#image_title

Η ταυτόχρονη εμφάνιση των τριών ιών απασχολεί τους επιστήμονες, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν διαθέτει φέτος φυσική ανοσία έναντι της γρίπης και του συγκυτιακού ιού (RSV)

Γρίπη, RSV και κορωνοϊός (SARS-CoV-2). Τρεις αναπνευστικοί ιοί, που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η ταυτόχρονη εμφάνισή τους απασχολεί τους επιστήμονες, καθώς τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες είχαν έλθει σε μικρότερο βαθμό σε επαφή με άλλους τις τελευταίες δύο σεζόν και για αυτό το λόγο δεν διαθέτουν φέτος τη φυσική ανοσία έναντι της γρίπης (influenza) και του συγκυτιακού ιού (RSV), που παρατηρούνταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

Γρίπη, RSV, κορωνοϊός: Γιατί ανησυχεί τους ειδικούς η «τρι-δημία»-1

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα πρόσφατης δημοσίευσης για την «τρι-δημία» στην επιστημονική επιθεώρηση WebMD.

Πότε θα παρουσιάσουν έξαρση γρίπη και κορωνοϊός

Η περίοδος της γρίπης έχει ξεκινήσει νωρίς και από τις 21 Οκτωβρίου έχουν αναφερθεί πρόωρες αυξήσεις στη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC). Παράλληλα, τα Νοσοκομεία Παίδων σε όλες τις ΗΠΑ αναφέρουν αυξημένα περιστατικά, τα οποία πάσχουν από τον ιό RSV.

Ο καθηγητής της Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της North Carolina, Justin Lessler, αναφέρει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο ακριβής μήνας που θα παρουσιάσει έξαρση ο ιός της γρίπης.

Για τον SARS-CoV-2, ορισμένα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν κάποιες εξάρσεις πριν από τα Χριστούγεννα και άλλα προβλέπουν ένα νέο κύμα το 2023. Για τη γρίπη, το μοντέλο προβλέπει μια πιο πρώιμη εμφάνιση από το συνηθισμένο.

Γρίπη, RSV, κορωνοϊός: Γιατί ανησυχεί τους ειδικούς η «τρι-δημία»-2

Ενώ η δραστηριότητα της γρίπης είναι σχετικά χαμηλή, η σεζόν έχει ξεκινήσει νωρίς, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC. Για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Οκτωβρίου, 1.674 ασθενείς νοσηλεύτηκαν για γρίπη, αριθμός υψηλότερος από τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά μικρότερος από τις 2.675 νοσηλείες για την εβδομάδα της 15ης Μαΐου 2022.

Παράλληλα, οι νέες νοσήσεις από Covid-19 μειώθηκαν κατά 12% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ από τον ιό RSV ήταν στο 15% εν αντιθέσει με το 2021 που ήταν στο 11%.

Οπως αναφέρει ο Timothy Brewer καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο UCLA, ο αριθμός των θανάτων από παιδική γρίπη συνήθως κυμαίνεται από 37 έως 199 ετησίως, σύμφωνα με τα αρχεία των CDC. Αλλά την περίοδο 2020-2021, τα CDC κατέγραψαν έναν θάνατο από παιδιατρική γρίπη στις ΗΠΑ.

Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, ο πληθυσμός δεν διαθέτει τη φυσική ανοσία έναντι της γρίπης και του RSV.

Τι είναι ο RSV

Ο RSV μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον οποιονδήποτε, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά τα βρέφη κάτω του 1 έτους, καθώς και για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Αλλά στα νεαρά βρέφη, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής.

Τα συμπτώματα της γρίπης, του SARS-CoV-2 και του RSV μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Αλλά το καθένα μπορεί να περιλαμβάνει αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς στο νοσοκομείο.

Ο Timothy Brewer αναφέρει ότι για την αποφυγή της «τρι-δημίας» ή οποιασδήποτε άλλης λοίμωξης, σε περίπτωση συμπτωματολογίας συστήνεται η παραμονή στο σπίτι, καθώς και η χρήση ατομικών μέτρων προστασίας, τόσο για την καλύτερη ανάρρωση των ασθενών, αλλά και για την αποφυγή της μεταδοτικότητας και της εξάπλωσης στο περιβάλλον του κάθε ασθενούς και, κατ’ επέκταση, στον ευρύτερο πληθυσμό.

ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr

You May Also Like

Σόνα Ρέι: Η 22χρονη που ζει «παγιδευμένη» στο σώμα 8χρονου κοριτσιού

Η καθημερινότητα της κοπέλας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την ερωτική…

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24 Μαρτίου

Δείτε σε ποιούς θα ευχηθείτε σήμερα χρόνια πολλά

Ο συγκινητικός λόγος του Αλέξανδρου: «Πόσοι κατάλαβαν σήμερα στο μετρό ότι είμαι παιδί που μεγάλωσα στο “Χαμόγελο”;»

Ο συγκινητικός λόγος του Αλέξανδρου: «Πόσοι κατάλαβαν σήμερα στο μετρό ότι είμαι…

6 τρόποι για να καταλάβετε πότε σας λένε ψέματα

Πόσοι από μας μπορούν να πιάσουν τον ψεύτη στα πράσα;

«Δεν θα άφηνα τα παιδιά μου να ακούσουν τραπ, απορώ γιατί δεν τα απαγορεύουν»

Ο Ζαφείρης Μελάς δήλωσε ότι δεν συνεργαζόταν ποτέ με τράπερ.

Ο βραβευμένος ως κορυφαίος βιοκαλλιεργητής της Ε.Ε, Θωμάς Μόσχος, σε καλλιέργεια χωρίς λίπασμα στη Φωτεινή Καστοριάς!

Ο βραβευμένος ως κορυφαίος βιοκαλλιεργητής της Ε.Ε, Θωμάς Μόσχος με #KWS_INTELIGENS, σε…

Κως: Σημάδια πάλης στο σώμα και ξανθές τρίχες στο σπίτι του 32χρονου Μπαγκλαντεσιανού

Γειτόνισσα λέει ότι τον είδε σε κατάσταση πανικού, να τρέχει έξω από το σπίτι της

Αστυνομικός σκότωσε την πρώην σύζυγό του στην Τουρκία σε κοινή θέα

Στη μέση του δρόμου το φονικό στην πόλη Προύσα για λόγους ζήλειας-…

Ο μαθητής που επέζησε από το τροχαίο δυστύχημα των Τεμπών έγινε αρχιμανδρίτης

Δυστύχημα Τεμπών: H ιστορία του μαθητή που επέζησε