Από τις 08 έως 10 Απριλίου 2016 ομάδα Ελβετών παλαιοπεριβαλλοντολόγων από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Βέρνης, με επικεφαλή τον Καθηγητή Andre Lotter, πραγματοποίησε σειρά δειγματοληψιών από τον πυθμένα της Λίμνης Ορεστίδας, με την αξιοποίηση ειδικού εξοπλισμού, σε συνέχεια σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Καστοριάς, το οποίο ασκεί της αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης για την περιοχή προστασία της φύσης της λίμνης.

Η ερευνητική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος, που αφορά τις λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας και στοχεύει στη συλλογή στοιχείων προκειμένου να αξιοποιηθούν στην ανασύνθεση του περιβάλλοντος της περιοχής κατά την προϊστορική περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, η εργαστηριακή ανάλυση των ιζημάτων από τον πυθμένα της λίμνης αναμένεται να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την κλιματολογική εξέλιξη και την ανάπτυξη της βλάστησης της περιοχής – πιθανώς ακόμα και σε ετήσια βάση – για πολλές χιλιάδες χρόνια πριν τη σημερινή εποχή.

Τα αποτελέσματα των παραπάνω παλαιοπεριβαλλοντικών μελετών θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο υλοποίησης ενός διεθνούς ερευνητικού προγράμματος, το οποίο σχεδιάζεται από τα Πανεπιστήμια της Βέρνης και της Ζυρίχης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας και αφορά στη μελέτη των λιμναίων προϊστορικών οικισμών της Νότιας Βαλκανικής.

Σημαντικό κομμάτι των δράσεων αφορά στην ανασύνθεση του παλαιοπεριβάλλοντος της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας κατά τη Νεολιθική Εποχή (6.500 – 3.200 π.Χ.) και τη συσχέτιση των δεδομένων με τα στοιχεία από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στους λιμναίους οικισμούς του Δισπηλιού Καστοριάς αλλά και αυτών που έχουν εντοπιστεί από το σωστικό ανασκαφικό έργο της ΕΦΑ Φλώρινας στο Ορυχείο Πεδίου Αμυνταίου της ΔΕΗ.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Καστοριάς Καστοριάς κα Ε. Αμπαρτζάκη (τηλ. 2467 350266) και κο Σ. Παπαδόπουλο (τηλ. 2467 350380).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δήλωση Ολυμπίας Τελιγιορίδου για το άνοιγμα των σχολείων: Εκεί που σταματάει η λογική, αποφασίζει η κ. Κεραμέως

      Δήλωση Ολυμπίας Τελιγιορίδου για το άνοιγμα των σχολείων: Εκεί…

Αντωνίου Μαρία: ΄΄Όλη η Καστοριά και η Ελλάδα ολόκληρη είναι στο πλευρό σας΄΄.

Αντωνίου Μαρία: ΄΄Όλη η Καστοριά και η Ελλάδα ολόκληρη είναι στο πλευρό σας΄΄.

Το εγκόλπιο Ημερολόγιο έτους 2021, της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς/ Παρουσίαση: Γιώργος Τ. Αλεξίου

Το εγκόλπιο Ημερολόγιο έτους 2021, της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς/ Παρουσίαση: Γιώργος Τ.…

Γρηγόριος Γρηγοριάδης:”Η θυσία του Ανθυπολοχαγού Παύλου, σηματοδότησε τον αγώνα και ξεσήκωσε τον λαό μας από τον εθνικό λήθαργο”

Θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στη Νούλη Σπυροπούλου και όλους όσοι συμμετείχαν

Διευκρινήσεις σχετικά με την πυροσβεστική διάταξη 20/2024 για τον καθαρισμό οικοπέδων

[Τοπική Κοινότητα Καστανοφύτου] Διευκρινήσεις σχετικά με την πυροσβεστική διάταξη 20/2024 για τον καθαρισμό οικοπέδων

Επιστολή του Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου για το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Δ.Ε. Ίωνος Δραγούμη από τη μετακίνηση του Αγροτικού Ιατρού

Επιστολή του Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου για το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Δ.Ε.…

7 λάθη που σχεδόν όλοι κάνουμε στο μπάνιο και στο ντους

  7 λάθη που σχεδόν όλοι κάνουμε στο μπάνιο και στο ντους

Δ.Τ. Αυτοψία του Δημάρχου Καστοριάς στις εργασίες του εσωτερικού παραλίμνιου δρόμου. Έως την Παρασκευή θα δοθεί στην κυκλοφορία

Αυτοψία  στις εργασίες που υλοποιούνται στον εσωτερικό παραλίμνιο δρόμο, πραγματοποίησε σήμερα  Δευτέρα…