Στους βίαιους καιρούς της κρίσης, της κατάθλιψης, της εσωστρέφειας και της αποθέωσης του φυλετικού ναρκισσισμού δεν το βάζουμε κάτω. Είμαστε και πάλι εδώ για 16η χρονιά. 7-10 Ιουλίου, θα ζήσουμε και πάλι, όλοι μαζί, ένα διαφορετικό τετραήμερο στη φύση, θα ζωντανέψουμε την ελεύθερη κοινότητά μας, θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε. Εκεί, στο πανέμορφο, φιλόξενο, αλλά και τόσο οικείο πλέον, φυσικό τοπίο της Βλάστης Κοζάνης.
Γιατί οι Γιορτές της Γης, η «άλλη πρόταση» του καλοκαιριού, αποτελώντας μια πολυπολιτισμική γιορτή και προτείνοντας ένα «εναλλακτικό» πρόγραμμα, απέδειξαν ότι η συνύπαρξη των πολιτισμών μόνο γιορτή μπορεί να είναι. Γιατί η μουσική φτιάχνει γέφυρες και γκρεμίζει τα σύνορα, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, τους εμπνέει για το διαφορετικό.

Έχει καθιερωθεί πλέον, κάθε χρόνο το διονυσιακό γλέντι της Κυριακής μέσα στο δάσος, είναι το καλύτερο κλείσιμο των Γιορτών της Γης. Μαζί μας φέτος, από το μεσημέρι, η Ορχήστρα Χάλκινων Πνευστών Παύλος Μελάς από την Σιάτιστα, μια από τις καλύτερες μπάντες της περιοχής, με παραδοσιακούς ρυθμούς απ’ όλη την Ελλάδα.
Ας κρατήσουν οι χοροί λοιπόν, κι όσο αντέξουμε. Και μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας όποιο μουσικό όργανο έχετε – θα χρειαστεί σίγουρα.

Όπως κάθε χρόνο θα λειτουργήσει και φέτος το Παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, δίπλα στον συναυλιακό χώρο. Στο παζάρι μπορούν να συμμετέχουν παραγωγοί βιολογικών προϊόντων ή επιχειρήσεις που παράγουν παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Επίσης χειροτέχνες που παράγουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους, φορείς δίκαιου εμπορίου αλλά και ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες. Δεν γίνεται δεκτή η συμμετοχή εμπορικών εταιρειών ή μεταπρατών, καθώς και η συμμετοχή με τρόφιμα ή ποτά άμεσης κατανάλωσης.
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να μας στείλουν με μήνυμα εδώ (ή με mail στο oikotopia at gmail.com) μια σύντομη περιγραφή των προϊόντων που θέλουν να διαθέσουν, επωνυμία, τηλ. και λοιπά στοιχεία επικοινωνίας.
Θα δεχόμαστε αιτήσεις συμμετοχής έως ότου συμπληρωθούν οι διαθέσιμες θέσεις. Όσοι επιλεγούν θα ειδοποιηθούν σε 2-3 μέρες. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, ενώ όσοι επιθυμούν να συγκατοικήσουν με άλλον εκθέτη μπορούν να το σημειώσουν, όπως επίσης και αν επιθυμούν μισό ή ολόκληρο το περίπτερο.
Στους συμμετέχοντες διατίθενται ξύλινα ομοιόμορφα στεγασμένα περίπτερα 2,5 Χ 1,25 μέτρων, με φωτισμό και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Παρόλο που ο χώρος φυλάσσεται στοιχειωδώς κατά τις νυχτερινές ώρες τα περίπτερα δεν παρέχουν ασφάλεια και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ασφαλίσουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους (διατίθεται αποθηκευτικός χώρος στο υπόγειο του κτιρίου του φεστιβάλ). Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τυχόν κλοπές ή ζημίες που θα προκληθούν.
Φέτος οι ημέρες λειτουργίας του παζαριού είναι από την Πέμπτη 7 Ιουλίου έως και το Σάββατο 9 Ιουλίου (από τις 7 το απόγευμα έως τις 1 μετά τα μεσάνυχτα). Την Κυριακή 10 Ιουλίου, όσοι επιθυμούν μπορούν να μεταφερθούν στο κάμπινγκ (όπου και θα κλείσουν οι Γιορτές της Γης με το μεγάλο γλέντι) αρκεί όμως να έχουν το δικό τους τραπεζάκι και σε χώρο που θα τους υποδειχθεί.
Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες (διαθέτουμε μόνο 12 περίπτερα), ενδέχεται τα «κλασσικά» περίπτερα να μοιραστούν, σε δύο εκθέτες / περίπτερο για να δώσουμε την δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερους. Τα περίπτερα θα κατανεμηθούν στους συμμετέχοντες μετά από κλήρωση που θα γίνει την Πέμπτη 7 Ιουλίου, στις 13.00 το μεσημέρι, στην γραμματεία του φεστιβάλ. Στην διαδικασία της κλήρωσης μπορούν να παραβρεθούν και όσοι εκθέτες το επιθυμούν.
Φέτος μειώνουμε το κόστος συμμετοχής σε 70 ευρώ (ή 35 ευρώ για το μισό περίπτερο) για το σύνολο των ημερών. Το ποσό αυτό καταβάλλεται με την παραλαβή του περιπτέρου. Στην τιμή αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται διατροφή και διαμονή (για την οποία οι συμμετέχοντες πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους). Εάν η διαμονή γίνει στο κάμπινγκ στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και το εισιτήριο για κάμπινγκ-συναυλίες για 1 άτομο (2ο άτομο επιβαρύνεται με 10 ευρώ για το σύνολο των ημερών).
Οι συμμετέχοντες πρέπει να παραλάβουν το περίπτερο το αργότερο μέχρι τις 17.00 της Πέμπτης 7 Ιουλίου. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε αυτοκίνητα (για το ξεφόρτωμα) αλλά θα πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως μετά. Επίσης δεν επιτρέπεται η στάθμευση των αυτοκινήτων των συμμετεχόντων στον περιορισμένο χώρο στάθμευσης του φεστιβάλ.

