Γιβραλτάρ: «Απάτητο» σπήλαιο για 40.000 χρόνια αποκαλύπτει τα μυστικά των Νεάντερταλ

Η ανακάλυψη ενός σπηλαίου ηλικίας τουλάχιστον 40.000 ετών στο Γιβραλτάρ, όπου προηγουμένως κατοικούσαν Νεάντερταλ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα πρωτοποριακά ευρήματα σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, σύμφωνα με ερευνητές. Η ανακάλυψη του σπηλαίου αυτού αναμένεται να ρίξει φως στην κουλτούρα και τις συνήθειες των Νεάντερταλ που κατοικούσαν στην περιοχή για 100.000 χρόνια. 

 

Οι αρχαιολόγοι του Εθνικού Μουσείου του Γιβραλτάρ εργάζονται από το 2012 για να βρουν πιθανούς θαλάμους και διαδρόμους που έχουν μπλοκαριστεί από ιζήματα στο σπήλαιο Vanguard – μέρος του συμπλέγματος σπηλαίων Gorham’s Cave, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

 

Τον περασμένο μήνα, ανακάλυψαν έναν θάλαμο βάθους 13 μέτρων στο πίσω μέρος της σπηλιάς, μαζί με μια σειρά από ευρήματα, όπως απολιθώματα, εργαλεία, υπολείμματα σφαγμένων ζώων, καθώς και σημάδια από γρατζουνιές στα τοιχώματα, οι οποίες προέρχονται από ένα αγνώστου ταυτότητας σαρκοφάγο.

 

Ο Clive Finlayson, διευθυντής και επικεφαλής επιστήμονας του Εθνικού Μουσείου του Γιβραλτάρ, δήλωσε στο CNN ότι το πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν ίσως ένα κοχύλι ή θαλάσσιο μαλάκιο, επειδή υποδηλώνει ότι τα νεοανακαλυφθέντα τμήματα του σπηλαίου είχαν κατοικηθεί από Νεάντερταλ.

 

«To κοχύλι βρίσκεται στο πίσω μέρος αυτού του σπηλαίου… είναι πιθανώς περίπου 20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας», είπε. «Κάποιος το έφερε εκεί μέσα… πριν από 40.000 χρόνια. Έτσι, αυτό μας έχει ήδη δώσει μια ένδειξη ότι άνθρωποι έχουν βρεθεί εκεί μέσα, κάτι που ίσως δεν είναι και τόσο περίεργο. Αυτοί οι άνθρωποι, λόγω της ηλικίας, δεν μπορεί παρά να είναι Νεάντερταλ».

 

Οι Νεάντερταλ, ανθρωποειδή της Λίθινης Εποχής που εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 40.000 χρόνια, ζούσαν στην Ευρώπη πολύ πριν από την άφιξη των Homo sapiens.

 

Ο Finlayson δήλωσε ότι η ομάδα είχε επίσης βρει το δόντι ενός Νεάντερταλ ηλικίας περίπου 4 ετών και υπέθεσε ότι θα μπορούσε να έχει συρθεί στο σπήλαιο από μια ύαινα. Η είσοδος στο σπήλαιο για πρώτη φορά προκάλεσε στον Finlayson «ανατριχίλα», όπως είπε, προσθέτοντας ότι ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις της καριέρας του – μοναδική για την ποιότητα της διατήρησης και τις δυνατότητες νέων πληροφοριών που παρουσίαζε. «Πόσες φορές στη ζωή σου πρόκειται να βρεις κάτι που κανείς δεν έχει ασχοληθεί εδώ και 40.000 χρόνια; Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει μόνο μία φορά στη ζωή σου».

 

Τα στοιχεία ενός σεισμού πριν από περίπου 4.000 χρόνια ήταν επίσης ορατά λόγω μιας αλλαγής στους σχηματισμούς του πάγου, με μια προηγουμένως σχηματισμένη «κουρτίνα» πάγου να έχει αποκοπεί και σταλαγμίτες να αναπτύσσονται κάτω από αυτήν. Η ανακάλυψη είναι μόνο το πρώτο στάδιο μιας μακράς ανασκαφής και ο Finlayson δήλωσε στο CNN ότι ο θάλαμος ήταν μόνο η οροφή του σπηλαίου, ενώ απομένει πολλή δουλειά για να αποκαλυφθεί το υπόλοιπο.

 

«Καθώς σκάβουμε, θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο», σημείωσε. «Έτσι, οι πιθανότητες είναι να πρόκειται για ένα τεράστιο σπήλαιο. Και καθώς κατεβαίνουμε προς τα κάτω μπορεί να υπάρχουν ακόμη περισσότερα παρόμοια ευρήματα. Οπότε είναι εξαιρετικά συναρπαστικό».

 

Ο Finlayson δήλωσε ότι οι υπόλοιπες εργασίες θα διαρκέσουν δεκαετίες, αν όχι περισσότερο, και ότι ελπίζει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να πάρει δείγματα DNA από τα ιζήματα και να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο ζωής των Νεάντερταλ, συμπεριλαμβανομένων των τελετουργιών ταφής – και ίσως να καταφέρει να ανακαλύψει και πατημασιές τους.

 

Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι αυτό το σπήλαιο μπορεί να ήταν ένα από τα τελευταία μέρη που έζησαν οι Νεάντερταλ πριν εξαφανιστούν πριν από περίπου 40.000 χρόνια.

 

Με πληροφορίες από CNN

You May Also Like

Συνάντηση Μακρόν – Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Τις πρόσφατες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία συζήτησαν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο…

Αλβανία: Νεκροί, τραυματίες και τεράστιες καταστροφές από τον σεισμό (εικόνες)

Αλβανία: Νεκροί, τραυματίες και τεράστιες καταστροφές από τον σεισμό (εικόνες)

Προσγείωση τρόμου στο Μαϊάμι – Αεροπλάνο με 137 επιβαίνοντες σύρθηκε με την κοιλιά

Νόμιζαν πως θα πεθάνουν

Τουρκία: Μεγάλο προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου σε νέα δημοσκόπηση

Η συσπείρωση των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων τον φέρνει 13,6 μονάδες μπροστά

Επίθεση Τραμπ στον πρίγκιπα Χάρι: Πρόδωσε την βασίλισσα

Αν εκλεγώ πρόεδρος θα είναι «μόνος του»

Ταχύτερα η υπερθέρμανση της Ευρώπης

Yπό την απειλή λιμού, λόγω κλιματικής αλλαγής, ζουν εκατομμύρια άνθρωποι Στο επίκεντρο…

Βίντεο σοκ με 29χρονο να απαγάγει 4χρονη σε βενζινάδικο στην Ουκρανία

Βίντεο σοκ με 29χρονο να απαγάγει 4χρονη σε βενζινάδικο στην Ουκρανία

Ο αποχαιρετισμός του Ζαν-Μισέλ Ζαρ στον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Η αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γάλλου συνθέτη για τον Vangelis στο Twitter

Πώς η Μέρα των Νεκρών μας μαθαίνει να μην φοβόμαστε τον θάνατο

Οι δύο πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου στο Μεξικό είναι αφιερωμένες στους νεκρούς που δεν «φεύγουν» ποτέ

Η μεγάλη των μπάτσων σχολή

Πως είναι δεκαεπτά αγαπημένοι ηθοποιοί της σειράς μετά από 32 χρόνια