Μια γενναία απόφαση παίρνει το υπουργείο Οικονομικών παραδεχόμενη το λάθος του και διορθώνοντάς το. Το ποινολόγιο της εφορίας για μη έκδοση αποδείξεων ξαναγίνεται αυστηρό μετά τη μεγάλη φοροδιαφυγή που διαπιστώνεται στον συγκεκριμένο τομέα αφού συμφέρει τους επαγγελματίες να πληρώνουν τα αστεία πρόστιμα.

Έτσι, επανέρχονται οι αυστηρές κυρώσεις. Με τροπολογία που θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα καπνικά προϊόντα, επαναφέρει τις διατάξεις του κώδικα φορολογικών διαδικασιών για κάθε μια απόδειξη που διαπιστώνεται ότι δεν έχει εκδοθεί, προσαρμοσμένες όμως σε πιο λογικά επίπεδα.
Οι διατάξεις αυτές προέβλεπαν συγκεκριμένα την επιβολή προστίμου 250 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο παραβάτης τηρούσε απλογραφικά βιβλία, ή προστίμου 500 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας τηρούσε διπλογραφικά βιβλία.
Τα ποσά αναμένεται να αναπροσαρμοστούν στα 100 – 150 ευρώ για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και στα 250 – 300 ευρώ για τις εταιρίες με διπλογραφικά βιβλία.


Με βάση τον κώδικα, σε περίπτωση που η αποκρυβείσα αξία συναλλαγής υπερέβαινε τις 5.000 ευρώ επιβαλλόταν πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας αυτής.
Τα πρόστιμα αυτά καταργήθηκαν από τα μέσα Οκτωβρίου του 2015, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 4337/2015.

Με την τροπολογία, θα προβλέπεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα επανέρχονται σε ισχύ πιθανότατα από τον Αύγουστο προσαρμοσμένα ανάλογα και για τις μεγάλης αξίας μη εκδοθείσες αποδείξεις.


Την διόρθωση του λάθους αυτού που έχει εκτοξεύσει την φοροδιαφυγή στα πλέον τουριστικά νησιά του Αιγαίου πάνω από το 50%, είχε ανακοινώσει προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης.

Σε δεύτερη τροπολογία που θα συνοδεύσει αυτή της επαναφοράς των προστίμων για τις αποδείξεις, το υπουργείο οικονομικών θα θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) και την υποχρέωση όλων ανεξαιρέτως των επιτηδευματιών να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γ.Γ.Π.Σ. τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν.

Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή που διαπράττεται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων και τιμολογίων αλλά και τα φαινόμενα χρήσης αδήλωτων ταμειακών μηχανών.

Όλες οι ταμειακές μηχανές on line με το Taxis

Στην on line σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το Taxis προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Οι επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι να προχωρούν σ’ αυτήν την ηλεκτρονική διασύνδεση προκειμένου σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζει το κράτος όλες τις συναλλαγές που γίνονται.

Σύμφωνα με την τροπολογία θα προβλέπεται η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών (TAXIS), καθώς επίσης και την υποχρέωση των επιτηδευματιών που δεν έχουν ταμειακές μηχανές ή άλλους φορολογικούς μηχανισμούς να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην ΓΓΠΣ τα δεδομένα των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων. Η τροπολογία αυτή ήταν έτοιμη από τον Ιανουάριο, αλλά η κατάθεσή της είχε «παγώσει» με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών.

Η τροπολογία θα ορίζει, συγκεκριμένα, ότι:

α) Όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και όλα τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες θα υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στις πληροφοριακές υποδομές της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών τα δεδομένα όλων των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν (π.χ. των παραστατικών που σχετίζονται με χονδρικές ή λιανικές συναλλαγές), ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσής τους (ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα).

β) Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν η έκταση εφαρμογής και οι ειδικότερες υποχρεώσεις των συναλλασσομένων (φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων), η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των δεδομένων, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη διαβίβασή τους.

