Γιατί το ρόφημα χαμομηλιού μας βοηθά να κοιμηθούμε

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα μας. Ειδικά ένας καλός και χαλαρωτικός ύπνος είναι το καλύτερο τονωτικό για μια παραγωγική και ευχάριστη μέρα. Δυστυχώς δεν είναι όλες οι μέρες το ίδιο.

Προσπαθώντας να κάνουμε έναν ήρεμο ύπνο το βράδυ πολλές φορές πίνουμε ένα ζεστό ρόφημα που μας χαλαρώνει. Συγκεκριμένα το χαμομήλι μας βοηθάει να κοιμηθούμε πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Γιατί ισχύει αυτό;

Πώς το χαμομήλι μας βοηθάει να κοιμηθούμε

«Το χαμομήλι σε όλες του τις μορφές – σε ρόφημα ή αιθέρια έλαια – χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τις αϋπνίες και να φέρει υπνηλία», λέει ο Μίκαελ Μπρέους, ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα ύπνου. «Χρησιμοποιείται κυρίως ως ήπιο ηρεμιστικό».

Συγκεκριμένα το χαμομήλι λόγω της χημικής του ένωσης είναι ιδανικό για να μας κάνει να κοιμηθούμε. Το εκχύλισμα του εμπεριέχει απιγενίνη, ένα χημικό συστατικό που προκαλεί υπνηλία ειδικά όταν συνδέεται με τον νευροδιαβιβαστή GABA του εγκεφάλου.

Το GABA συνδέεται με την βενζοδιαζεπίνη, που χρησιμοποιείται συχνά σε φάρμακα για την καταπολέμηση του άγχους λόγω της ηρεμιστικής τους ιδιότητας. Παρομοίως, όταν η απιγενίνη από το χαμομήλι συνδέεται με το GABA, έχει συνέπεια να είμαστε ήρεμοι – γι′ αυτό και όταν το πίνουμε νιώθουμε υπνηλία και είμαστε πιο χαλαροί.

Ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι το ρόφημα χαμομήλι μπορεί να αποτελέσει μια φυσική θεραπεία για τις διαταραχές του ύπνου. Σύμφωνα με τον Μπρέους, αν θέλουμε να κοιμηθούμε πιο γρήγορα μπορούμε να πίνουμε μια κούπα χαμομήλι κάθε βράδυ 45 λεπτά πριν πέσουμε για ύπνο.

Ωστόσο, παρόλο που το χαμομήλι πράγματι μας κάνει να νιώθουμε πιο χαλαροί και νυσταγμένοι, δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας το βράδυ.

“Αν θέλουμε να κοιμηθούμε πιο γρήγορα μπορούμε να πίνουμε μια κούπα χαμομήλι κάθε βράδυ 45 λεπτά πριν πέσουμε για ύπνο.”

Τρεις ακόμα φυσικές επιλογές για ένα χαλαρωτικό ύπνο

Εκτός από το χαμομήλι υπάρχουν και άλλα φυτικά προϊόντα που μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε πιο εύκολα και πιο ήρεμα. Αυτά είναι:

Συμπληρώματα χαμομηλιού

Μια έρευνα του 2018 για τις γυναίκες που έχουν περάσει κλιμακτήριο επιβεβαιώνει ότι το χαμομήλι βοηθάει τον ύπνο μας. Συγκεκριμένα έδειξε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν δύο φορές την ημέρα μερικές σταγόνες από εκχύλισμα χαμομηλιού έπεφταν για ύπνο πιο γρήγορα από εκείνες που δεν κατανάλωσαν για τέσσερις εβδομάδες καθόλου χαμομήλι.

Συμπληρώματα μελατονίνης

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγει ο εγκέφαλος και κορυφώνεται τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο προκαλώντας μας υπνηλία.

Το 2017 μια επιστημονική έρευνα έδειξε ότι τα συμπληρώματα μελατονίνης βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και μειώνουν τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθούμε. Η μελατονίνη σαφώς προκαλεί λιγότερες παρενέργειες από τα υπνωτικά χάπια.

Κατά τον Νέιτ Φαβίνη, γιατρό και υπεύθυνο της ηλεκτρονικής σελίδας «Forward» που επικεντρώνεται στην προληπτική ιατρική, μπορούμε να παίρνουμε μια μικρή δόση μελατονίνης περίπου μια ώρα πριν τον ύπνο για να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε. Καλό θα είναι να ξεκινήσουμε με μικρές δόσεις για να δούμε πως επηρεάζει η μελατονίνη τον οργανισμό μας και μετά να αυξήσουμε τις δόσεις.

Αρωματοθεραπείες με λεβάντα

Όπως το χαμομήλι έτσι και η λεβάντα είναι ένα φυτικό βότανο που επηρεάζει το GABA του εγκεφάλου μας, λέει ο Μπρέους. Το 2020 μια έρευνα για τις γυναίκες μετά την κλιμακτήριο και με προβλήματα ύπνου όπως οι αϋπνίες, έδειξε ότι όσες γυναίκες έκαναν αρωματοθεραπείες με λεβάντα πριν κοιμηθούν έπεφταν πιο γρήγορα για ύπνο και είχαν καλύτερο ύπνο από εκείνες που έπαιρναν ένα «εικονικό» φάρμακο. Η αρωματοθεραπεία μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε βάζοντας λίγο λαδάκι με αιθέρια έλαια στο σώμα μας είτε καίγοντας αρωματικά στικ.

ΠΗΓΗ: Insider

You May Also Like

Το ρόφημα που χρειαζόμαστε για ένα υγιή εγκέφαλο. Μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Το ρόφημα που αξίζει να πίνουμε κάθε μέρα μειώνει τον κίνδυνο της…

Πως να αρχίσετε να αντιστρέφετε το αυτοάνοσο νόσημά σας

Πως να αρχίσετε να αντιστρέφετε το αυτοάνοσο νόσημά σας

Κάλιο: Γιατί είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας – Σε ποιες τροφές θα το βρούμε

Οι ενδείξεις ότι δεν παίρνουμε αρκετό κάλιο και τριάντα τροφές για να…

6 πράγματα που κάνετε λόγω της ευφυΐας σας και οι άλλοι δεν μπορούν να κατανοήσουν

6 πράγματα που κάνετε λόγω της ευφυΐας σας και οι άλλοι δεν…

Πόσα αυγά επιτρέπονται τελικά την εβδομάδα;

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βασιλική Κούργια του diatrofi.gr μας λύνει την απορία.

Τα σημάδια που δείχνουν πως υπάρχει αρνητική ενέργεια γύρω σας και 20 τεχνικές για να την διώξετε

Τα σημάδια που δείχνουν πως υπάρχει αρνητική ενέργεια γύρω σας και 20…

Ρίγανη: Το ταπεινό φυτό που θεραπεύει σχεδόν τα πάντα και δεν κοστίζει τίποτα

Η ρίγανη προέρχεται από τη λέξη «όρος» και «γάνος» που σημαίνει η…

Κερατίνη: Η απαραίτητη πρωτεΐνη για δέρμα, νύχια και μαλλιά – Ποιες τροφές την περιέχουν

Η κερατίνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας καθώς συμβάλλει στην προστασία…

Πόσο βοηθάει ο σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας

Table of Contents Hide Πόσο βοηθάει ο σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια…