#image_title

Στις προοπτικές και στις δυνατότητες της  Ενεργειακής Κοινότητας των ΤΟΕΒ Δυτικής Μακεδονίας για την τοπική κοινωνία και την οικονομία καθώς και για τον προγραμματισμό, πράξεις και ενέργειες που  έχει δρομολογήσει η Περιφερειακή Αρχή, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης στην δεύτερη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας των ΤΟΕΒ Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. 

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  η πρόσληψη ενός Νομικού Συμβούλου, εξειδικευμένου πάνω σε θέματα ενέργειας και θέματα αγοράς ενέργειας, με στόχο να αξιοποιηθεί  επενδυτικά το κονδύλιο των 3 εκατομμυρίων ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την Ενεργειακή Κοινότητα των ΤΟΕΒ Δυτικής Μακεδονίας.

 Τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου θα συμβάλουν στην ανάπτυξη υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας και  θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των ΤΟΕΒ Δυτικής Μακεδονίας και, κατ’  επέκταση, της γεωργικής παραγωγής της Περιφέρειας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα των υποδομών που θα υλοποιήσει η Ενεργειακή Κοινότητα, ώστε να πετύχει τον στόχο της που είναι η  εξοικονόμηση  της  ηλεκτρικής ενέργειας στο μέγιστο βαθμό μέχρι μηδενισμού του Ενεργειακού κόστους των γεωργικών καλλιεργειών στη Δυτική Μακεδονία.

Η Ενεργειακή Κοινότητα των ΤΟΕΒ είναι η  πρώτη αντίστοιχη  οργανωτική δομή  σε όλη την Ευρώπη που ένωσε τους ΤΟΕΒ  μίας Περιφέρειας σε ένα συλλογικό σχήμα, με σκοπό  αφενός να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας αναπτύσσοντας τις κατάλληλές, διαθέσιμες νέες τεχνολογίες  και αφετέρου,  μέσω της εξοικονόμησης  ενέργειας   να πιστοποιηθεί και το πρασίνισμα της γεωργικής παραγωγής.

 Μέσα  στις προτεραιότητες  του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας,  είναι και η επέκταση της συλλογικής δράσης  των ΤΟΕΒ και σε φυσικά πρόσωπα όπως των απλών παραγωγών και Κτηνοτρόφων, ώστε να έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν τα οφέλη της μείωσης του ενεργειακού κόστους στις γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητές τους. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας  των ΤΟΕΒ  υπογράμμισε: « Η Περιφερειακή Αρχή διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για   ένα υγιές περιβάλλον στον πρωτογενή τομέα, που θα στηρίζει τον παραγωγό και τον κτηνοτρόφο και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της Περιφέρειας. Η μείωση του κόστους άρδευσης θα εισφέρει τα μέγιστα στη διατήρηση του υπάρχοντος αγροτικού δυναμικού στην Περιφέρεια και θα συμβάλει στην διεύρυνση της πρωτογενούς δραστηριότητας. Η μετάβαση της περιοχής σε ένα νέο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα βελτιώσει το αγροτικό εισόδημα, κρίσιμες παράμετροι που καθορίζουν την παραμονή του αγροτικού πληθυσμού στις εστίες του».

You May Also Like

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…

Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά

Σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό…

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…

Ιλιγγιώδεις αυξήσεις μέχρι και στα καυσόξυλα: «Γρίφος» η θέρμανση των νοικοκυριών τον χειμώνα – Ποιος είναι ο φθηνότερος τρόπος

Table of Contents Hide Οι αυξήσεις στο πετρέλαιοΑδιέξοδο στο φυσικό αέριοΑσύμφορη η…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…