γ) Υπεύθυνη για τη διαβίβαση, την επεξεργασία, τη διαχείριση και τη διάθεση των δεδομένων των συναλλαγών είναι η Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της ΓΓΔΕ.

δ) Για κάθε συναλλαγή για την οποία ο υπόχρεος δεν διαβιβάζει τα δεδομένα της θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

ε) Το νομοθετικό κενό που είχε δημιουργηθεί από την 1η/1/2015, με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 4308/2014 για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα [με τις οποίες καταργήθηκαν οι εξουσιοδοτικές διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 26 του ν. 3943/2011, με συνέπεια να μην είναι δυνατή πλέον η έκδοση υπουργικής απόφασης για την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών από τις ταμειακές μηχανές στον εξυπηρετητή (server) που βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικών Υπηρεσιών] καλύπτεται με επαναφορά της εξουσιοδοτικής διάταξης. Ηλεκτρονική διαβίβαση και e-συναλλαγές

Oι νέες διατάξεις έχουν ως στόχο να καταστήσουν υποχρεωτική την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων όλων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων στη ΓΓΠΣ και ταυτόχρονα να δώσουν τη δυνατότητα στο ΥΠΟΙΚ να αποφασίζει ευθέως για τον τρόπο διαβίβασης των δεδομένων όλων των συναλλαγών, ώστε το μέτρο αυτό να «δέσει» με μια εξίσου σημαντική διαρθρωτική παρέμβαση που ετοιμάζεται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καθιέρωση της υποχρέωσης διενέργειας συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα μεταξύ των οποίων και με «πλαστικό χρήμα».

Επιπλέον, με την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενων παραστατικών στη ΓΓΠΣ ακόμη και οι επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι θα γίνονται πιο αποτελεσματικοί, καθώς θα δίνεται η ευχέρεια άμεσου εντοπισμού συναλλαγών για τις οποίες είτε δεν έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία είτε έχουν εκδοθεί αποδείξεις από αδήλωτες ταμειακές μηχανές είτε έχουν εκδοθεί πλαστά τιμολόγια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ράνια Τζίμα: Δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την οργή της για τους «Σπαρτιάτες»

«Να ακούμε αρχηγό κόμματος να ευχαριστεί καταδικασμένο… περαστικά μας!»

Επιδοτήσεις έως 50.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ σε αγρότες με πτυχίο

Έως 50.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας…

ΑΑΔΕ: Τι προβλέπει η συνολική ρύθμιση για ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

ΑΑΔΕ: Τι προβλέπει η συνολική ρύθμιση για ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

Τρίκαλα: Φαρμακείο έγινε viral για τον τρόπο που κάνει τα rapid test (video)

Τρίκαλα: Φαρμακείο έγινε viral για τον τρόπο που κάνει τα rapid test…

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ζωή χωρίς κορωνοϊό δε θα ξαναζήσουμε, τα νέα μέτρα είναι για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ζωή χωρίς κορωνοϊό δε θα ξαναζήσουμε, τα νέα μέτρα είναι…

ΟΑΕΔ: Μεγάλη αύξηση των ανέργων μέσα σε ένα χρόνο

ΟΑΕΔ: Μεγάλη αύξηση των ανέργων μέσα σε ένα χρόνο

ΟΑΕΔ: Όλη η προκήρυξη για την νέα κοινωφελή εργασία

ΟΑΕΔ: Όλη η προκήρυξη για την νέα κοινωφελή εργασία

Μητσοτάκης: Στόχος μου να εξαντλήσω την τετραετία αλλά δεν επιθυμώ μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο

Μητσοτάκης: Στόχος μου να εξαντλήσω την τετραετία αλλά δεν επιθυμώ μια παρατεταμένη…

Πριμ έως 50.000 ευρώ σε πτυχιούχους που θα μπουν στην παραγωγή

Πριμ έως 50.000 ευρώ σε πτυχιούχους που θα μπουν στην παραγωγή