Τα λαγωνικά ήταν πάντα αντικείμενο τέχνης και η αγάπη των κυνηγών για τα σκυλιά τους δημιούργησε εδώ και χιλιετίες, καλλιτεχνικές απεικονίσεις σε διάφορες μορφές. Μόνο τα γλυπτά έργα τέχνης όμως άντεξαν στον χρόνο και μας θυμίζουν τη διαχρονική σχέση ανθρώπου- κυνηγού και σκύλου.

 

Η πυρογραφία σαν μια μορφή απεικόνισης δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή ούτε και αποτελεί αντικείμενο που καταπιάνονται συστηματικά μεγάλες μορφές της τέχνης.

Η λαϊκή τέχνη, και ιδιαίτερα η ξυλογλυπτική όμως, χρησιμοποιούσε τις τεχνικές της για να αποδώσει μεγαλύτερη ένταση και βάθος στα ξυλόγλυπτα που δημιουργούσαν οι τεχνίτες. Σήμερα με την εύκολη πρόσβαση σε εργαλεία τόσο επεξεργασίας του ξύλου όσο και σε πυρογραφία και χρωματισμό του, μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει πάνω σε ξύλο τα δικά του καλλιτεχνήματα.

Τα σκυλιά και το κυνήγι είναι φυσικό επακόλουθο να αποτελούν το αντικείμενο για τους καλλιτέχνες – κυνηγούς της πυρογραφίας. Ο Γιώργος Σαρρής στο Αργος Ορεστικό, εκτός από κυνηγός και ιδιοκτήτης καταστήματος κυνηγετικών ειδών, είναι και ένας πραγματικός καλλιτέχνης της πυρογραφίας και όχι μόνο.

Κυνηγετικά θέματα
Φύση καλλιτεχνική και ανήσυχη, πειραματίζεται συνεχώς και δημιουργεί στον ελεύθερο χρόνο του μικρά αριστουργήματα με κυνηγετικά θέματα πάντα.

Κάλυκες και καψύλλια , παλιά ξύλα και υλικά μετασχηματίζονται από τα χέρια και τη φαντασία του σε κομψοτεχνήματα διακόσμησης.

Τα σκυλιά αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της συλλογής του και αν τον επισκεφθεί κανείς, θα τον βρει περιτριγυρισμένο από τα «πυρωμένα» σκυλιά του.

Αν και ο ίδιος είναι κυνηγός της πέρδικας, τα λαγωνικά δεσπόζουν στη συλλογή του. Ελληνικός ιχνηλάτης και Σεγκούτσι στέκονται δίπλα στα Πόιντερ και τα Σέττερ.

Αυτά που κυριαρχούν όμως και σε καθηλώνουν με το βλέμμα τους είναι ένα Μπηγκλ και ένας αυτιάς της Γασκώνης.

Λίγο ακόμη αν επιμείνεις να τα επεξεργάζεσαι, θα ακούσεις το ουρλιαχτό του λαγωνικού να ξεπηδάει μέσα από την ξύλινη εικόνα του.

Αν και από την κυνηγετική συλλογή του Γιώργου δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αγαπημένες του πέρδικες, και πάλι ένας τεράστιος λαγός που κοιτάζει επίμονα τα λαγωνικά κυριαρχεί ανάμεσα στα θηράματα.

Οι κυνηγοί δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς το κυνήγι και τα σκυλιά τους. Πάντα θα βρίσκουν έναν τρόπο να είναι νοερά στο βουνό με τα σκυλιά τους, να ακούν το πέταγμα της πέρδικας , το φτεροκόπημα της μπεκάτσας και τη συναυλία των λαγωνικών.

Οι καλλιτέχνες κυνηγοί, όπως ο Γιώργος (τηλέφωνα 6972090095, 2467503063) απαθανατίζουν τις σκηνές αυτές και προσφέρουν σε μας τους υπόλοιπους την ίδια χαρά που νιώθουμε με τους πραγματικούς μας φίλους στο βουνό.

Τα λαγωνικά της πυρογραφίας μάς ξαναφέρνουν τις ευχάριστες στιγμές που ζήσαμε την κυνηγετική περίοδο και μας κρατούν σε εγρήγορση τις ημέρες της αναμονής για την επόμενη έναρξη του κυνηγιού.

Θωμάς Μπατσέλας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θωμάς Μπατσέλας

Πηγή:  ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Τρεις ακόμη Οργανικές θέσεις προστέθηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γ. Νοσοκομείου Καστοριάς

Τρεις ακόμη Οργανικές θέσεις προστέθηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γ. Νοσοκομείου…

Δήμος Καστοριάς: Μέτρα πρόληψης πυρκαγιών – Καθαρισμός οικοπέδων από ξερά χόρτα

Αγαπητοί Συνδημότες, Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου και διαρκεί έως…

Επιμελητήριο Καστοριάς: Τα τρέχοντα προγράμματα επιδοτήσεων ΕΣΠΑ

  Επιμελητήριο Καστοριάς: Τα τρέχοντα προγράμματα επιδοτήσεων ΕΣΠΑ

Ο Μορφωτικός Σύλλογος «Η Ορεστίς» πάει σε Βαρσοβία-Κρακοβία

Ο Μορφωτικός Σύλλογος «Η Ορεστίς» πάει σε Βαρσοβία-Κρακοβία

ΔΙΑΔΥΜΑ: Ημερίδα με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου υβριδικού μοντέλου επεξεργασίας στραγγισμάτων ΧΥΤΑ

ΔΙΑΔΥΜΑ: Ημερίδα με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου υβριδικού μοντέλου επεξεργασίας στραγγισμάτων…

ΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Εμβολιασμός κατά του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου.

  ΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Εμβολιασμός κατά του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου.

Έναρξη Τμήματος Πλεκτικής από τον Όμιλο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις»

Έναρξη Τμήματος Πλεκτικής από τον Όμιλο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις»