Δερμιτζάκης: Μόνο στην Ελλάδα αυξάνονται τα κρούσματα παρά το lockdown

Τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, αλλά και διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, σχολίασε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο καθηγητικής γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όπως εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης, δεν υφίσταται καμία «χαλάρωση» των μέτρων, αλλά αντιθέτως υπάρχει αναπροσαρμογή στο μοντέλο συμπεριφοράς των πολιτών.

«Σκοπός είναι να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε χώρους με χαμηλή μεταδοτικότητα. Το lockdown δεν λειτουργεί στη παρούσα φάση. Αν όμως συμπεριφορές που λαμβάνουν χώρα σε εσωτερικούς χώρους, μεταφερθούν συντονισμένα σε εξωτερικούς χώρους, με χαμηλά ποσοστά διασποράς, τότε ίσως δούμε μείωση των κρουσμάτων«, τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον καθηγητή, η χώρα βρίσκεται στην χειρότερη περίοδο, όσον αφορά τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι έχουν μειωθεί οι καταγεγραμμένοι θάνατοι, γεγονός που οφείλεται και στη διαδικασία των εμβολιασμών.

«H Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που με καθεστώς lockdown, εξακολουθεί να έχει τόσο υψηλά κρούσματα. Κανονικά θα έπρεπε να επιτραπεί η μεταφορά από δήμο σε δήμο, καθώς τα αστικά κέντρα είναι δυσανάλογα, και ο πληθυσμός συσσωρεύεται σε πλατείες», πρόσθεσε ο καθηγητής γενετικής.

Παραδέχτηκε βέβαια, ότι δεν μπορεί να γίνει σωστό «άνοιγμα», αν πρώτα δεν υπάρξει μια «τίμια συμφωνία» από πλευράς πολιτών, ότι θα εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

«Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν και φθάσουμε τα 5.000 κρούσματα ημερησίως, δε θα μπορέσει να ανοίξει ούτε ο τουρισμός, ούτε η εστίαση. Το αποτέλεσμα θα είναι φέτος να έχουμε χειρότερη τουριστική περίοδο από πέρυσι», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης, για να συμπληρώσει ότι «εάν όμως η Ελλάδα καταφέρει μέχρι τα τέλη Μαΐου να εμβολιάσει το 40% του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες, θα μειωθεί ο δείκτης θετικότητας και θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια προσωρινή ανοσία της αγέλης», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

ΠΗΓΗ:https://www.larissanet.gr/

You May Also Like

Χατζηδάκης: Για τα Τέμπη θα υπάρξει κάθαρση

«Στα Τέμπη θα υπάρξει κάθαρση με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους»

Κυβερνητική αντεπίθεση για τις παρακολουθήσεις – Το απόγευμα η παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη

Του Δημήτρη Γκάτσιου Σε νέα φάση όξυνσης εισέρχεται το πολιτικό σκηνικό, με…

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Ενισχύουμε το εισόδημα των παραγωγών αναστέλλοντας το τέλος επιτηδεύματος

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Ενισχύουμε το εισόδημα των παραγωγών αναστέλλοντας το τέλος επιτηδεύματος

Οι βοσκότοποι στον αέρα, νέα κατανομή από τις Περιφέρειες

Ομολογία αποτυχίας στο θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων, συνιστά η νέα τροπολογία…

Σχολεία: Λήγει το Α΄ τετράμηνο σε Γυμνάσια και Λύκεια – Πώς θα δοθούν οι έλεγχοι

Σχολεία: Λήγει το Α΄ τετράμηνο σε Γυμνάσια και Λύκεια – Πώς θα…

Έτσι θα ανοίξει η εστίαση και τα καφέ: Oι κανόνες για τραπεζοκαθίσματα και τα «τσουχτερά» πρόστιμα

Έτσι θα ανοίξει η εστίαση και τα καφέ: Oι κανόνες για τραπεζοκαθίσματα…

Φωτιά τώρα σε Κεφαλονιά και Θάσο: Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Επιχειρούν και εναέριες δυνάμεις

Ατομα με αναπηρία: Υποδομές πρόσβασης σε 287 παραλίες

Θα κατασκευαστούν ειδικές θέσεις στάθμευσης, αποδυτήρια και διάδρομοι για ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλους τους χώρους

Γιώτα Χατζοπούλου: «Εκπαιδευτικός της χρονιάς» στην Ευρώπη μια Ελληνίδα από την Θεσσαλονίκη

Η εκπαιδευτικός από την Θεσσαλονίκη επιβραβεύτηκε Πανευρωπαϊκά για την αφοσίωση και τον δυναμισμό που έχει επιδείξει

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι τιμές του Φεβρουαρίου και ο φθηνότερος πάροχος

Οι τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος του Φεβρουαρίου ξεκινούν από 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα