Δήμος Γρεβενών: Μεγάλη έκθεση εθνικών κειμηλίων και τεκμηρίων εγκαινιάζεται ανήμερα των “Ελευθερίων” – «Τα Γρεβενά είναι και φιλοδοξούν να παραμείνουν μια πόλη με ανοιχτούς ορίζοντες» τονίζει ο Δήμαρχος Γιώργος Δασταμάνης

 

«Τα Γρεβενά είναι και φιλοδοξούν να παραμείνουν μια πόλη με ανοιχτούς ορίζοντες, οπού τα έργα ειρήνης, παιδείας, ιστορίας και πολιτισμού θα τιμούνται δεόντως», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος κ.Γιώργος Δασταμάνης με αφορμή την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκθεση κειμηλίων και τεκμηρίων για την ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην πόλη των Γρεβενών.

Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη έκθεση, φιλοξενούμενη σε δυο διαφορετικούς θεματικούς χώρους, θα προβάλει ένα ιδιαίτερα πλούσιο υλικό που χρονολογείται από τα προεπαναστατικά χρόνια και την προετοιμασία της απελευθέρωσης των Ελλήνων, κορυφώνεται με την Επανάσταση του 1821, συνεχίζει με την επανάσταση του 1854 στη Δυτική Μακεδονία αναδεικνύοντας την προσωπικότητα του Γρεβενιώτη οπλαρχηγού Θεόδωρου Ζιάκα και εκτείνεται από τον ατυχή πόλεμο του 1897 έως τα χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913.

Έτσι, στο πλαίσιο των λαμπρών εορτασμών που διοργανώνει ο Δήμος Γρεβενών για τα “Ελευθέρια” της πόλης αλλά και για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Οκτωβρίου 2021, ανήμερα της 109ης Επετείου Απελευθέρωσης των Γρεβενών από τον τουρκικό ζυγό, η τελετή των εγκαινίων της μεγάλης αυτής έκθεσης, η οποία συνδιοργανώνεται με τον Σύλλογο Φίλων Φιλαρμονικής Γρεβενών «Ο Ορφεύς».

Η πρώτη θεματική με τίτλο «Η Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία», θα φιλοξενείται στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Δημαρχείου επί της οδού Κωνσταντίνου Ταλιαδούρη, ανοίγοντας τις πύλες της για το κοινό στις 12 και μισή το μεσημέρι μετά το πέρας της παρέλασης.

Λίγο αργότερα, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνουν τα εγκαίνια της δεύτερης θεματικής που φέρει τον τίτλο «Αγώνες για την Ελευθερία» και θα βρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο Νικολάου και Ελένης Καρναβά στη συμβολή των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και ιατρού Νικολάου Καρναβά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στους χώρους της έκθεσης θα εκτεθούν εθνικά κειμήλια και τεκμήρια από τις συλλογές Βασιλείου Νικόλτσιου και Βαγγέλη Νικόπουλου, υλικό από το αρχείο του Διονύση Στεργιούλα καθώς και οι στρατιωτικές φιγούρες και ιστορικές μινιατούρες του Αθανασίου Ζηβώνη.

Πρόκειται για σπάνια εθνικά κειμήλια, ξεχωριστά τεκμήρια της κάθε εποχής, γραπτές μαρτυρίες και σπάνια έργα τέχνης, που μαρτυρούν τον απόηχο των γεγονότων και συνθέτουν ένα γοητευτικό ταξίδι ιστορίας και τέχνης, ενώ ταυτόχρονα η πλούσια εκατονταετία παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό μέσα από στοιχεία που δόμησαν τον Νεότερο Ελληνισμό.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις θα συμμετέχει ο Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς & Οπλισμού Μεσολογγίου «Ο Λιάρος» και η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας».

Κλείνοντας, επισημαίνεται ότι η τελετή των εγκαινίων όπως και όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Δήμου Γρεβενών για τα Ελευθέρια της πόλης αλλά και για τα 200 χρόνια από το 1821, θα πραγματοποιηθούν με την πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια» από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,…

Υπογραφή εκτέλεσης έργου «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου προς Σιδηροχώρι», από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Την  σύμβαση εκτέλεσης του έργου: «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου…

51η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  με τηλεδιάσκεψη

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας υπόψη: α)…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της…

Ενεργειακές Κοινότητες:αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις και πολίτες κάνουν πράξη τη Δίκαιη Μετάβαση

  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης The Green…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Νέος εξοπλισμός για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας πραγματοποίησαν στις 15 Σεπτέμβρη 2022, ο Aντιπεριφερειάρχης…