Διαμαντοπούλου: Καταλήψεις σχολείων σαν αυτές της Ελλάδας δεν γίνονται σε καμία δυτική δημοκρατία

«Οταν στα 14 χρόνια σου θεωρείς δικαίωμά σου την κατάληψη, τον βανδαλισμό του δημοσίου χώρου και την αγνόηση των κανόνων, είναι σίγουρο ότι αυτό θα επηρεάσει τη διαδρομή σου και τη ζωή σου ως πολίτη» προειδοποιεί η πρώην υπουργός που ζητά αναπλήρωση της διδακτέας ύλης τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες
Την κριτική της για το φαινόμενο των καταλήψεων των σχολείων συνέχισε η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία μετά την ανάρτησή της την περασμένη Τετάρτη στην οποία πρότεινε σχέδιο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ημερών με μαθήματα ακόμα και τα Σαββατοκύριακα (εδώ), επανήλθε στο θέμα με άρθρο της στα «Νέα» την Παρασκευή.
Στο κείμενό της, που φέρει τον τίτλο «Η κατάληψη είναι μία ακραία μορφή διεκδίκησης», η κυρία Διαμαντοπούλου υποστηρίζει ότι η πανδημία είναι απλώς η πρόφαση για να γίνουν οι καταλήψεις που γίνονται ούτως ή άλλως κάθε χρόνο και σπεύδει να εκφράσει την ανησυχία της για αυτό το «φροντιστήριο» στείρου πολιτικού ακτιβισμού, όπως το χαρακτηρίζει.
Οι μικρές – μεγάλες ιστορίες της Αννας Διαμαντοπούλου Πατήστε εδώ «Οταν στα 14 χρόνια σου θεωρείς δικαίωμά σου την κατάληψη, τον βανδαλισμό του δημοσίου χώρου και την αγνόηση των κανόνων, είναι σίγουρο ότι αυτό θα επηρεάσει τη διαδρομή σου και τη ζωή σου ως πολίτη», γράφει η πρώην υπουργός Παιδείας, ενώ σε άλλο σημείο του κειμένου της παρατηρεί:
«Η κατάληψη είναι μία ακραία μορφή διεκδίκησης και με τα ελληνικά χαρακτηριστικά δεν συναντάται σε καμία δυτική δημοκρατία. Συνεπάγεται καταπάτηση του Συντάγματος και των νόμων της πολιτείας. Ανατρέφει πολίτες οι οποίοι δεν μαθαίνουν να συζητούν δημοκρατικά και να οργανώνουν τα αιτήματά τους, πολίτες που δεν δέχονται ότι σταματά η ελευθερία τους εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων».
Επίσης, η κυρία Διαμαντοπούλου επιμένει να τονίζει ότι συνιστά κοινωνική αδικία για τους μαθητές να χάνουν μάθημα –ιδίως τους λιγότερο προνομιούχους που δεν πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία– και επαναλαμβάνει το αίτημά της προς το υπουργείο Παιδείας, δηλαδή την υπουργό Νίκη Κεραμέως και την αρμόδια υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, για αναπλήρωση των μαθημάτων στις αργίες.
«Είναι απολύτως άδικο κυρίως για τους οικονομικά αδύναμους που δεν έχουν τη δυνατότητα εξωτερικής βοήθειας να τελειώνουν τη χρονιά σε διαφορετικές συνθήκες από άλλα σχολεία. Η αναπλήρωση της διδακτέας ύλης θα πρέπει να γίνει σε Σαββατοκύριακα και αργίες. Η πλειονότητα των εκπαιδευτικών η οποία αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες συνθήκες και δυσκολίες στο έργο της είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει θετικά το θέμα της αναπλήρωσης των μαθημάτων. Αρκεί να δοθεί η αυτονομία που χρειάζεται στους διευθυντές και στους συλλόγους διδασκόντων ώστε το κάθε σχολείο να προτείνει και να βρει τον δικό του τρόπο αναπλήρωσης των μαθημάτων», προτείνει η πρώην υπουργός.
Το άρθρο της κυρίας Διαμαντοπούλου στα «Νέα» έχει ως εξής:
Το φαινόμενο των καταλήψεων δεν είναι φυσικά κάτι νέο ούτε είναι μία αυθόρμητη κινητοποίηση μαθητών λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας.
Η πανδημία είναι η αφορμή για τις καταλήψεις του 2020. Κάθε χρόνο τα αιτήματα αλλάζουν αλλά ο χρόνος και το σκηνικό είναι το ίδιο.
Κάθε Οκτώβρη ή Νοέμβρη έχουμε κλείσιμο των σχολείων από μια μικρή ομάδα μαθητών, καταστροφή θρανίων και εξοπλισμού, παρεμπόδιση μαθητών και εκπαιδευτικών να μπουν στο σχολείο, και ένα σύνολο αιτημάτων που ξεκινούν από τις αίθουσες και φτάνουν μέχρι τους Αμερικάνους και τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό.
Το φροντιστήριο ενός στείρου πολιτικού ακτιβισμού αρχίζει. Θα πρέπει όμως να σταθούμε ιδιαίτερα στο φαινόμενο των σχολικών καταλήψεων. Οταν στα 14 χρόνια σου θεωρείς δικαίωμά σου την κατάληψη, τον βανδαλισμό του δημοσίου χώρου και την αγνόηση των κανόνων, είναι σίγουρο ότι αυτό θα επηρεάσει τη διαδρομή σου και τη ζωή σου ως πολίτη.
Η κατάληψη είναι μία ακραία μορφή διεκδίκησης και με τα ελληνικά χαρακτηριστικά δεν συναντάται σε καμία δυτική δημοκρατία.
Συνεπάγεται καταπάτηση του Συντάγματος και των νόμων της πολιτείας. Ανατρέφει πολίτες οι οποίοι δεν μαθαίνουν να συζητούν δημοκρατικά και να οργανώνουν τα αιτήματά τους, πολίτες που δεν δέχονται ότι σταματά η ελευθερία τους εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων.
Ολα τα παραπάνω εύκολα καταχωρούνται στις «συντηρητικές» απόψεις. Το Σύνταγμα, οι νόμοι, ο αμοιβαίος σεβασμός, η πειθαρχία, η συναίνεση, ο σεβασμός των κανόνων. Δεν συναντώνται στη δήθεν προοδευτική άποψη των υποστηρικτών των καταλήψεων. Είναι λοιπόν σημαντικό για την πρόοδο (αυτήν υπηρετούν οι προοδευτικοί) της κοινωνίας μας να αντιδράσουμε στο ετήσιο φαινόμενο με τη συνεργασία του πολιτικού συστήματος, της αυτοδιοίκησης και των εκπαιδευτικών.
Η αντιμετώπιση δεν μπορεί να είναι αστυνομική, δεν πρέπει να είναι τιμωρητική και πρέπει να βασίζεται σε δημοκρατική συνεννόηση και παιδαγωγική αντίληψη. Οι μαθητές οι οποίοι ψηφίζουν στα 16 τους θα πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά και κατά σχολείο για τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις τους και να τους εξηγηθούν οι δυνατότητες της χώρας για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να γίνει κυρίαρχο ζήτημα ότι η πολιτεία δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι μαθητές των δημόσιων σχολείων μπορούν να χάνουν διδακτικές ώρες και να μένουν πίσω από τους υπόλοιπους συμμαθητές τους.
Είναι απολύτως άδικο κυρίως για τους οικονομικά αδύναμους που δεν έχουν τη δυνατότητα εξωτερικής βοήθειας να τελειώνουν τη χρονιά σε διαφορετικές συνθήκες από άλλα σχολεία. Η αναπλήρωση της διδακτέας ύλης θα πρέπει να γίνει σε Σαββατοκύριακα και αργίες.
Η πλειονότητα των εκπαιδευτικών η οποία αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες συνθήκες και δυσκολίες στο έργο της είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει θετικά το θέμα της αναπλήρωσης των μαθημάτων.
Αρκεί να δοθεί η αυτονομία που χρειάζεται στους διευθυντές και στους συλλόγους διδασκόντων ώστε το κάθε σχολείο να προτείνει και να βρει τον δικό του τρόπο αναπλήρωσης των μαθημάτων. Τα προβλήματα στην εκπαίδευση είναι πολλά.
Βαθιές μεταρρυθμίσεις, επένδυση στους εκπαιδευτικούς, υποδομές και αύξηση του προϋπολογισμού, είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και για το μέλλον της χώρας. Το πολιτικό σύστημα τα γνωρίζει καλά, αλλά είναι θεμελιώδες να μην αποδεχόμαστε τη βία και την ανομία ως δήθεν μέσο αντιμετώπισής τους. Η βία και η ανομία διαβρώνουν και τη δημοκρατία και την κοινωνία
Πηγή: Protagon.gr
You May Also Like

