Δήμος Γρεβενών: Δίνουμε φως στην Ιστορία και τους Αγώνες μας – Δύο σπουδαίες εκθέσεις που αξίζει να δεις (Βίντεο+Φωτογραφίες)

 

Ανοιχτές έως τις 10 Απριλίου 2022 και με είσοδο ελεύθερη για το κοινό θα είναι οι δύο παράλληλες ιστορικές εκθέσεις εθνικών κειμηλίων και τεκμηρίων που κοσμούν από τον περασμένο Οκτώβριο την πόλη των Γρεβενών.

Μέσα στους τέσσερις μήνες λειτουργίας τους, οι πραγματικά εντυπωσιακές αυτές εκθέσεις που είναι αφιερωμένες στην 109η επέτειο απελευθέρωσης των Γρεβενών από τον τουρκικό ζυγό καθώς και στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου και έχουν γίνει πόλος έλξης εκατοντάδων επισκεπτών καθώς προβάλλουν ένα ιδιαίτερα πλούσιο και σπάνιο υλικό που απαρτίζεται από μοναδικά εθνικά κειμήλια και αρχειακά εκθέματα.

Το εμβληματικό προσωπείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, οι θρυλικές πιστόλες του καπετάν Γιαννούλα Ζιάκα, οι Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες εφημερίδες που εκδόθηκαν κατά τη περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, οι καλαίσθητες λιθογραφίες και χρωμολιθογραφίες ιστορικών γεγονότων που εκτίθενται, όπως και οι πανέμορφες στρατιωτικές μινιατούρες με συλλεκτικό αποτύπωμα, συνθέτουν μερικά από τα πολύτιμα εκθέματα που συμπεριλαμβάνονται στους εκθεσιακούς χώρους, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες.

Μάλιστα, τα ξεχωριστά αυτά εθνικά κειμήλια, πλαισιώνονται αρμονικά από λάβαρα, διεμβολές αριστείας, μετάλλια, ξίφη, παλάσκες, τυφέκια και καριοφίλια αλλά και από ρεαλιστικά πορτρέτα και παραστάσεις που επιμελήθηκε με καλλιτεχνική μαεστρία ο Σιατιστινός ζωγράφος Κώστας Ντιός. Χαρακτηριστικό του έργο, μεταξύ άλλων, είναι η ολόσωμη απεικόνιση του Γρεβενιώτη οπλαρχηγού Θεόδωρου Ζιάκα, ο οποίος πρωτοστάτησε στην Επανάσταση της Δυτικής Μακεδονίας του 1854, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στην ιστορική Μάχη του Σπηλαίου.

 Η πρώτη έκθεση με τίτλο «Η Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία» φιλοξενείται στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Δημαρχείου επί της οδού Κωνσταντίνου Ταλιαδούρη, ενώ η δεύτερη έκθεση που φέρει τον τίτλο «Αγώνες για την Ελευθερία», εδρεύει στον εκθεσιακό χώρο πολιτισμού Νικολάου και Ελένης Καρναβά, επί της συμβολής των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και ιατρού Νικολάου Καρναβά.

«Καλούμε όλους τους Δυτικομακεδόνες και όχι μόνο, να επισκεφθούν τις σπουδαίες αυτές εκθέσεις του τόπου μας καθώς παρουσιάζουν με τον καλύτερο τρόπο όλη την ταραχώδη και συνάμα ηρωική εκείνη περίοδο από τα προεπαναστατικά χρόνια έως τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους. Στόχος μας είναι να δώσουμε φως στην ιστορία και τους αγώνες μας όπως οφείλουμε στους προγόνους μας και βεβαίως στις νέες γενιές», τονίζει από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι εκθέσεις συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Γρεβενών και τον Σύλλογο Φίλων Φιλαρμονικής Γρεβενών «Ο Ορφεύς», λειτουργώντας σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που όρισε η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι εκθέσεις λειτουργούν καθημερινά από Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες 09:30-14:00 και 17:30-21:00 και την Κυριακή με συνεχόμενο ωράριο, 10:30-17:30, ενώ τη Δευτέρα και το Σάββατο είναι κλειστές.

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

ΕΚΑΣΔΥΜΗ παρουσίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και των υπεύθυνων των τμημάτων του ΑΣ Καστοριάς

Την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Α.Σ.…

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια» από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,…

Υπογραφή εκτέλεσης έργου «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου προς Σιδηροχώρι», από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Την  σύμβαση εκτέλεσης του έργου: «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου…

51η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  με τηλεδιάσκεψη

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας υπόψη: α)…

Ενεργειακές Κοινότητες:αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις και πολίτες κάνουν πράξη τη Δίκαιη Μετάβαση

  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης The Green…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της…

Νέος εξοπλισμός για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας πραγματοποίησαν στις 15 Σεπτέμβρη 2022, ο Aντιπεριφερειάρχης…