχρι την διάγνωση είναι τέτοιος που οι επαφές των θετικών ατόμων είναι εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες. Και οι επαφές των επαφών είναι πολλαπλάσιες.

Και εν πάση περίπτωση, τα αρνητικά αποτελέσματα δεν σημαίνουν τίποτε απολύτως, αφού την επόμενη μέρα μπορεί ένα δεύτερο τεστ να είναι θετικό! Ποιός κερδίζει άραγε από την διενέργεια όλων αυτών των τεστ; Μήπως οι εταιρείες που φτιάχνουν τα σχετικά αντιδραστήρια και τα εργαστήρια που κάνουν τα τεστ;

Οι επιπτώσεις των αυστηρών μέτρων που ελήφθηκαν είναι σοβαρές και κάποτε τραγικές.

-Η βία στην οικογένεια αυξήθηκε, τα ψυχολογικά νοσήματα (συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και των συνεπαγόμενων αυτοκτονιών) αυξήθηκαν.

-Η λειτουργία των νοσοκομείων, κλινικών και ιατρείων έχει υποστεί τεράστια υποβάθμιση. Οι ουρές για εγχειρήσεις, ειδικές θεραπείες, εξειδικευμένες εξετάσεις κ.λ.π. αυξήθηκαν δραματικά.

-Ασθενείς με σοβαρά νοσήματα αποφεύγουν να πάνε στα Νοσοκομεία (για τον φόβο του κορονοϊού) και υπόκεινται σε σοβαρό κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους.

-Ασθενείς παλεύουν τις ασθένειες τους στα Νοσοκομεία και κάποτε πεθαίνουν χωρίς το δικαίωμα να έχουν δίπλα τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

-Ο κόσμος στερήθηκε από βασικές ανθρώπινες ελευθερίες, από την εργασία του, την εξάσκηση των θρησκευτικών του καθηκόντων, των ηθών και εθίμων του, την κοινωνικότητα του, την επαφή με την οικογένεια του, της αθλητικές δραστηριότητες κλπ κλπ.

-Και έχει συντελεστεί τεράστια οικονομική καταστροφή που ο θεός ξέρει αν και πότε και πώς θα καταφέρουμε να διορθώσουμε και πόσες δυσβάστακτες θυσίες θα φορτώσουμε ξανά στον καημένο τον φορολογούμενο πολίτη.

-Επίσης έχουμε, φορτώσει στην Αστυνομία το άχαρο και κοπιώδες καθήκον του ελέγχου, επί 24ώρου βάσεως, της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

-Για να μην αναφέρω τις σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία των Δικαστηρίων μας, καθώς και οι επιπτώσεις στην Παιδεία και στον Αθλητισμό.

Πώς ξεκίνησε και πώς γιγαντώθηκε ανεξέλεγκτα αυτή η υστερία του κορονοϊού είναι κάτι που ελπίζω να διαφανεί πολύ σύντομα.

Κύριος υπεύθυνος πιστεύω ότι είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ).

ένας Οργανισμός ο οποίος σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές και άλλες πηγές έχει κάνει τρομερά λάθη στο παρελθόν και είχε κατηγορηθεί για μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς, διαπλοκής και διασπάθισης δημοσιών ταμείων.

Το παγκοσμίου φήμης Ιατρικό περιοδικό Lancet σε κύριο άρθρο του πριν τρία χρόνια αποκάλεσε τον νυν “γενικό γραμματέα” του Π.Ο.Υ. «γενικό δικτάτορα» («Dictator General» not «Secretary General»), για τον τρόπο που διευθύνει τον Π.Ο.Υ.

Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας αυτός είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που προέρχεται από το κόμμα Λαϊκό Επαναστατικό Μέτωπο της Αιθιοπίας. Μερικά από τα λάθη του Π.Ο.Υ. που περιγράφονται είναι και τα λάθη που αφορούν το θέμα

  • της επιδημίας του ebola το 2015,
  • την επιδημία του HIN1 το 2009 και
  • την επιδημία της Φυματίωσης το 2017.

Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος κύριου άρθρου το 2016 στο έγκυρο Ιατρικό Περιοδικό «Am.Journal of Public Health” World Health Organization: Overhaul or Dismantle?»