Ζελένσκι: Είμαι πάντα έτοιμος να συναντήσω τον Πούτιν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ…

«Η ύπαρξη δεικτών –τηλεόραση – μεγάφωνο, δεν υποχρεώνει τον καταστηματάρχη της ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ να πληρώνει πνευματικά δικαιώματα»

Ανακοίνωση από τη Γραμματεία ΠΑΝΣΕΚΤΕ

Πώς και γιατί έσκασε η «βόμβα» του Μαρινόπουλου

Εσκασε η βραδυφλεγής «βόμβα» που έκαιγε για πάνω από ένα χρόνο στα…

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της αργίας της 25ης Μαρτίου

H ΓΣΕΕ και το  Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ),…

Νέα γυναικοκτονία στην Καβάλα: Σκότωσε τη σύζυγό του μέσα στο φαρμακείο της

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι, που είχε δύο ανήλικα παιδιά, αντιμετώπιζε προβλήματα.…

Οδηγός του ΚΤΕΛ Χρυσούπολης επιτίθεται σε μαθητή που δεν φορούσε μάσκα – Δείτε βίντεο

«Είσαι μάγκας; Άμα θα σε πλακώσω στις μπάτσες, θα σου πω εγώ…

Εκπαίδευση και προγράμματα ανέργων του ΟΑΕΔ στον τομέα του τουρισμού

Εκπαίδευση και προγράμματα ανέργων του ΟΑΕΔ στον τομέα του τουρισμού

Η τελική ρύθμιση για τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια

Η τελική ρύθμιση για τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ΑΣΕΠ και προσλήψεις, καβγάς στη Βουλή για τους μετακλητούς

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ΑΣΕΠ και προσλήψεις, καβγάς στη Βουλή για τους…