Πυρά από Νίκο Δένδια κατά Βερολίνου – Με διαρροές απαντάει η γερμανική κυβέρνηση

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στην Αθήνα, έπειτα από τον αποκλεισμό της Ελλάδας – για ακόμη μία φορά- από την διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης, η οποία αναμένεται στις 23 Ιουνίου.

Διάσκεψη για Λιβύη: «Κεραυνοί» από Δένδια κατά Βερολίνου

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference» και την Αλεξία Τασούλη, έκανε λόγο για «εμμονική τακτική» από τη Γερμανία, και υπογράμμισε το γεγονός ότι η χώρα μας αποκλείστηκε από την σημαίνουσα συνάντηση παρά το γεγονός ότι έχει ανοίξει πρεσβεία στην Τρίπολη και προξενείο στη Βεγγάζη.

Ο κ. Δένδιας μάλιστα αποκάλυψε ότι μετέφερε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης, κατά την επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του Χάικο Μάας. Ωστόσο, δεν έχει γίνει επίσημο διάβημα όμως, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καγκελαρία.

«Η Ελλάδα έχει απευθείας επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Πάρα ταύτα είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός πως η Γερμανία εμμένοντας εμμονικά σε μία τακτική, δε μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση. Αυτή τη δυσαρέσκεια την έχω διαμηνύσει στον συνάδελφό μου. Νομίζω πως αυτό θα γίνει και στο επίπεδο του πρωθυπουργού και σύντομα πρόκειται να συναντηθώ με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Γιαν Κούμπις για να του μεταφέρει το ίδιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Η ελληνική διπλωματία θεωρεί πως η συμμετοχή της Τουρκίας στη διάσκεψη δείχνει πως το Βερολίνο για ακόμα μία φορά δε θέλει να δυσαρεστήσει την Άγκυρα και δεν επιθυμεί η διάσκεψη να μετατραπεί σε πεδίο ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.

Η θέση της Γερμανίας

Το Βερολίνο προς ώρας δεν τοποθετηθεί επισήμως. Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλέστηκε ο ανταποκριτής του OPEN στη Γερμανία Παντελής Βαλασόπουλος, ανέφεραν πως «η Τουρκία έχει στρατό στη Λιβύη, ενώ η Ελλάδα δεν έχει. Αυτό που προέχει είναι να φύγουν από τη χώρα τα στρατεύματα, και οι μισθοφόροι και οι Τούρκοι».

Η Ανγκελα Μέρκελ σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του ζήτησε ανοιχτά να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από τη Λιβύη, ενώ το ίδιο έκανε και ο Χάικο Μαας από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επομένως, νούμερο ένα ζήτημα της διάσκεψης της 23ης Ιουνίου για το Βερολίνο είναι η απόσυρση μισθοφόρων και στρατού από την Τουρκία. Επομένως, για το Βερολίνο θέση στο τραπέζι της διάσκεψης έχει η χώρα που παρανόμως έχει στρατό στη Λιβύη παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και δεν έχει η Ελλάδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας δεν εκλήθη, ούτε στην προηγούμενη διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία είχε γίνει στις αρχές του 2020 και συγκεκριμένα στα μέσα Ιανουαρίου, σε ένα πολύ διαφορετικό διπλωματικό περιβάλλον. Τότε, ο εμφύλιος στη Λιβύη βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και η τουρκική εμπλοκή άρχισε να γίνεται εμφανής. Και τότε η γερμανική κυβέρνηση, παρά τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς, δεν είχε αναφερθεί στους λόγους μη κλήσης της χώρας μας στις εργασίες της διάσκεψης.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Αλέξης Γεωργούλης: «Θεοποιούμε τον θύτη»

«Έκρηξη» της Λιάνας Κανέλλη για το πώς αντιμετωπίζεται η καταγγέλλουσα

Άγιο Φως: Το Μεγάλο Σάββατο στις 6 μ.μ. φτάνει στην Ελλάδα με ειδική πτήση της Aegean

Θα μεταφερθεί με αεροσκάφη της Aegean και της Olympic Air σε 8 προορισμούς, εντός της ελληνικής επικράτειας

Δύο αδέλφια στην Κερκίνη παράγουν ένα νέο λευκό τυρί που φιλοδοξεί να γίνει εμβληματικό προϊόν της

Η Κερκινέλλα είναι το νέο τυρί από βουβαλίσιο γάλα

Θεσσαλονίκη: Αγόρι 4,5 ετών κατάπιε μεταλλικό παιχνίδι – Σφήνωσε στον οισοφάγο του

Το παιδί υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση

Market Pass: Πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές στους δικαιούχους

 Η συγκεκριμένη πληρωμή θα είναι και η τελευταία για όσους έχουν επιλέξει κατάθεση σε λογαριασμό

Εκλογές 2023: Τι κάνω αν δεν έχω ταυτότητα

Τα τέσσερα έγγραφα που μπορούν να επιδείξουν οι πολίτες στο εκλογικό κέντρο, αντί της ταυτότητας

Στο 31,52% η συμμετοχή στο 80% των εκλογικών τμημάτων

Διευκρινίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την καθυστέρηση που σημειώθηκε σε ό,τι αφορά την επίσημη ενημέρωση