Στη συντήρηση της υστερίας του κορονοϊού συνέτειναν δυστυχώς τα ΜΜΕ που καθημερινά μιλούν και μιλούσαν για τις χιλιάδες θανάτους από κορονοϊό. Για παράδειγμα μιλούσαν για το “τεράστιο αριθμό θανάτων” στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όντως μέχρι σήμερα (20/4/20) είχαμε στην χώρα αυτή περίπου 40,000 νεκρούς από τον κορονοϊό. Αυτό που αποκρύβουν οι ανταποκρίσεις είναι ότι πέρσι στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαμε 80,000 νεκρούς από την εποχική γρίπη και αυτό παρόλον ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είχε κάνει το προστατευτικό εμβόλιο  κατά της γρίπης.

Δίδονται επίσης αριθμοί θανάτων χωρίς να αναφέρεται και ο πληθυσμός της σχετικής χώρας. Μπορεί δηλαδή ένας αριθμός να φαίνεται μεγάλος σε μας που ο πληθυσμός μας είναι λιγότερος από 1 εκατομμύριο αλλά για μια χώρα που ο πληθυσμός της είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ένας τέτοιος αριθμός να είναι σχετικά μικρός στην πραγματικότητα.

Κύριε Πρόεδρε,

Αυτά που ανέφερα ανωτέρω, και άλλα πολλά, τα οποία ανέφερα δημοσίως (στα πολύ λίγα ΜΜΕ που είχαν το θάρρος να μου δώσουν βήμα να μιλήσω), σας τα σημείωσα σε τρεις επιστολές που σας κοινοποίησα με φαξ στο πρόσφατο παρελθόν.

Ξέρω ότι μπορεί να μην σας τις έδωσαν να τις διαβάσετε και αυτό είναι δικαιολογημένο λαμβάνοντας υπόψιν τον πολύ περιορισμένο χρόνο σας. Εύχομαι και ελπίζω τώρα να δείτε τουλάχιστον αυτά που σας αναφέρω και να λάβετε τις εξής κατά την γνώμη μου επιβεβλημένες αποφάσεις για άμεση εφαρμογή

Κατάργηση των περιοριστικών μέτρων.

Κατάργηση της επιδημιολογικής Επιτροπής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας. Αντικατάσταση της από 2-3 ανώτερους τεχνοκράτες του Υπουργείου Υγείας που να δρουν άμεσα και αποτελεσματικά δίπλα στον Υπουργό Υγείας. Οι πολυπληθείς Επιτροπές ποτέ δεν είναι καλή ιδέα στην αντιμετώπιση μιας κρίσης.

Πολλές βεβαίως ευχαριστίες πρέπει να δοθούν στα μέλη της προαναφερθείσας επιτροπής που, όσους τουλάχιστον γνωρίζω, είναι όλοι τους καταξιωμένοι επιστήμονες και έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου. Όμως, ίσως έχουν παρασυρθεί και αυτοί, όπως πολλοί άλλοι, από την πρωτοφανή παγκόσμια υστερία υπέρμετρης απειλής του κορονοϊού.

Και ως εκ τούτου οι αποφάσεις τους ήταν θεωρώ υπερβολικές. Χωρίς βεβαίως να ισχυρίζομαι ότι κάποια μέτρα που λήφθηκαν δεν ήταν και χρήσιμα και αναγκαία π.χ. η αποφυγή του συνωστισμού, η πληροφόρηση του λαού για απλά μέτρα προστασίας από μεταδοτικές ασθένειες του αναπνευστικού.

 

Η υπερβολή που επιδείχθηκε δεν πρέπει να συνεχιστεί γιατί οι επιπτώσεις της υπερβολής είναι πολλές φορές χειρότερες από το πρόβλημα που προσπαθεί κάποιος να περιορίσει.

Επιστροφή του κόσμου στις εργασίες του.

Άνοιγμα σχολείων και Πανεπιστημίων.

Ορισμός ενός μόνον Γενικού Νοσοκομείου για περίθαλψη των λίγων κρουσμάτων κορονοϊού. Επιστροφή όλων των άλλων Νοσοκομείων στα συνηθισμένα τους καθήκοντα.

Στόχευση στην προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού με απλά και αποτελεσματικά μέτρα.

Έγκυρη οργάνωση και προετοιμασία για την αντιμετώπιση της γρίπης (κορονοϊού και άλλων ιών) το ερχόμενο Φθινόπωρο. Το κυριότερο μέτρο είναι η εξασφάλιση και παροχή στον πληθυσμό δωρεάν του σχετικού εμβολίου σε μαζική κλίμακα. Ένα τέτοιο εμβόλιο είμαι βέβαιος ότι θα είναι διαθέσιμο πριν το τέλος του 2020.

Η πανδημία του κορονοϊού έδειξε και τα σοβαρά κενά στην αντιμετώπιση κρίσεων Υγείας από το ΓεΣυ καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια διόρθωσης των σοβαρών προβλημάτων διοίκησης που διεφάνηκαν στους Οργανισμούς αυτούς.