ο αναλυτικό συναυλιακό πρόγραμμα:
Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016


Poets Duet. Με την μουσικοθεατρική παράσταση: «Στην αρχή του Τραγουδιού το Ποίημα είναι γραμμένο» αρχίζουν οι Γιορτές της Γης. Ο Νικόλας Καραγκούνης και η Εύη Παπαδοπούλου σε μια επιλογή τραγουδιών – μελοποιημένων ποιημάτων, θεατρικού λόγου και μουσικής, από Έλληνες και ξένους ποιητές από το 19ο αιώνα έως σήμερα.
ReLocate. Μας παρουσιάζουν το Giokonda ReLocated project, συνδυάζοντας ηλεκτρονικά στοιχεία με φυσικά όργανα, πάνω σε μία ιδέα παλιά και καινούργια που θα σας θυμίσει κάτι που…δεν έχετε ξανακούσει!
ALTRIBE band. Ένα τετραμελές Οut of the Blues συγκρότημα που μπολιάζει το μπλουζ με στοιχεία post rock, moody και psychedelic. Έμπειροι μουσικοί με εκρηκτικότητα αλλά και αισθητική απλότητα.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016


Χριστίνα & Αθηνά Κυριακίδη. Η δεξιοτέχνης της Ποντιακής λύρας, Χριστίνα Κυριακίδου, θα μας ταξιδέψει με όχημα τον κεμεντζέ της σε έντεχνα αλλά και παραδοσιακά τραγούδια. Μαζί της η Αθηνά στο νταούλι και ο Τόλης Λύρας στην κιθάρα.
KOCANI Orkestar. Μια από τις καλύτερες, και πιο γνωστές, βαλκανικές μπάντες χάλκινων πνευστών που πήρε το όνομά της από την πόλη τους στην FYROM, και μετά την εμφάνισή της στην ταινία του Εμίρ Κοστουρίτσα «Ο καιρός των τσιγγάνων» η φήμη της απλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Θραξ Πανκc. Αναμειγνύοντας τα θρακιώτικα με συστατικά από όλες τις μουσικές και κουλτούρες του κόσμου, παίζουν τη μουσική τους, χωρίς η λέξη “πανκοπανηγυροψυχεδέλεια” να επαρκεί για να περιγράψει τον ήχο τους. Γκάϊντα, νταούλι και ηλεκτρική κιθάρα μας παρασύρουν στους ξέφρενους ρυθμούς της παραδοσιακής τους ψυχεδέλειας.

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016


The Speakeasies Swing Band.
Το αγαπημένο swing γκρουπ από την Θεσσαλονίκη κατάφερε να βάλει τη μη εμπορική μουσική στα ραδιόφωνα και στα ακούσματα του κόσμου στην Ελλάδα. Swing και jazz μουσικές, διασκευές, νέα κομμάτια και παλιά, με ρετρό αλλά έντονα χορευτική διάθεση.
Παύλος Παυλίδης & οι B-movies. Με ένα ανανεωμένο πρόγραμμα μας υπόσχονται ένα υψηλής έντασης live, με τραγούδια τόσο από την αξέχαστη εποχή των Ξύλινων Σπαθιών όσο και από τη μεταγενέστερη διαδρομή του Παύλου. Αγαπημένες μελωδίες και πολυτραγουδισμένοι στίχοι που έχουν γράψει την ιστορία τους στην ελληνική μουσική και έχουν χαραχθεί βαθιά μέσα μας αλλά και τραγούδια (αγαπημένα ήδη από τον κόσμο) από το νέο του album “Μια πυρκαγιά σ’ένα σπιρτόκουτο”.

