Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22.04.2016 στην ΠΕ Καστοριάς, η 2η συνάντηση των εταίρων του έργου GALETGreece/Albania Energy Tourism στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος Ελλάδας – Αλβανίας 2007-2013. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους για τους Έλληνες εταίρους ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Αλβανούς εταίρους είναι 85% και 15% αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πρόοδος των δράσεων σε Ελλάδα και Αλβανία ενώ τέθηκε το χρονοδιάγραμμα για τα υπολειπόμενα παραδοτέα μέχρι το τέλος του έργου.

Τα επιδεικτικά έργα που θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, περιλαμβάνουν την εγκατάσταση σταθμού φόρτισης (12) δώδεκα ηλεκτρικών ποδηλάτων και αγορά δεκαπέντε (15) συμβατικών ποδηλάτων για τοποθέτηση σε κεντρικό σημείο της πόλης, με στόχο να παροτρύνουν τον τουρίστα-επισκέπτη να περιηγηθεί περιφερειακά της λίμνης με έναν οικολογικό τρόπο. Περιλαμβάνουν επίσης την προμήθεια ηλιακού σκάφους που θα κινείται με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται μέσω της χρήσης φωτοβολταϊκών στοιχείων. Το ηλιακό σκάφος θα μπορεί να εξυπηρετεί έως και 8 επιβάτες οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε οικοπεριηγητικές διαδρομές στις παραλίμνιες περιοχές της Καστοριάς, εξερευνώντας το φυσικό κάλος της περιοχής. Επιπλέον, στις επιδεικτικές δράσεις περιλαμβάνεται και η μερική ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, με αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέα βελτιωμένης ενεργειακής απόδοσης, με στόχο τον περιορισμό των απωλειών θερμότητας και την εξοικονόμηση πετρελαίου θέρμανσης. Τέλος, ενημερωτική οθόνη που θα εγκατασταθεί στην είσοδο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, θα ενημερώνει τους τουρίστες για τις προαναφερόμενες πράσινες παρεμβάσεις στην περιοχή, οι οποίες μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα εξοικονομώντας ενέργεια. Παράλληλα, ο επισκέπτης θα έχει επιπλέον πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τον τρόπο χρήσης των ηλεκτρικών ποδηλάτων και του ηλιακού σκάφους.

Στόχοι του έργου GALET είναι:

– η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες,

– η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος,

– η ενίσχυση του ενεργειακού τουρισμού,

– η ευαισθητοποίηση της οικολογικής συνείδησης των πολιτών και τουριστών

Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 4.102.901,27 € εκ των οποίων τα 2.660.000,00 € αντιστοιχούν στην Ελληνική πλευρά και τα 1.442.901,27 € στην Αλβανική. Πιο συγκεκριμένα, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται στις 268.205,88 € και περιλαμβάνει την εγκατάσταση Ηλιακού σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων, την αγορά συμβατικών ποδηλάτων και ενός ηλιακού σκάφους και την Μερική ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της ΠΕ Καστοριάς.

Το εταιρικό σχήμα του έργου απαρτίζεται από τους κάτωθι εταίρους:

  • Περιφέρεια Ηπείρου (συντονιστής εταίρος)

  • Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας Αλβανίας

  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  • Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ)

  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

ΦΙΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝΑΓΟΡΙΩΝ & ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΣΤΕΡΕΣ ΚΩΣΤΑΡΑΖΙΟΥ

ΦΙΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝΑΓΟΡΙΩΝ & ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΣΤΕΡΕΣ ΚΩΣΤΑΡΑΖΙΟΥ

Κάλεσμα της Ελληνικής Ομοσπονδία Γούνας σε επιχειρήσεις για συμμετοχή στη “Fashion Week” της Κορέας

Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας ενημερώνει ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γούνας θα συμμετέχει…

Στις 13 Οκτωβρίου, η Καταβολή του Διατροφικού Επιδόματος Νεφροπαθών & Μεταμοσχευμένων

Στις 13  Οκτωβρίου, η Καταβολή του Διατροφικού Επιδόματος  Νεφροπαθών & Μεταμοσχευμένων

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η Συγκρότησης Επιτροπής Διαγωνισμού για το έργο «Συντήρηση οδοποιίας Σέρβια – Λάβα – Πλατανόρευμα», Προϋπολογισμού: 650.000,00 Ευρώ με Φ.Π.Α.

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η   Συγκρότησης Επιτροπής…

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην ιστορική Κλεισούρα για τους 280 σφαγιασθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

«Τιμήσαμε τη μνήμη των θυμάτων, μια ημέρα παρακαταθήκης για τις σημερινές γενιές,…

Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών: «Προτάσεις για στήριξη των επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού»

Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών: «Προτάσεις για στήριξη των επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού»

Ξεκίνησαν τα πλευρικά διόδια της Εγνατίας στην Καλαμιά έξω από την Κοζάνη – Το κόστος των διοδίων

Ξεκίνησαν τα πλευρικά διόδια της Εγνατίας στην Καλαμιά έξω από την Κοζάνη…