Κύριε Πρόεδρε,

Θυμάμαι ότι σε προηγούμενη προεκλογική σας εκστρατεία προβάλλατε το σλόκαν ότι “η κρίση χρειάζεται ηγέτη”. Σήμερα βεβαίως αυτός ο ηγέτης είστε εσείς και καλείστε να πάρετε δύσκολες αλλά ορθές αποφάσεις για την κρίση του κορονοϊού.

Μην παρασυρθείτε από την υστερία Φόβου και Πανικού που φαίνεται να κατέλαβε των πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας. Λάβετε τουλάχιστον υπόψη τη γνώμη της «αιρετικής μειοψηφίας», όπως αυτή που ίσως λεχθεί ότι αντιπροσωπεύω εγώ.

Δείτε τα πράγματα με βάση τα γεγονότα, όχι θεωρίες και υστερικές αντιλήψεις επικείμενης έκλειψης του ανθρώπου από τον πλανήτη γη! Ζυγίστε τα πράγματα με σύνεση και ορθολογισμό και εύχομαι να πάρετε τις σωστές και αντικειμενικές αποφάσεις. Λάβετε επίσης υπόψη ότι οι πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν ήδη να εφαρμόζουν σταδιακή απόσυρση των μέτρων κατά του Κορονοϊού.

Με εκτίμηση Δρ Μάριος Ματσάκης

Σημ: Επειδή κάποιοι αμφισβητούν ότι έχω γνώσεις που μου επιτρέπουν να εκφέρω άποψη για το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19, σημειώνω ότι στο βιογραφικό μου συμπεριλαμβάνεται και πτυχίο (B.Sc) Μικροβιολογιάς του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, διδακτορικό (Ph.D.) στη Βιοχημεία του Πανεπιστημίου του Λονδίνου καθώς και μάστερ (M.Phil.) στη Δεοντολογία και Νομική της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Έχω σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και έχω δύο Ιατρικές Ειδικότητες (Ιατροδικαστικής και Ιστοπαθολογίας). Ασκώ την Ιατρική 36 χρόνια.Γ Σημειώνω επίσης ότι διετέλεσα μέλος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής για 8 χρόνια και μέλος της Επιτροπής Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου για 5 χρόνια».

 

proionta-tis-fisis.com

You May Also Like

Η γιαγιά που «πέταξε» το μωρό για να μη σπάσει το ποτήρι (video)

Η γιαγιά που «πέταξε» το μωρό για να μη σπάσει το ποτήρι…

“Ψηλά το κεφάλι”…  Γράφει η Τάνια Ώττα

“Ψηλά το κεφάλι”…  Γράφει η Τάνια Ώττα

Πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, ένας άνθρωπος που λάμπει

«Η αγάπη είναι μεταδοτική. Αρκεί κάποιος να κάνει την αρχή. Μετά θα…

Μα, μεταναστόπουλα στα νηπιαγωγεία μας;…

Παντελής Μπουκάλας

Έλον Μασκ: 5 συμβουλές για νέους που θέλουν να πετύχουν τους στόχους τους

Table of Contents Hide Έλον Μασκ: 5 συμβουλές για νέους που θέλουν…

«Με φίλησε στο μάγουλο και μου είπε καληνύχτα στα ελληνικά. Η τελευταία φορά που την είδα ζωντανή»

Η καλύτερη φίλη της Χριστίνας Ωνάση, Μαρίνα Ντοντέρο, αποκαλύπτει τι ακριβώς συνέβη…

Το αξιόλογο βιβλίο “Γραικοί στην Τασκένδη” της κ. Άννας  Παπαδημητρίου. Έκδ. 2019/Βιβλιοπαρουσίαση

Το αξιόλογο βιβλίο “Γραικοί στην Τασκένδη” της κ. Άννας  Παπαδημητρίου. Έκδ. 2019/Βιβλιοπαρουσίαση

Οδοντίατρος μεταμορφώνει δωρεάν το χαμόγελο φτωχών ανθρώπων και συγκινεί το διαδίκτυο

Table of Contents Hide Οδοντίατρος μεταμορφώνει δωρεάν το χαμόγελο φτωχών ανθρώπων και…

Εντυπωσιασμένοι οι Βρετανοί με τον Μητσοτάκη – Πήρε «φωτιά» το τηλεφωνικό κέντρο του ITV

Table of Contents Hide GNTM: Η Όλγα «τρέλανε» και τα άλογα με…