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016


Γλέντι στο δάσος (από το μεσημέρι)
Το καθιερωμένο διονυσιακό γλέντι της Κυριακής, μέσα στο δάσος είναι το αποκορύφωμα των Γιορτών της Γης. Μαζί μας φέτος η Ορχήστρα Χάλκινων Πνευστών Παύλος Μελάς από την Σιάτιστα, μια από τις καλύτερες μπάντες της περιοχής, με παραδοσιακούς ρυθμούς απ’ όλη την Ελλάδα.
Αλλά μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας το όργανό σας, θα χρειαστεί για το ατέλειωτο τζαμάρισμα που θα ακολουθήσει. Και οι χοροί θα κρατήσουν…

και ακόμη…
Βασίλης Βασιλάτος & bb5 “percussion system”, η “world” έκφραση του κόσμου των κρουστών σε μια καθημερινή διαδρομή ανάμεσα camping, χωριό και festival προκαλεί το κοινό να γίνει μέρος του και να “παίξει” δημιουργικά μαζί του.
Αλλά και… Παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παρουσιάσεις της δράσης Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, συζητήσεις, σεμινάρια, προβολές και πολλές ακόμη δραστηριότητες.

Οι Γιορτές της Γης διοργανώνονται από την Πολιτιστική Εταιρεία Βλάστης και την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα των Γιορτών στο facebook: EarthFestivalVlasti.

Οι συναυλίες αρχίζουν στις 9.30 μ.μ. ακριβώς και το καθημερινό εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ, το διήμερο 11 ευρώ και το τριήμερο 15 ευρώ. Περιλαμβάνει και την ελεύθερη κατασκήνωση στον πανέμορφο και κατάφυτο λόφο του Άη Λια που δεσπόζει στο χωριό. Το κυριακάτικο γλέντι είναι με ελεύθερη είσοδο. Και με ιδιαίτερα προσιτές τιμές στα κυλικεία, επιβεβαιώνουμε στην πράξη τον αντιεμπορευματικό χαρακτήρα των Γιορτών της Γης και αποτελούμε επιπλέον μια εναλλακτική πρόταση διακοπών στους δύσκολους καιρούς που περνάμε όλοι μας.

Η Βλάστη βρίσκεται στο Ν. Κοζάνης, στο όρος Σινιάτσικο που δεσπόζει πάνω από την Πτολεμαΐδα και σε απόσταση 24 χλμ. από αυτήν. Συνολικά απέχει 160 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 530 χλμ. από την Αθήνα. Με την Εγνατία οδό η απόσταση έχει μειωθεί αισθητά και σε λιγότερο από δυο ώρες ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί, ξεκούραστα, από τη Θεσσαλονίκη στη Βλάστη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Ακόμα και σε περίπτωση καύσωνα ο καιρός είναι αρκετά δροσερός. Ζεστά ρούχα είναι απολύτως απαραίτητα το βράδυ για να μην κρυώσετε και να μπορέσετε να απολαύσετε τη διαμονή σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ο Εθελοντικός Οργανισμός «Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί» παρευρέθηκε σε Διεθνή Διημερίδα

Ο Εθελοντικός Οργανισμός «Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί» παρευρέθηκε στην Διεθνή Διημερίδα…

Ζημιές στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού! Οι “γνωστοί-άγνωστοι” έδρασαν και πάλι…

Ζημιές στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού! Οι “γνωστοί-άγνωστοι” έδρασαν και πάλι…

Έργα αναβάθμισης και οδικής προϋπολογισμού 80.000.000 ευρώ στην Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Έργα αναβάθμισης και οδικής προϋπολογισμού 80.000.000 ευρώ στην Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στην λίμνη της Καστοριάς. Παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε κάποια είδη πουλιών

Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στην λίμνη της Καστοριάς. Παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε…

Επίσκεψη του Γενικού Επιθεωρητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Β. Ελλάδος & του Συντονιστή Επιχειρήσεων Π.Υ. Ηπείρου, Δυτ. Μακεδονίας στον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα πολιτικής προστασίας

Έκλεισε η γέφυρα Σερβίων

Oλική απαγόρευση κυκλοφορίας στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων

«Μένουμε σπίτι με τον Ζήση για να ζήσουμε» – Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

«Μένουμε σπίτι με τον Ζήση για να ζήσουμε» – Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών…