O κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν καταλογίζει την εισβολή στην Ουκρανία στο ρωσικό λαό, αλλά στην ηγεσία του. “Είναι τραγικό να μιλάμε για πόλεμο στον 21ο αιώνα. Ασκούμε πολιτική αξιών” είπε.

Δεν ήταν δική μας επιλογή η διατάραξη των ελληνορωσικών σχέσεων, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη σκιά της απέλασης 12 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και της έντονης αντίδρασης της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με τη διατάραξη των ελληνορωσικών και ευρύτερα των ευρωρωσικών σχέσεων, αλλά μετά την εισβολή στην Ουκρανία ήταν αποτέλεσμα «συγκεκριμένης συμπεριφοράς».

«Η Ελλάδα δεν είχε καμία άλλη επιλογή, υπερασπίστηκε τις θέσεις της έναντι αναθεωρητικών αντιλήψεων και τις αρχές που παγίως εκφράζει, εναπόκειται στη Ρωσία να επιστρέψει στη διεθνή κοινότητα, κάτι που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι» δήλωσε στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν καταλογίζει την εισβολή στην Ουκρανία στο ρωσικό λαό, αλλά στην ηγεσία του. «Είναι τραγικό να μιλάμε για πόλεμο στον 21ο αιώνα. Ασκούμε πολιτική αξιών» είπε.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η χώρα μας έχει πολύ σαφή τοποθέτηση που πηγάζει από πάγιες αρχές της ελληνικής και ευρωπαϊκή πολιτικής. Στέκεται αλληλέγγυα στην Ουκρανία όπως και σε κάθε χώρα. Οι θέσεις της Ελλάδας έναντι της Ουκρανίας είναι οι ίδιες με τις θέσεις της για την Κύπρο. Σημασία έχει η μεγάλη εικόνα» ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, έχει ενδιαφέρον για την ομογένεια στην παράκτια ζώνη της μαύρης Θάλασσας που ζει στην περιοχή επί αιώνες. «Σε ταξίδι μου είχα παρακαλέσει τη ρωσική πλευρά να δείξει ιδιαίτερη προσοχή για τους ομογενείς. Το 2014 η Ρωσία είχε εκλάβει μια κηδεία ως στρατιωτική μονάδα και με βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 14 ομογενείς» υπενθύμισε.

Δεν μάς επετράπη να πάμε στη Μαριούπολη, έχω την αίσθηση, για να μη δούμε τι συμβαίνει εκεί… Μαζί με άλλες 37 χώρες ζητάμε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να γίνει έρευνα για τη συγκεκριμένη πόλη. Όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, δεν είναι αποδεκτό να επιστρέψουμε στον 20ο και τον 19ο αιώνα, δεν μπορούν να επιστρέψουμε στην εποχή της βαρβαρότητας, να σκοτώνονται άμαχοι να βομβαρδίζονται πόλεις να έρχονται μισθοφόροι στην Ευρώπη.

Η κ. Νιούλαντ εξέφρασε μια άποψη, ο αγωγός EastMed είναι alive and kicking (ολοζώντανος), σχολίασε εξάλλου ο κ. Δένδιας αναφερόμενος σε συνέντευξη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών στην «Καθημερινή».

«Λέει ότι ο αγωγός δεν είναι χρήσιμος στην τρέχουσα περίοδο. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος μέσω καλωδίων που έχει ακριβώς την ίδια όδευση… Είναι υπέρ του σχήματος 3+1 οι ΗΠΑ και βασίζουν πολλά σε αυτό» τόνισε.

Μέχρι η Τουρκία να άρει το casus belli, την απειλή πολέμου, η Ελλάδα δεν επιχαίρει για τους εξοπλισμούς της Τουρκίας, ξεκαθάρισε επίσης ο υπουργός.

Παρέπεμψε στη διεθνή συγκυρία για την στάση των ΗΠΑ στην προμήθεια F-16 στην Τουρκία. «Εμείς διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει τις βασικές παραμέτρους της εξωτερικής της πολιτικής με βάση το διεθνές δίκαιο. Το casus belli είναι παντελώς απαράδεκτο».

Πηγή: skai.gr

 

You May Also Like

Μετακίνηση εκτός δήμου: Για ποιους κωδικούς στα 13033 επιτρέπεται – Τί ισχύει για βενζινάδικα και μάρκετ

Μετακίνηση εκτός δήμου: Για ποιους κωδικούς στα 13033 επιτρέπεται – Τί ισχύει…

10 Έλληνες ηθοποιοί που έφυγαν από τη ζωή απρόσμενα σε νεαρή ηλικία

Table of Contents Hide 10 Έλληνες ηθοποιοί που έφυγαν από τη ζωή…

Γιωρίκας Πηλίδης: Με την μητέρα μου πουλήσαμε όλα τα χρυσαφικά της για να κατέβω σε αγώνες

Γιωρίκας Πηλίδης: Με την μητέρα μου πουλήσαμε όλα τα χρυσαφικά της για…

ΟΑΕΔ: Ποιοι και πώς υποβάλλουν αίτηση για 5.000 θέσεις ανέργων (2η επιχειρηματική ευκαιρία)

ΟΑΕΔ: Ποιοι και πώς υποβάλλουν αίτηση για 5.000 θέσεις ανέργων (2η επιχειρηματική…

Να μας «πνίξει» με πρόσφυγες απειλεί πάλι ο Ερντογάν – Τι εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές

Να μας «πνίξει» με πρόσφυγες απειλεί πάλι ο Ερντογάν – Τι εκτιμούν…

Φωτιά στο Πήλιο – Ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε όχημα

Δεν κινδύνευσαν κατοικημένες περιοχές

Έξαλλος ο Αντώνης Κανάκης στον αέρα του “Ράδιο Αρβύλα”: Ανοίξτε τώρα τα σχολεία!

Ο Αντώνης Κανάκης στο σημερινό επεισόδιο του “Ράδιο Αρβύλα”, δεν έκρυψε τον…

Αλλαγή ώρας: Αλλάζουν και οι ώρες κοινής ησυχίας – Τι πρέπει να ξέρετε

Τι δεν επιτρέπεται στις ώρες κοινής ησυχίας