Δήμος Καστοριάς: Οδηγίες για την Εποχιακή Γρίπη 2018-2019

Το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγή της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού Τουρισμού του Δήμου Καστοριάς ενημερώνει τους πολίτες του Δήμου ότι:

Οι τοπικοί εποχικοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασσικούς τρόπους (π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων, μέτρα ατομικής υγιεινής κλπ).

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2018-2019 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ 

Στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών χορηγείται η μισή δόση του τριδύναμου εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου (τριδύναμου ή τετραδύναμου).

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου.

 • Βρέφη και παιδιά ηλικίας < 9 ετών, τα οποία εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα < 9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης, χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.
 • Σε βρέφη ηλικίας >= 6 μηνών, χορηγούνται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις νέες οδηγίες από το FDA και την ΕΜΑ.

 

ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:

 1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
 2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
 3. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
 • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.
 • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
 • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
 • Μεταμόσχευση οργάνων.
 • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
 • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
 • Χρόνια νεφροπάθεια.
 • Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα.
 1. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
 2. Λεχωίδες.
 3. Θηλάζουσες.
 4. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) μεγαλύτερο των 40 kg/m2.
 5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
 6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
 7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο – Μάρτιο).
 8. Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

 

Επιπρόσθετα, ενημερώνουμε ότι πραγματοποιείται συνταγογράφηση και διενέργεια του εμβολίου στους ανασφαλίστους καθώς και η διενέργεια σε ασφαλισμένους που έχουν στην κατοχή τους το εμβόλιο. Για τους εμβολιασμούς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στο Κοινωνικό Ιατρείο του τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας  της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Καστοριάς, στην οδό Παλαιολόγου 1, στον πρώτο όροφο, γραφείο 8, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00π.μ. έως 1:00μ.μ..

 

Πληροφορίες: Καρκαρέτσου Βικτωρία και  Σιαραφέρα Αλεξάνδρα, στα τηλέφωνα 24670 21027 και 24670 21028

 

You May Also Like

Πολλές οι ενέργειες και οι συμμετοχές σε δράσεις από το Σύλλογο Νεφροπαθών Π.Ε. Καστοριάς

Πολλές οι ενέργειες   και οι συμμετοχές σε δράσεις από το Σύλλογο…

Δήμος Καστοριάς: Σε εξέλιξη το πρόγραμμα πλύσης των κάδων απορριμμάτων

Δήμος Καστοριάς: Σε εξέλιξη το πρόγραμμα πλύσης των κάδων απορριμμάτων 

Πώς η θεραπευτική άσκηση καταπολεμά τον πονοκέφαλο; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πώς η θεραπευτική άσκηση καταπολεμά τον πονοκέφαλο; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc…

«Όχι» από Γώγο σε πασχαλινή έξοδο και άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα

«Όχι» από Γώγο σε πασχαλινή έξοδο και άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα

Έπεσε η αυλαία της 32ης Εμποροβιοτεχνικής & Γεωργικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας

Έκλεισε τις πύλες της το βράδυ της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου 2016 η…

15 συγκινητικές φωτογραφίες όπως γιόρταζαν παλιά το Πάσχα στην Ελλάδα

15 συγκινητικές φωτογραφίες όπως γιόρταζαν παλιά το Πάσχα στην Ελλάδα

Ποιος θα είναι ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Καστοριά;

Ποιος θα είναι ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις  της…