ΔΑΟΚ Καστοριάς:  Νέα εστία γρίπης των πτηνών στη γειτονική Βουλγαρία

Σύμφωνα με το αρ.πρωτ.185568/11148/25-10-2017 έγγραφο του Τμήματος Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Καστοριάς, το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώθηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογένειας (ΗΡΑΙ Η5Ν8) στη γειτονική Βουλγαρία. Τα κρούσματα συνεχίζουν αμείωτα και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά τα τελευταία κρούσματα και λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της νόσου το αντίστοιχο περσινό διάστημα, είναι προφανές ότι την προσεχή περίοδο ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας καθίσταται ιδιαίτερα αυξημένος σε συνάρτηση και με τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας. Ως εκ τούτου προκειμένου σε αυτή τη φάση να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία και να ενισχυθεί το σύστημα εποπτείας και άμεσης ανταπόκρισης, είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη διατήρηση και εκτροφή πτηνών να συνεχίσουν να βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση υποχρεωτική είναι η άμεση κοινοποίηση οποιασδήποτε υψηλής νοσηρότητας, θνησιμότητας ή σημαντικής μείωσης της παραγωγής στις εκμεταλλεύσεις ορνίθων προς το Τμήμα Κτηνιατρικής ώστε να διενεργηθούν οι απαραίτητες δειγματοληψίες και εργαστηριακές εξετάσεις.

Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, από όλους τους πτηνοτρόφους και τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών, στην υποχρεωτική εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων βιοασφάλειας.

  • «Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών :
  • Σε ανοιχτούς χώρους εκτροφών (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λ.π) σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
  • Σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας».

(άρθρο 1 Υ.Α. 1503/50776/09.05.2017 ΦΕΚ Β΄1677: Τροποποίηση της με αριθ. 258971/26-8-2008 ΦΕΚ Β΄1785, απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών», όπως ισχύει).

  • « Απαγορεύεται η συγκέντρωση πουλερικών και άλλων πτηνών σε υπαίθριες εκθέσεις, αγορές, θεάματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις και η διοργάνωση εκθέσεων και διαγωνισμών αυτών σε υπαίθριους και ελευθέρους χώρους»
  • « Κάθε εγκατάσταση στην οποία διατηρούνται πτηνά, όπως αυτά καθορίζονται στο άρθρο 2 της υπ΄αριθμ.2005/744/ΕΚ απόφασης της Επιτροπής της Ε.Ε. και τα καταστήματα πώλησης πτηνών και πουλερικών, υποχρεούνται στην άμεση λήψη μέτρων που θα μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στα διατηρούμενα σε αιχμαλωσία άγρια πτηνά (μόνιμη διατήρηση των πτηνών σε κλωβούς όλα τα ανοίγματα και η οροφή των οποίων θα αποτρέπουν την επαφή με άγρια πτηνά με τη χρήση κατάλληλων προστατευτικών μεταλλικών ή από άλλο υλικό κατασκευασμένων διχτύων με μικρό άνοιγμα, ή άλλων μέσων που θα επιτυγχάνουν αυτό τον σκοπό».

(Υ.Α. 258971/26-8-2008 ΦΕΚ Β΄1785 Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, άρθρο 2: Μέτρα προστασίας πτηνών ζωολογικών κήπων, καταστημάτων πώλησης πτηνών και πουλερικών σε λαϊκές αγορές)

Όλοι οι πολίτες, υπάλληλοι υπηρεσιών και ιδιωτικών φορέων που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών κλπ), σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου (άγρια πτηνά) να ειδοποιούν άμεσα το Τμήμα Κτηνιατρικής, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες δειγματοληψίες.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με το Τμήμα Κτηνιατρικής και αρμόδιοι κτηνίατροι είναι:

  • Γκόγκης Χρήστος: 2467071799 και 2467021978
  • Δημοπούλου Σμαράγδα: 2467071799 και 2467076023

Τέλος σύμφωνα με  εγκύκλιο της αρμόδιας κεντρικής Δ/νσης του Υπουργείου Υγείας για την παροχή οδηγιών για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό, επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, κτηνίατροι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά και ενδεχομένως εκτεθούν σε ιό της γρίπης των πτηνών, συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου και συνιστάται ο εμβολιασμός τους κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους και όχι ως μέτρο ατομικής προστασίας.

 

 

You May Also Like

Δρομολόγια ΚΤΕΛ Καστοριάς προς κ από Γρεβενά – Ιωάννινα

Ανακοίνωση για τροποποίηση δρομολογίων από τα ΚΤΕΛ Καστοριάς

Γ. Κασαπίδης: «Ζητώ την ενεργοποίηση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας κατά της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία»

Γ. Κασαπίδης: «Ζητώ την ενεργοποίηση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας κατά της ανεργίας στη…

Ιδρύεται στην Καστοριά δομή φιλοξενίας ατόμων πασχόντων από ψυχικές ασθένειες

Ιδρύεται στην Καστοριά δομή φιλοξενίας ατόμων πασχόντων από ψυχικές ασθένειες

Ευχαριστήριο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς προς τα ΕΛΤΑ  Α.Ε. Καστοριάς

Ευχαριστήριο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς προς τα ΕΛΤΑ  Α.Ε. Καστοριάς

Συζητήσεις του κ. Αγγελή με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τον Γεν. Γραμ. Δημ. Τάξης για την επίσπευση της ανέγερσης του νέου Αστυνομικού Μεγάρου

Ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής παρευρέθηκε στη Μικρολίμνη Πρεσπών όπου πραγματοποιήθηκαν…

Οριστικά στην εκκλησία της Ελλάδας οι Νέες Χώρες – Η Δυτική Μακεδονία θα υπάγεται και πνευματικά στην Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκλεισε οριστικά το θέμα των Μητροπόλεων των Νέων…

Εθελοντική αιμοδοσία στην Καστοριά για τους πλημμυροπαθείς

Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καστοριάς