Γιατί πρέπει να ρίξετε ένα παγάκι στο καυτό τσάι πριν το πιείτε. Πώς η θερμοκρασία του ροφήματος μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υεγια σας
Η θερμοκρασία στην οποία απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας ροφήματα μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία σας. Μια μελέτη σχετικά με τη θερμοκρασία του τσαγιού έδειξε ότι η κατανάλωσή του όταν είναι καυτό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον οισοφάγο. Η κατανάλωση τσαγιού δύο με τρία λεπτά μετά το σερβίρισμα ή λιγότερο από δύο λεπτά μετά το σερβίρισμα σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου συγκριτικά με την κατανάλωση που γίνεται τέσσερα ή παραπάνω λεπτά μετά το σερβίρισμα.
Όσον αφορά στην κατανάλωση ζεστού ή χλιαρού τσαγιού, η κατανάλωση καυτού (65-69 βαθμοί Κελσίου) σχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, ενώ η κατανάλωση πολύ καυτού τσαγιού (πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου) σχετίστηκε με οκταπλάσιο κίνδυνο.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η θερμοκρασία στην οποία απολαμβάνετε το τσάι σας έχει ιδιαίτερη επίδραση στην υγεία σας.
Καλό είναι λοιπόν να αφήνετε το τσάι σας να κρυώνει λίγο ή να προσθέτετε 1-2 παγάκια πριν το πιείτε.
Αυτά τα αποτελέσματα είναι όμοια με τα συμπεράσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πριν από περίπου μία δεκαετία και είχε δείξει ότι η κατανάλωση καυτών ροφημάτων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου σχεδόν τέσσερις φορές.
Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα…